Wednesday, August 31, 2011

Salam Lebaran Dari Cheq Sue

Assalamualaikum & salam sejahtera


Di kesempatan yang ada ni... Cheq Sue ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA & SALAM LEBARAN  kepada semua teman blogger yang banyak mengisi suka duka dan cerita ceriti dengan Cheq Sue sepanjang 5 bulan aktif berblog ni.

Walaupun kita hanya bersapa-sapa di alam maya, Cheq Sue sesangat menghargai persahabatan kita. Harapnya semoga ikatan ukhuwwah ini akan berkekalan selamanya. Jika ada silap dan salah, ada terkasar bahasa terpesong makna Cheq Sue pohon seribu kemaafan semoga tiada yang terkesan di hati. Sebagai insan biasa Cheq Sue pasti tak pernah terlepas dari segala dugaan ini...

Kepada yang ingin balik kampung tu, jangan lupa berhati2 di jalan raya, pastikan segalanya telah diperiksa. Cheq Sue doakan semoga kita semua akan selamat beraya bersama keluarga masing-masing.. InsyaAllah

Untuk kawan2 semua, sudi2kanlah mengambil kad raya yang tidak sepertinya ini... Jangan segan2 menggantungnya di rumah masing2 ya... Walaupun tak setanding dengan yang lain, ini adalah hasil kerastangan Cheq Sue sendiri mengodek2 kat photoshop... Next raya kita bikin cantik2 lagi ya!!!



Sunday, August 28, 2011

German Cookies

Assalamualaikum & salam sejahtera


Wahhhhh...................seronoknya berada di kampung... mesti semua dah sampai kan? Yang dari utara, selatan, timur dan barat mesti sudah berkumpul di rumah emak atau nenek untuk menyambut raya bersama. Pada sape yang tak dapat balik kg tu...bersabar lah ya...mungkin ada hikmah disebaliknya...semoga korang tabah aje menghadapi aidilfitri kali ni



Rasa-rasa cheq sue, ramai yang dah membuat german cookies made in malaysia nih.  cheq sue pun tak ketinggalan mencuba jugak...mana boleh nengok aje dok? cara nak buat pun senang, nak bakar pun sedap...memang menjadi pilihan la...


Pada cheq sue rasa biskut ni kira okeh aje...mungkin jugak cheq sue ada tersilap bahan kat mana-mana...tapi overal masih sedap untuk dirasa. Ye lahhhh...setiap orang tu ada citarasa yang berbeza-beza.... terpulanglah pada citarasa masing2 kan! Pada sape yang belum cuba tu...boleh la buat ya..

bila nengok izah buat ada kaler2 macam cantik aje...sebab tu la cheq sue pun taruk sedikit red christmas, barulah nampak serinya sikit.... kalau buat kaler2 lagi cantik rasanya. Macam tun telani rasanya dibuat biskut ni bulat2 dan ditarukkan pula buah ceri di atasnya... kalau sape yang kreatif tu macam2 pesen buleh buat... *** nampak no lah cheq sue ni xde idea nak mendeco german cookies nih...

GERMAN COOKIES

BAHAN-BAHANNYA :
125 gram mentega berkualiti tinggi 
125 gram tepung kentang 
80 gram tepung halus 
40 gram gula aising, diayak


CARA MEMBUATNYA :

Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.

Ambil sedikit adunan ( 1/2 camca besar), kemudian bulat2kan dan susun atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.

Bakar dalam oven yang telah dipanaakan pada suhu 175C selama 15 minit . Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....
mmm

Saturday, August 27, 2011

Biskut Gajus Rangup

Assalamualaikum & salam sejahtera

Kali ni cheq sue nak masukkan n3 biskut gajus ni pulak. Biskut gajus ni memang wajib la kiranya untuk biskut raya. Tiap2 tahun memang tak miss buat satu adunan. kalau rasa nak dapat banyak sikit kena gandakan la adunannya tu... cheq sue ni memang suka sangat dengan bende2 kacang ni...pantang tau! Pantang jumpa... *_*

cheq sue tak ingat pulak dari mana dapat biskut ni...tengok dalam buku resepi xde pulak ditulis. mintak maap la ya pada tuan empunya resepi ni sebab xde dikreditkan resepinya di sini. serius cheq sue cakap...biskut ni memang sedap...rangup, lemak masin manisnya semua cukup... memang berbaloi menbuatnya..


Agak2 korang kat rumah tu mesti tengah kalut ribut nak selesaikan segala persiapan terakhir untuk sambutan Aidilfitri. Mana nak ngemas...nak siap2 rumah...nak masak...haishhhhh mesti kepenatan semua. cheq sue pun nak kena jugak buat mana-mana yang patut...yang tak patut tu xsoh dibuat la yer... Selamat Hari Raya!!



BISKUT GAJUS RANGUP
Sumber : My Old Recipi Book


Bahan-bahan:

240gm mentega

100gm gula kastor

1 butir telur – ambil kuningnya

½ sudu teh esen vanilla

350gm tepung

20gm tepung kastard

Sedikit buah gajus – untuk hiasan



Cara membuatnya:

Pukul mentega, kuning telur dan esen vanilla hingga kembang. Masukkan tepung dan tepung kastard kemudian uli hingga menjadi doh

Buatkan bentuk menjadi bulan sabit dan susun dalam dulang pembakar. Letakkan buah gajus di tengah dan sapukan telur di atasnya cheq sue gentel2kan aje agak2 berupa buah gajus gitu dan letak gajus dihujungnya

Bakar pada suhu 180c selama 15 - 18 minit sehingga kekuningan.

Friday, August 26, 2011

Kad'S Raya

Assalamualaikum & salam sejahtera

Mmmmmm.... kali ni pertama kali beraya sebagai blogger. He he he... pengalaman desh... cheq sue dengan suka hatinya pi kutip kads raya dari rumah teman2 ni... Kawan2 jangan lupa pulak menggantung kad raya dari cheq sue yang tak seberapa tu ya....

Agak-agak kalau  korang baca n3 ni...cheq sue dah sampai kat mana ya? cheq sue dah on the way balik ke kampung... korang? bila nak balik? Selamat hari raya semua......................

Biskut Cornflakes Badam Berhias

Assalamualaikum & salam sejahtera

Mmmmm ada lagi beberapa biskut raya nak nak dipublish...insyaAllah akan dibuat secara autopost. Bila dah ada di kampung faham2 ajelah line tak berapa nak ada...sibuk nak hadap benda lain...nak itu nak ini..ntah dapat ke tak nak ngadap blog ni...

Untuk biskut cornflakes badam berhias ni... cheq sue buat sebab nak habiskan badam lebihan almond london dan cornflakes. memula tgk di blog kak yatt macam cantik aje dengan coklat putih dan badam kat atas tu... nak buat pun simple...kurang lebih dengan almond london bezanya badam di dalam dan diluar sahaja. Rasanya pun lebih kurang sama...cuma yang ni ada ditambah sedikit serbuk cornflakes.


Biskut ni yang ke berapa ya.... tahun ni dalam 11 @ 12 jenis jugak buatnya. Mmmmm untung kan buat sendiri ni, buat separuh adunan, dapat banyak jenis... Kalau ada sesape yang masih mencari resepi biskut ni boleh la cuba buat...senang aje tau...

Okeh...korang layan-layan la ya...jangan segan-segan!

BISKUT CORNFLAKES BADAM BERHIAS
Sumber : Yatt @ Easybakes

Bahan A
125gm mentega
25gm shoertening
80gm gula ising
1 biji telur

Bahan B
30 gm tepung kastad
50 gm tepung jagung
100 gm tepung gandum
20gm cornflakes
1/2 kecil serbuk penaik

Bahan hiasan
Badam panggang
Coklat masakan putih
Coklat masakan


Cara-cara :
1. Satukan Bahan A & pukul sebati. Masukkan Bahan B & gaul rata sehingga menjadi doh.
2. Bentukkan adunan doh menjadi bujur. masukkan doh dalam cawan kertas
3. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C (ikut oven masing2) selama 15-20 mins
4. Bila biskut dah masak, sejukkan. Tuangkan 1 sudu besar coklat masakan yg telah dicairkan & letakkan sebiji badam panggang diatasnya
5. Kemudian lorekkan dengan coklat masakan putih

Fancy Ice Cream Cookies ~ Tak Berapa Nak Fancy

Assalamualaikum & salam sejahtera

Kali ni nak masukkan n3 tentang biskut aiskrim pulak. Seumur hidup ni la baru sekali cheq sue membuat biskut ni. Makan memang suka tapi x pernah tergoda nak buat. Bila dok ngan kengkawan godek2 resepi biskut raya...datang pulak anginnya nak mencuba.

Bila dah buat tu rupa2nya senang aje...same kaedahnya dengan cara2 membuat almond. cuma masa nak cetak agak termelekat sikit di acuan yang bahagian hujungnya tu... Walaupun acuan tu dah dicelupkan dalam tepung tapi masih kena ketuk untuk keluarkan. Kalau nak guna jari risau pulak aiskrim tu patah. Apapun next time kalau buat dah tahu camana kaedahnya...


Untuk biskut ni cheq sue hanya membuatnya sebanyak satu adunan aje...test power dulu tgk camana ada kejadian ke tak...puas hati ke tak...kalau agak2 sukses boleh buat lagi aidiladha nanti. Rupa2nya bila buat memang cantik aje...rasa pun sedap... lagi sedap dari yang orang jual tu.. Biskut ni kompom anak-anak buah cheq sue suka. Jangan kata anak buah...makcik pun suka! Jangan lupa cuba ya!!!

Cair sungguh nengok ke biskut nih...

Biskut yang tengah disejukkan atas redai... ikut keselesaan sendiri je nak buat tu camana

FANCY ICE CREAM COOKIES
Sumber : Kak Ita @ Masam Manis


Bahan-bahan :
130gm butter
60gm gula icing
160gm tepung gandum
30gm tepung jagung
20gm tepung ubi
1/4 sudu teh baking powder
20gm serbuk badam
Sdkt vanilla essence
1 biji kuning telur utk sapu atas biskut
Topping coklat dan manik2/bunga sebagai hiasan

Cara-cara :
Pukul butter dan gula sehingga kembang.
Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama baking powder dan juga serbuk badam. Gaul rata sehingga menjadi doh.
Canai doh dan kemudian gelek dan terap dengan acuan ais krim.
Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 150 degree selama 25 minit atau sehingga ia masak
Setelah itu celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.
Hias biskut ikut creativiti anda.

Thursday, August 25, 2011

Biskut Coklat Comot... memang comot!

Assalamualaikum & salam sejahtera


Lagi n3 sekut raya (kalau dah dok kg line bb ni selow cam siput, sebab tu la upload je terus)... untuk sekut coklat comot ni, memang tiap2 tahun cheq sue buat... walaupun namanya tak berapa nak sedap didengar tapi rasanya sedap... coklat dan kacang tanah menambahkan lagi kemasyukan  sekut ni. kacang dan coklat...sape tak suka! sekut ni agak memang sangat rangup...satu-satu makan memang tak rasa tau... tengok2 dah abes


cheq sue hanya buat separuh adunan je untuk biskut ni sebab kalau buat satu adunan tu macam banyak je sangat...bukan apa...jenuh nak mencomotkan coklat tu laaaa.... tapi kalau sape2 yang nak bagi2 sekut memang sesuai sgt la buat satu adunan... kalau buat banyak2 ni mem kat umah tu selalu bising la xde sape nak ngabeskan... huuuuuu.......


Okeh...kalau ada sape2 yang nak menambah koleksi sekut tu leh la tgk di link yang cheq sue letakkan tu ya...

BISKUT COKLAT COMOT
Sumber : Mesra.Net

Bahan-bahan :
2 cawan mentega
2 cawan gula halus
2 biji kuning telur
3 cawan tepung jagung
3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
cooking chocolate
sekilo kacang tanah digoreng dan ditumbuk

Cara-cara : 
1) Pukul mentega dan gula hingga sebati
2) Masukkan telur dan kacau rata.
3) Masukkan esen vanilla dan kacau lagi
4) Masukkan tepung jagung dan tepung gandum, kacau sebati hingga menjadi doh
5) Bentukkan bulat-bulat dan bakar hingga kekuningan suhu tu agak2 la ya...dalam 150' - 160' selama 15 - 20 minit @ bergantung pada oven memasing
6) Masakkan cooking chocolate ke dalam periuk dan dipanaskan di atas air yang mendidih
7) Setelah cooking chocolate cair, masukkan biskut yang telah dibakar tadi ke dalam periuk dan golekkan biskut dengan sudu di atas chocolate ini
8) Keluarkan biskut ini dan golekkan ke atas kacang tanah yang telah ditumbuk
9) Akhir sekali masukkan biskut ini kedalam paper cup 

untuk penyediaan sekut ni, cheq sue hanya bulat2kan sebesar guli, masuk dalam papercup dan bakar. bila dah masak dan sejuk, tuangkan 1 sudu coklat masakan dan tabur dengan kacang tanah tumbuk.

Biskut Nestum

Assalamualaikum & salam sejahtera

Seterusnya adalah sekut nestum yang diskodeng dari blog Kak Wan... wehhhhh siyes mabuk sekut masuk blog dia...banyak tol sekut2 yang menarik untuk dicuba. cheq sue memang layan la kalau masuk situ...cuma tak jumpa lak mana ikon nak follow...

Sebenarnya tak plan pun nak buat sekut ni, tapi sebab tepung ros tu banyak sangat lebihnya...tu yang buat. Rasa tu tak tahu lagi camana...bagi kita yang membuatnya ni memang payah nak makan apa yang kita buat...yang kita tau...buat-buat buat...pastu bagi orang suruh rasa. Boleh?


Kalau nengok ke gambar tu idok le berseri macam pengantin baru... sebabnya cheq sue guna nestum coklat, pastu dimasukkan pulak sedikit pewarna...tak nak la warna gitu aje kannn.... apapun masa bakar tu memang dah bau wangi nestumnya... harap2 sedap la rasanya tu..



BISKUT NESTUM
Sumber : http://resipicitarasawan.blogspot.com/2011/07/biskut-nestum.html


Bahan  A :
130 g mentega
20 g shortening
50 g gula castor
1 st esen vanilla

Bahan B :
140 g tepung rose
20 g tepung jagung
50 g nestum dikisar halus
cheq sue tambah sedikit serbuk badam lebihan biskut eskrim
Hiasan : kuning telur & nestum

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 150’ C
Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh
Canai dan terap dengan acuan. Sapu dengan telur kuning dan tabor nestum di atasnya

Snow Almond Cameron Highlands

Assalamualaikum & salam sejahtera

Haaaaa..... mood raya sudah tiba! Tinggal esok aje nak kerja...ewahhhhh padahal dah 2 3 hari mood ke laut.. tak sabar nak ngemas nak balik kg... Tu la penangan orang merantau ni... time2 raya memang mood tu lain macam sikit. Biskut raya pun tinggal almond aje yang belum disalut coklat, balik buat kat kg la dengan adik-adik..x larat dah nak hadap periuk coklat tu...

Untuk snow almond ni...alhamdulillah dapat disiapkan sekadarnya walaupun xleh nak memenuhkan semua snow kat beskut tu. Sekali tgk macam lawa pulak...Bila nengok ke kengkawan lain buat santek2 aje semua...kita pun sibuk nak buat jugak. Memula nak salut dengan breadcrumbs tapi xde yang putih...kot tak lawa pulak guna yang kuning sebab tu la salut guna nestum je. Nampak menawan jugak. Mmmmmm xpelah kan...janji siap biskut tu.


Untuk biskut ni...barulah pertama kali cheq sue beli dan guna tepung rose...tak tahu pun kewujudan tepung tu. Bila bakar tu wangi aje baunya.  Walaupun dah siap biskut ni, cheq sue xde menerai lagi tau...mesti sedap kan rasanya...rangup2 je... Mesti ramai yang suka biskut ni..


Oleh sebab cheq sue celup coklat tu separuh je, so cheq sue lorek2kan sikit la dengan coklat putih dan coklat hitam tu...xde la nampak kosong sangat... Best tak idea nih??

SNOW ALMOND
Resepi asal : Kak Wan

Bahan A
260 gm butter
150 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
50 gm serbuk badam

Bahan B
300 gm tepung Red Rose
50 gm tepung kastard
50 gm susu tepung
40 gm tepung jagung

Bahan Hiasan
Coklat masakan - cairkan cara double boiler dan coklat putih
Sedikit breadcrumb putih  - untuk menyalut cheq sue ganti dengan nestum coklat

Cara-cara :
Pukul bahan A hingga berkrim
Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
Canai dan terap dengan acuan yg di sukai
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sehingga masak
Sejukkan biskut atas redai
Celup biskut dalam coklat masakan yg telah di cairkan cara double boiler
Golekkan biskut ke dalam breadcrumb
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.

Wednesday, August 24, 2011

Biskut Mazola

Assalamualaikum & salam sejahtera

Wah...petang ni mendung aje...memang sesuai la untuk merehatkan diri. Mmmmm dari pukul 8 tadi sampai pukul 2.30 siap semua biskut raya yang perlu menggunakan oven. Tinggal lagi 3 yang nak kena salut coklat, goreng kacang dan cornflakes bar. InsyaAllah dapat la disiapkan sebelum Jumaat ni. Macam tak caya je cheq sue ngambik cuti untuk buat sekut raya. Bukan ape...mood mengajar dah ke laut wehhhh... Haishhhh...

Biskut mazola ni cheq sue sebanyak 1 setengah adunan. Cheq sue memang penggemar kacang... ape2 aje masakan ke, beskut ke jajan ke yang berasaskan kacang memang cheq sue suka. Biskut mazola ni pulak adalah hasil terbaik yang pernah cheq sue buat. sebelum ni ada pernah buat tapi hasilnya memang x memuaskan..ada satu tahun tu, terpaksa makan biskut ni dengan sudu...hancus berderai!


Resepi untuk biskut ni telah di godek dari MyR setelah tergoda di rumah Ika. cheq sue nengok kak anim pun dah buat. Kalau nengok ke gambar tu nampak gebu aje.. Tak sabar nak rasa! time bakar tu aduhhhhhh sampai ke perut baunya... kurus sekejap puasaku.. Rasa2 ayahanda pun dapat makan la sekut ni...kunyah2 sikit terus telan... hi hi hi...


BISKUT KACANG MAZOLA
Sumber : LILIDVALLEY MyR

Bahan-bahan :

  • 200gm tepung gandum
  • 200gm kacang tanah-goreng tanpa minyak dan kisar halus
  • 100 gm gula -kisar halus
  • 1 botol kecil Minyak mazola/secukupnya
  • Kuning telur cheq sue guna lebihan telur putih aje
  • Sedikit garam
Cara-cara

  1. Di dalam mangkuk besar gaul sebati tepung, gula dah kacang kisar.
  2. Tuangkan minyak mazola sedikit sedikit dan uli adunan hingga menjadi doh yg lembut.
  3. Bentukkan doh mengikut citarasa dan susun didalam loyang yg telah di lengser dgn mentega.
  4. Sapukan atasnya dgn kuning telur dan bakar didalam oven hingga masak kekuningan.suhu dalam 150'C selama 20 min

Sosej Roll Che Mat

Assalamualaikum & salam sejahtera

Amboi amboi amboi.... Kemain korang eh...berderet2 beskut raya yang kuar... mak jeles okeh...jeles! Sebab tu harini mak CRK sebab mak nak setelkan beskut meskut nih (???????????????????????????-geli) . Hi hi hi...

Sebelum tu cheq sue nak masukkan satu n3 yang dah pun dibuat 2 3 hari lepas. Camana buleh miss sosej roll ni pun tak tahulah, dok ada aje dalam draft... mmmmmm xpelah kuar lambat sikit ya... bagi reda sikit penangan sekut raya tuh... Untuk sosej roll ni cheq sue pastu ramai yang dah buat. Resepinya cheq sue amek dari blog DTS...memula tgk tu terkezutttt kemain nengok ke kegebuan roll che mat... yang cheq sue buat ni idok le leh lawan cikgu tapi alhamdulillah cukup sedap rasanya.

P/s : stok mayonis kat rumah dah abes... tu yang letak sos cili aje... hurmmmm


Sebenarnya dalam resepi cheq mat tu dia buat untuk 14 batang sosej, tapi cheq sue ni puas nak oter...tak dapat sebanyak tu cuma menghabiskan baki sosej sebanyak 9 batang sahaja. cheq sue suka sangat kalau buat resepi che mat ni sebab kuantitinya sedikit dan tak perlu simpan 2 3 hari nak ngabeskannya.


Roti ni pulak dibuat dalam 2 versi, goreng dan bakar. Sejujurnya cheq sue lebih suka sosej roll @ roti sosej yang digoreng sebab rasanya macam kena aje... Yang bakar tu pulan xde kerangupan macam yang digoreng. Tapi ni bergantung pada selera masing2 la yer... kalau ada yang suka nak kukus boleh la cuba... Ada ke?? So...boleh la buat ya berpandukan resepi kat bawah ni..

SOSEJ ROLL
Sumber : Che Mat @ DTS

BAHAN DOH ROTI :-)
-250 gram tepung roti (high protein flour)
-50 gram gula halus
-1/2 camca teh garam
-1 camca besar penuh susu tepung (mat guna susu everyday)
-1/4 camca teh bread improver
-1/4 camca teh bread softerner
-30 gram telur (pukul 1 biji telur, dan timbang 30 gram)
-6 gram instant yeast (mauripan)
-30 gram mentega
-125 ml air suam (kalau guna breadmaker guna air biasa)

BAHAN LAIN :-)
-14 batang sosej ayamas
-Telur untuk disapu (baki 30 gram tadi)
-Bijan untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-) 

UNTUK DOH :-
-Satukan semua bahan2 untuk doh kecuali air, gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh.
-Kemudian uli hingga mendapat doh yang elastik, lembut dan tidak melekat dimangkuk adunan
-uli 10 - 15 minit tanpa henti.

KAEDAH LAIN :-
-Masukkan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "doh" dan tekan "on"..tunggu hingga siap. 
** cheq sue masukkan dalam food processor aje..

UNTUK SOSEJ ROLL :-
-Sosej dicelur sekejap dalam air panas, toskan dan biar sejuk, lap kering dengan paper towel. Ketepikan. -Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, tabur sedikit tepung pada meja kerja. Ratakan doh 
-Potong kepada 14 jaluran sama saiz. Ambil 1 sosej, dan lilit dengan 1 jaluran doh tadi, pastikan ianya bertindih, dan hujung doh, selitkan dibahagian bawah doh.
-Kemaskan san susun dalam layang pembakar. Buat hingga siap. Untuk cara melilit, anda boleh lihat di sini.....
-Sapu telur pada permukaan roti dan tabur sedikit bijan. Bakar dalam oven pada suhu yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan, sejukkan roti atas jaringan. Hidangkan...

Tuesday, August 23, 2011

Biskut Oreo Black Beauty



Assalamualaikum & salam sejahtera

Apa khabar hari ni semua?  Harap2 sihat walafiat & segar bugar walaupun semalam dok pulun buat biskut raya sampai ke pagi. Cheq sue baru aje dapat 2 jenis... pening jugak ni nak siapkan. Dok sini asik berebut oven aje... nak kena amik cuti nih..


Okeh...cheq sue pasti sgt2 yang ramai dah buat biskut oreo black beauty nih... cara2nya senang sgt...rasanya pun x menghampakan. cheq sue buat jugak satu adunan. asik dok jeles aje menengoknya... mula2 tengok kat rumah kak ita memang nak pengsan... pastu tgk pulak kat rumah Kak Diana, memang xleh jadik...nak kena buat jugak. Mmmmmm barulah cheq sue tahu penangan blog ni camana... biskut ni sesangat la tomei-tomei... bila dah masak tu nampak koman aje, tapi bila dah paikan coklat putih tu terus aje naik serinya macam pengantin baru! Ewahhhh....

Yang cheq sue buat ni agak tercatu sikit la masa menggolek oreonya tu...beli sepeket aje, tapi tak cukup rupanya. Whatever...xpelah, janji ada biskut ni...


BISKUT OREO BLACK BEAUTY
Resipi oleh :  Citarasawan 

Bahan A
280 gm mentega
200 gm gula castor

Bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
30 gm tepung jagung
20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
1/2 sudu teh baking powder

Hiasan
Putih telur - ita tak letak _ ( cheq sue pun tak letak )
Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
Coklat masakan putih cairkan
Croquant - ita tak letak _ ( bende apa ni ye? he he he... cheq sue tak letak )

Cara²
  1. Pukul bahan A hingga kembang.
  2. Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
  3. Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang.
  4. Tekan atas tray hingga habis.
  5. Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.
  6. Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
  7. Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
  8. Paip kan dengan coklat putih.
  9. cheq sue buat ikut cara kak ita...bulat2kan adunan, golek dalam serbuk oreo dan masukkan ke dalam papercup barulah dibakar. bila dah sejuk baru dipaipkan dengan coklat putih

Monday, August 22, 2011

Tat Nenas Gulung

Assalamualaikum & salam sejahtera

Mmmmm..harini nyaman aje...kat CH ni angin sepoi2...mentari keluar jarang2...memang syok la xde rasa letih sgt. Kat tempat kowang camana weh... Dok CH ni sesape yang 'penidur' orangnya memang tak bangun2 la... cheq sue ni pown kalau dapat masuk sarang memang berlingkau jugak... *_* tapi petang ni nak merendek ke Tanah Rata..ada urusan yang perlu diberesin.


Okaih... tat nenas ni cheq sue buat pagi Ahad semalam, dalam separuh adunan aje. Kalau nengok ke ghupenye memang la xleh lawan yang teman2 blogger yang dah buat tapi dah cukup sempurna di mata cheq sue yang tak berapa nak pandai ni. Bila diingat2 kembali, memang terlalu banyak nostalgia dalam pembuatan tat gulung...masa mula2 belajar dulu sampai ke lantai ditenyehnya...kira2 bahu ni sampai bengkak jugaklah... tapi bila dah 2 3 kali buat baru tahu camana teknik yang betul. Alhamdulillah sekarang ni dah xde masalah...


Resepi ni disumbangkan oleh seorang teman cheq sue iaitu Kak Rini. cheq sue tak pasti lah pulak dari mana beliau mendapat resepi ni. Untuk satu adunan memang boleh dapat banyak, sesuai sgt kalau sape yang nak buat untuk dibahagikan kepada keluarga @ mertua. cheq sue pernah jugak membuat ni satu adunan tetapi punyalah seksa nak habiskan...tergolek tertonggeng semua ada... nasib baik saja tak tertidur di samping adunan tuuu....

Kalau cerita pasal tat nenas ni, tak kiralah yang gulung ke, yang cetak ke, yang blossom ke...memang lebih afdal dibuat sendiri. kalau yang dibeli tu ada aje yang tak kena..masam lah, masin lah..jem keraslah.. jadi sape2 yang teringin nak buat tu boleh la cuba berpandukan resepi di bawah ni ya....

TAT TENAS GULUNG
Sumber : Puan Zuraini @ Kak Rini

Bahan-bahan :
- 3 ketul buttercup
- 1 cawan planta
- 2 biji kuning telur A
- 1 biji telur A
- 1 sudu besar gula kasar / castor
- 2 -3 sudu besar susu tepung
- Esen vanilla
- 11 cawan tepung
- jem nenas sucukupnya (dalam 4 bekas jem segera) cheq sue guna jem segera NONA aje
** adunan ni akan menghasilkan lebih kurang 200 biji tat gulung. cheq sue biasanya buat setengah adunan aje sebab tak larat nak menggulung... ^_^

Cara-cara :
- pukul butter + planta + telur
- masukkan bahan-bahan lain dan uli sehingga sebati
- masukkan ke dalam acuan tat gulung dan gulung bersama jem nenas
- sapukan sedikit telur di bahagian atasnya
- bakar dengan suhu 180' selama 25 minit bergantung pada oven memasing

Nasi Ayam Ipoh...Akhirnya!!!

Assalamualaikum & salam sejahtera

Lupa pulak nak beli timun...so ulamnya salad dan tomato aje... superb!

Akhirnya..setelah beberapa ketika...tercapai sudah hasrat di hati ini untuk menikmati hidangan nasi ayam. Alhamdulillah...hilang sudah apa yang diidamkan. Sebelum ni ada jugak nasi ayam yang dibeli, tetapi langsung tidak menepati piawaian...sebab tu lah kena buat jugak sendiri...makan dari air tangan sendiri pastinya lebih sedap dan puashati.. Dok gitu?

Dari sehari ke sehari...nak buat ni asyik tertangguh aje. Kalau nak harapkan buat sendiri di rumah, makan sorang2 memang tak berbaloi... Tapi sejak dok berulang berbuka umah kawan ni memang dah set nak buat nasi ayam. plan nak buat sabtu, tapi tak sempat dek seharian berpoya-poya di ipoh..so Ahad semalam terjadilah sudah.. Memang puas hati betul...bertambah-tambah makannya..


Sedikit kelainannya nasi ayam ni adalah tang sup dan ayamnya tu. Penambahan sengkuang menjadikan sup lebih sedap, berperisa dan manis semulajadi. Hirup camtu aje pun sedap jugak.
Oleh sebabtak gunakan rempah2 untuk menumis dulu sup...xde la bau kuat sgt. InsyaAllah rasa2 nak buat lagi untuk aidilfitri nanti... tq Q...

NASI AYAM IPOH
Sumber : Q @ Qasehququinnie

*BAHAN NASI*
-4 mug beras
-4 1/2 mug air rebusan ayam
-2 inci halia*
-3 biji bawang putih*(bahan*ditumbuk lumat)
-3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)
-1 sudu besar minyak bijan
-2 sudu besar sos tiram
-2 helai daun pandan
-4 sudu mentega + sedikit minyak masak
-1 sudu kecil garam

*BAHAN AYAM* 
-1 ekor ayam
-3 biji bawang putih*
-1 inci halia*( bahan* ditumbuk lumat)
-3 sudu besar kicap lemak manis
-2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka
-1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)
-2 sudu besar kicap pekat (optional) 

*BAHAN SUP*
-air secukupnya
-4 bawang putih diketuk
-3 inci halia di hiris
-3 helai batang bawang cheq sue gunakan daun sup dan tambah sebiji bawang besar dibelah 4
-1 biji sengkuang dipotong dadu
-1 sudu besar serbuk lada sulah
-garam

*BAHAN CILI*
-10/15 biji cili burung
-6 biji cili merah
-sedikit halia (ambik dari rebusan)
-5/6 biji bawang putih
-1 biji limau kasturi/nipis
-sedikit air dari air rebusan ayam
-garam n gula secukupnya

*BAHAN KICAP*
-5 biji cili burung
-sedikit halia (ambik dari rebusan)
-4/5 biji bawang putih
-kicap pekat dan kicap cair secukupnya
-air rebusan ayam secukupnya
-tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan)
-2 sudu besar sos tiram

*BAHAN TAMBAHAN*
-tomato, salad, daun sup dan bawang, timun, bawang goreng

PESANAN PENAJA:
** jangan tachot melihat deretan bahan2 untuk membuat nasi ayam ni... >*< :)

 Masih terbayang-bayang... haishh..
Cara-cara :
  1. mula2 buat air rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua bahan...kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak hingga didih. 
  2. selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.
  3. cara utk masak nasik, mula2 masukkan majerin dan minyak masak dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di tumbuk lumat. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.
  4. penyediaan ayam, ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar. masukkan bahan * yg telah di tumbuk lumat dan semua bahan2 lain...kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven. kalau nak goring jgn goring terlalu lama...agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.
  5. cara penyediaan cili, masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur.
  6. cara penyediaan kicap, blend semua bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur. agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air secukupnya utk memekatkan kuah.
  7. cara2 penyedian sup, baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup.
  8. selepas semua dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan ke dalam sup tadi.

'Giveaway Souvenir dari Jepun dan Korea'

Segmen HIRA : Aku Reti Memasak, Kau Reti?


reti masak apa?

macam-macam, banyak tol nak disenaraikan
**....termasuklah masak air...
kalau tak reti jangan risau... cikgu2 masak tu banyak,
yang penting usaha dan kemahuan
^____^

Sunday, August 21, 2011

Kuih Tiram Untuk Ayahanda


Assalamualaikum & salam sejahtera

Orang dah berkurun nayang beskut raya, kite baru nak nyetat enjin kasi panas2 siket. Eh...ok tak makan kuih ni time raya? Kalau diikutkan hati memang la mood ni ke laut ke angkasa tapi nak taknak memang kena buat jugak...kalau tak banyak pulak barang nak kena angkut balik kg nanti. Kalau siap 3 4 jenis dah oklah kiranya... kat kg boleh wak keje lain pulak... haishhhhh bizi semedang aihh..

Cheq sue buat kuih tiram ni pada malam 20 Ogos...lepas terawih. Adunan ni digandakan sekali dan cheq sue buat dengan mok ja sampai ke pukul 3 pagi. Amboiiiii....tak pernah la sebelum ni sampai ke pagi gitu...harap ada kawan je nak nyembang, kalau buat sorang jangan nak harap laaa... biasa kalau sorang cheq sue buat satu adunan aje...

Kuih tiram ni sebenarnya sangat disukai oleh ayahanda cheq sue...bukan hape, gigi dah xde boleh makan bende yang senang nak gigit aje lah... kalau biskut2 ni memang la dia tak berapa suka... kalau makan kacang pulak, siap diangkutnya lesung, sampai cucu2 pun berderet tunggu disuap...kalau dapat kuih tiram ni memang suka la sangat. satu-satu diangkutnya..

Resepi kuih tiram ni memang dah selalu cheq sue buat...mudah dan senang aje bahan-bahannya. Memula buat dulu tak berapa nak jadi, bila dah buat 2 3 kali baru tahu tekniknya macam mana dan alhamdulillah dah jadik macam yang orang jual kat kedai tu laaa.... (aje...)

KUIH TIRAM

Bahan-bahan :

  • 500gm tepung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu margerin
  • sedikit garam
  • 160ml air
  • **6 sudu tepung jagung**
  • **6 sudu minyak**

Cara-cara

  1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
  2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
  3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
  4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
  5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
  6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara. cheq sue sira dengan gula aising je

Saturday, August 20, 2011

Biskut Raya Sebelum Raya

Assalamualaikum & salam sejahtera


Amboi....sibuk nampaknya memasing... Mmmmmm terbau-bau wangi biskut tu sampai ke sini hah.. Cheq sue sari ni ke Ipoh...cari bahan2 nak buat biskut sejenis dua, tapi banyak bende lak xde...hummmmm nak kena pi carik tempat lain pulak. Entah dapat ke tak nak siapkan dalam seminggu ni... aduhhhhh....

Alhamdulillah ya, harini malam ke 21 dah kita terawih. Cheq sue ke masjid tadi, dapat dalam 1saf je kaum ibu..nampaknya memasing dah mula sibuk membuat persiapan raya sehingga menolak seketika nikmat tarawih pada hujung-hujung Ramadhan yang sudah hampir ke penamatnya. Mintak-mintaklah cheq sue masih diberi kekuatan dan keazaman untuk meneruskan terawih dan witir di Ramadhan kali ini...

Okeh... ada di antara kita pernah beli biskut raya kan? Sama jugak macam cheq sue...yang buat tu buat...yang beli tu beli... TAPI... tensen tak sekiranya biskut yang dibeli tu tak nyempat nak dijamu semasa raya? Haaaaaaaaaaaaaaaaa...nak buat camanakan... lepas berbukak makan dua keping...pastu lima keping.... pastu berkeping-keping.... caman tak abes? akhirnya jadik cam biskut raya kat atas tu la, nak nunggu seminggu lagi tinggal bekas aje lah... tambah-tambah lagi kalau kat rumah tu ramai nooooooo budak2 kecik... kejap2 aje pi makan... yang maknya pulak nak larang...kesian kan anak... jadi daripada 1 bekas beli 2.... botak...botak... jadi yang afdalnya moh le buat biskut raya sendirik yer....
^___^

Friday, August 19, 2011

Tumpang Berbuka

Assalamualaikum & salam sejahtera

Buat apa petang2 Jumaat ni? Tentunya sibuk menyediakan kuih raya sambil2 mendengar lagu raya...aduhhhhh syahdunya. cheq sue belum bermood nak buat biskut...barang2 pun belum beli. Nak kena siapkan baju ibunda dulu lepas ni.

Okay...sebab xde masak2 arini cheq sue nak cerita sikit tentang berbuka puasa ni. Time berbuka tu memang la satu detik yang dinantikan...lagi ramai lagi seronok. Kalau berbuka dirumah sendiri suram aje...maklumlah xde budak2 nak berebut itu ini. Masak pun ala kadar... Kadang2 sedih tau, sebak aje dalam hati ni...

Jadi cheq sue mengambil keputusan untuk berbuka di rumah member... terasa sikit kemeriahan Ramadhan tu... walaupun masak git2 je tapi cukup membuka selera. Kat rumah member ni, hiruk pikuk tau dengan budak2 4 orang...seronoknya... dengan baki lagi seminggu lebih kurang, cheq sue nak numpang je la makan umah diorang... Boleh gitu? Masak siap2 kat rumah...pastu bawak pi sana... >_<

Gambar ni adalah untuk menu berbuka semalam. Hajat hati nak makan nasi ayam tapi xde pulak orang jual dekat bazar. So beli aje rojak singapura dan roti john. Jus tembikai laici pun ada...

Air Tembikai Laici

Assalamualaikum & salam sejahtera

Akhirnya tercapai sudah angan-angan untuk menikmati jus tembikai laici ni. Memang dah lama sangat dok idam2 nak minum...sehari ke sehari jus ni aje yang dipikiornya... Rupa2nya memang sedap jugak jus ni ya... selalu dok dengar aje orang dok nyebut...sekali bila dah buat sendiri ni super duper sedap la pulak...

Mmmmmmm xmo nak cakap banyak la... Korang layan je ehhh....


AIR TEMBIKAI LAICI
Sumber : Sendirian Berhad

Bahan-bahannye
1/6 biji tembikai sederhana  (agak-agak je) - sejuk
Air laici dalam tin & isi laici
2 sudu gula (bergantung pada kemanisan masing2)
Ais ketul (opt)

Caranya
1. Potong dadu tembikai dan buangkan bijinye kemudian blender bersama air laici tadi.
2. Rasa manisnya dan bolehlah dihidangkan
** dapat dalam 1 jag

Thursday, August 18, 2011

Kek Coklat Lapis Keju Untuk Nur Aishah Azman


Assalamualaikum & salam sejahtera


Kek di bulan Ramadhan? Mmmmm sebenarnya kek ni dibuat khas untuk Aisyah sempena harijadinya yang ke 9. Walapun jatuh dalam bulan puasa, namun kira halal ajelah makan kek malam2... dah berulang kali disebut bila nak sambut besdaynya...kebetulan jatuh dalam bulan puasa...uminya hanya tersenyum... mmmmm apa nak kata ya??


Cheq sue dengan mok ja sepakat untuk membuat seperais kek untuk Aisyah. Mmmmmmm senyum sampai ke telinga dak Esah tu.. Dengan carian di Google, cheq sue terjumpa kek ni di blog Sari Yusa Ibrahim. Bahan2nya senang, langkah2 membuatnya juga simple. Dan rasanya sudah tentulah sedappppppppppppppppppppppp. 

Kek ni pun dah selamat dikerjakan malam tadi, semasa berbuka puasa bersama2 teman kuarters. Alhamdulillah ramai jugak yang dapat merasa kek ni... ada pulak yang mengidam nak makan kek...tercapai la akhirnya hasrat dia... 



Gandingan coklat dan keju dalam kek ni tersangatlah kena...xde la rasa muak sangat...manis pun sedang2 aje...kena pulak dengan strawberi yang agak2 masam sikit. Kalau ada sape yang nak cuba memang cheq sue cadangkanlah guna resepi ni...insyaAllah tak menyesal!!!

 Oleh sebab tak ikut arahan resepi...ganache ni jadik cair2 siket ye...tapi sedang elok jugak jadinya...

KEK COKLAT LAPIS KEJU
Sumber : Sari Yusa

Adunan Kek Coklat:
-2 biji telur
-1 cawan gula halus
-1 sudu kecil vanilla
-2 sudu besar serbuk koko
-sedikit garam
-1/2 cawan air panas
-1/2 cawan susu segar
-1/2 cawan minyak
-1 cawan tepung gandum*
-1 sudu kecil baking powder*
-1/2 sudu kecil soda bikarbonat* (* ayak bersama)

Cara Membuatnya:
-Pukul telur dan gula halus hingga sebati, kemudian masukkan yang lain-lain mengikut turutan bahan di atas. -Selepas siap bahagi dua adunan. Sementara itu panaskan kukusan. Tutup/ balut tudung pengukus dengan kain atau tuala.
Oleh sebab cheq sue buat dua adunan kek coklat, maka setiap satu adunan dikukus berasingan

Bahan-bahan Krim Keju:
-250gm cream cheese
-60gm gula
-1 biji telur
-25 ml air biasa
-1 sudu besar tepung gandum

Cara Membuatnya:
-Pukul cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan bahan-bahan lain mengikut turutan bahan di atas. Pukul hingga sebati.

Cara Melapis:
1. Alas loyang dengan kertas minyak atau kertas biasa (Sapu loyang dengan mentega). Masukkan loyang dalam periuk kukusan supaya adunan tidak bergerak. Tuangkan separuh adunan kek coklat tadi, kukus 15 minit.
2. Selepas 15 minit, tuang adunan krim keju, kukus lagi 15 minit.
3. Selepas 15 minit, tuang adunan kek coklat yang lagi separuh tu, kukus 20 minit. Biarkan sejuk sebelum dituang dengan coklat ganache.

Bahan Coklat Ganache:
-2 sudu besar 'heavy krim'*
-150 gm coklat masakan*
-sedikit mentega (supaya coklat berkilat)*
* masak semua bahan menggunakan teknik double boil, sejukkan pada suhu bilik baru tuang di atas kek yang telah disejukkan.
yang ni cheq sue tak ikut sukatan, main campak2 aje mana yang ada... heavy cream tu cheq sue ganti dengan whip cream biasa..

Akok.... Sape Tak Suka???

Assalamualaikum & salam sejahtera

Akok.... akok... Siapa yang tak suka makan akok ni memang rugi ah... Akok ni cheq sue buat untuk berbuka di kuarters semalam. dapat banyak jugak untuk dua adunan yang cheq sue buat tu. akok ni memang sesangat la glemer di Kelantan...dan tak sesekali sama dengan akok yang dibuat di negeri lain (ye ke????)...


cheq sue tak berapa suka makan akok ni..sebiji dua ok lah..tapi untuk makan2 semalam cheq sue buat dari pagi ke petang menggunakan acuan kuih cara yang kecik tuh...maksudnya akok tu jadi kecik2 mini ajelah.. kalau dilihat tu memang la xde gaya dengan akok yang dijual kat bazar2 tu.. cuma bila buat sendiri ni dapat la ejas manis masin lemaknya tu... nak makan pun puashati...rasanya kalau dijual sekarang 5 keping dua inggit kot....


Kalau ada siapa yang nak mencuba, resepi daripada Zaliana MyR memang antara yang termudah untuk dibuat. Bila cheq sue 1st time buat ni, memang seronok bila menjadi elok aje. apa yang elok2 ni cheq sue awal2 dah kongsi dengan kawan2...ye laaaa diorang ni kebanyakannya dari Kelantan, memang suka la sangat makan akok ni... Kat CH ni jangan harap la nak dapat makan akok kalau tak import dari Gua Musang... perghhhh....


untuk adunan yang dibuat semalam, cheq sue menggandakan semua bahan2 dan menggunakan telur sebanyak 11 biji (telur kecil)...alhamdulillah semuanya habis malah ada pulak yang cakap tak puas makan.... ^-^

AKOK
Sumber : Zaliana MyR

Bahan-bahan :
-5 biji telur
-200 ml pati santan
-100 ml air
-150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
-30 gram tepung gandum
-3 helai daun pandan- disiat-siat
-2 cubit garam halus

Cara-cara :
  1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
  2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
  3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan. Bila dan lenser acuan dengan minyak, cheq sue panaskan 2 3 minit dalam oven sebelum dimasukkan dengan adunan
  4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 - 12 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.

Wednesday, August 17, 2011

Berbuka Bersama Teman-Teman Kuarters

Assalamualaikum & salam sejahtera

Malam ni jom jamu mata sikit dengan majlis berbuka kuarters petang tadi. Pada cuti Nuzul Quran ni, kami2 geng kuarters ni pakat2 masak untuk sama-sama berbuka. Menu utamanya adalah nasi kerabu + ayam goreng berempah + ikan celup tepung + pelbagai kuih muih. Cheq sue ditugaskan untuk membuat sambal kelapa dalam jumlah 4 biji kelapa. Disamping tu ada jugak buat sedikit kuih.

Tetamunya adala dalam 100 orang. Kemain meriah jugak dengan hiruk pikuk kanak-kanak dan teman-teman semua. Walaupun sejak petang sudah hujan, alhamdulillah majlis berbuka dapat disempurnakan dan tambah meriah juga dengan kehadiran puan pengetua yang sangat sporting... ^-^

Memang seronok kan dapat berbuka puasa ramai2 ni... Terasa benar bezanya berbuka dengan teman2 serumah. Kalau cheq sue yang selalu bising2 kat rumah ni memang suka sgt la kemeriahan semasa berbuka tadi... Alangkah seronoknya kalau hari2 dapat berbuka ramai2 camni kan...

Jom la layan gambar2 ni... Kebetulan online dari rumah member,  so dapat la enjin turbo siket...kalau kat umah dah tertido depan pc nih... BTW...abaikan kualiti gambar ye... maklumlah...............






WW : Roti Canai Satu!!

Udang & Ayam Mayonis

Assalamualaikum & salam sejahtera

Salam Nuzul Quran pada semua... Buat apa ya dihari cuti ni? Walaupun hanya sehari tapi pasti ramai yang tengah sibuk membuat kuih raya di dapur tu... cheq sue ni entah kat mana serunya tak sampai2 lagi... Tahun ni semuanya ke laut... menjahit...mengukis...membiskut...apa nak jadi la cek mek sorang ni...

Sementara ada masa ni, nak juga menghapdet menu berbuka semalam. Masak simple2 je.. Apa yang cheq sue masak ni dibawa ke rumah kawan dan sama2 makan kat sana, baru la terasa sikit meriahnya.. Resepi ayam mayonis ni telah cheq sue oter sikit dengan mencampurkan udang ke dalamnya. Langkah2 penyediaannya sama sahaja...

Tentunya ramai yang dah mencuba resepi ni kan... kaedahnya ringkas aje... main campak2, goreng kejap dah pun siap. Semalam budak Ali tu sampai meleleh makan nasik dengan lauk ni.... :)


UDANG & AYAM MAYONIS
Resepi : SajiOnline
Sumber: Kak Nor @Secubit Garam


Bahan-bahan:
600 gm daging ayam - dipotong kecil dan dibersihkan
1 labu bawang besar - mayang
4 ulas bawang putih - mayang
3 cm halia - mayang
4 sudu besar cili kisar
2 sudu besar mayonis
2 sudu besar sos cili
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
7 keping cendawan kering - rendam dalam air panas dan hiris
2 tangkai daun ketumbar - potong 2 cm  cheq sue gantikan dengan daun sup
3/4 cawan air
1 1/4 cawan minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
sedikit perahan jus limau nipis ~ yg ni K.Nor tambah cheq sue tak masukkan
capsicum hijau & merah ~ yg ni K.Nor tambah


Cara Menyediakan:
Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan ayam yang sudah digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Kacau hingga rata dan tutup kuali kemudian biarkan hingga ayam empuk. Angkat dan ketepikan. (Ayam digoreng sekadar masak saja, tidak perlu garing)
Buangkan sedikit minyak di dalam kuali kemudian tumiskan cili kisar. Kacau hingga rata dan biarkan hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan bahan-bahan yang dimayang kemudian kacau hingga naik aromanya.
Masukkan air, cendawan, serbuk lada hitam, garam dan gula. Kacau lagi hingga rata.
Masukkan ayam goreng, sos cili serta mayonis kemudian terus padamkan api.
Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan kacau lagi hingga rata. Hidang panas-panas bersama nasi.