Monday, October 31, 2011

Ikan Bawal Masak Kuali

Assalamualaikum & salam sejahtera

Dah kol 6, kira halal la ye masukkan n3 ikan bawal ni. Masak tadi untuk lunch merangkap dinner. Alhamdulillah dah kenyang pun rasanya. Cerita tentang ikan bawal masak kuali ni, memang unik rasanya. Tak tahu la pulak kenapa dinamakan begitu, padahal memang memasaknya menggunakan kuali pun... Agaknya ada kisahnya sendiri kot.  Kalau dilihat resepi asalnya menggunakan ikan kembung, tapi boleh saja ditukar kepada ikan2 yang disukai. Cheq sue ni kebetulan ada ikan bawal...memang kena sungguh. Istimewanya kalau guna ikan bawal ni, bila digoreng sedikit garing, semua boleh makan kecuali tulang belakangnya itu saja... Percaya tak???

Nak dijadikan cerita pulak waktu salin resepi ni, terlepas pandang si halba, jadi x la cheq sue masukkan. Asam jawa tu pulak agak terlebih, dah jadi sedikit masam pulak. Tapi bila dimakan dengan nasi + kangkung goreng belacan, mmmmmmmm sedap aje lalu kot tekak ni. Masalah betul kalau resepi yang disalin ni...mesti ada miss apa-apa. Cicip pulak rempahnya dengan salad butterhead tu... sedar2 dah habis pun sepinggan


Kalau tengok ke laporannya di MyR tu memang dah ramai yang cuba. Cuma yang cheq sue ni xde la jadi merah sgt sosnya, tenggelam dek kuning kunyit barangkali. Cili giling yang digunakan pulak x berapa merah. Pastu cheq sue pun x ikut sukatan bahan2 ni, agak2 ajelah sebab ikan pun saiz sedang2 saja... Rempah2 tu pulak cheq sue tumbuk aje. Sempat jugak berpeluh kat ketiak tadi. Hi hi hi...

Kalau korang dah kehabisan idea nak masak apa, boleh la cuba buat ikan ni. Kata Che' Iza lagi, lagi sedap kalau diperam semalaman baru dimakan. Pada cheq sue, makan terus pun dah sedap, kalau semalaman lagi mesra bumbunya tentulah lagi sedap! Cuba jangan x cuba tau... Wassalam...

IKAN BAWAL MASAK KUALI
Resepi : Che' Iza @ MyR

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 kg ikan kembung (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap) cheq sue guna ikan bawal
  • 4 sudu besar lada boh / cili giling
  • * 3 biji bwg merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • * 1/2 inci lengkuas
  • * 2 btg serai
  • 1 sk halba
  • 1/3 cwn santan pekat
  • 2 sb air asam jawa
  • garam, gula and perasa

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan ikan yg telah siap digoreng.
  2. Kisar bahan bertanda *. Dgn menggunakan lebihan minyak goreng ikan tadi (keluarkan sikit minyak kalau byk) tumis bahan kisar hingga naik bau.
  3. Masukkan lada boh tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa n halba. Jika tumisan agak kering boleh masukkan sedikit air.
  4. Masukkan ikan yg telah digoreng tadi juga santan. Akhir sekali masukkan garam, gula n pak aji.
  5. Siap utk dihidang. Selalunya saya suka mkn lauk ni keesokan hari, lagi sedap.

Tools : SSF Home Deco & Kedai Bundle

Assalamualaikum & salam sejahtera

Alhamdulillah dapat kembali bersiaran dari CH... Perjalanan balik tadi diiringi hujan sehingga Gua Musang, selepas itu cuaca cerah ceria. Syukur pada Allah x ada apa-apa yang berlaku.

Malam ni nak share sikit tentang 3 bende yang cheq sue beli di 2 tempat berbeza. Memang seronok la dengan cerita yang bakal dinyatakan ni. Rasanya ada segelintir blogger masakan ni yang berperasaan sama macam cheq sue.. Apa? Ye la...daripada xde apa2, dah ada apa-apa...maksud cheq sue dari segi penggunaan peralatan masak dan menghidang tu... Macam cheq sue ni sikit2 kumpul dan beli peralatan untuk menghidang. Konon la nak ambik gambar tahap diva kan... he he he...tapi xpelah untuk kepuasan sendiri.


Bende yang pertama ni adalah pot yang ada tutup ni. Apa ke namanya ya? Yang ni cheq sue beli di KB, semasa dalam perjalanan balik dari KB. Selalu tengok aje SSF Deco Home, aritu terniat pulak di hati nak singgah. Memula ingatkan barangan rumah aje...rupanya bermacam2 ada dalam tu... Opssstttt jakunz! Skodeng sana sini, terberkenan dengan bende pot ni, yang lain tu bukan tak berkenan tetapi bila melihat tang harganya dok menelan ayaq liur aje la.. Yang ni pun regenye 10 hengget (macam mahal aje) saiznya lebih kot dalam 10 cm diameter.  Cumanya bila nak bayar tu, bila tgk cashier bungkus pot tu menggunakan kertas pembalut yang cantik, berpandangan jugak cheq sue dan member... Amboi, patot le boleh up harga! Cheq sue tengok pon, yang masuk kat situ semua curlast-curlast you...


Bende yang kedua ni pulak cheq sue beli di kedai bundle di Selising, memang glemer. Cheq sue tak pernah singgah, tapi memang selalu ramai orang kat situ. Bila dah masuk...terus teringat pada Che Mat DTS. Eh eh eh...bukan nak propa okeh...tapi kat dalam tu banyak sangat pingggan mangkuk antik, yang dah lama-lama tu, macam2 pesen tau. Che Mat kan banyak koleksi pinggan2 camtu...agak2 kalau Che Mat pi kan mesti diborongnya semua. Cheq sue ni memang la rabun jadinya bila masuk ke sana. Kalau boleh itu hendak ini pun hendak. Tapi cheq sue cuma beli claypot dan caserol seramik 3 beradik ni aje. Boleh la nanti buat bakar makaroni. Harga? Claypot tu 10 hengget manakala caserol tu 18 hengget. Mmmmmm kalau nengok ke bungkusnya tu memang la guna 5 6 keping surat khabar. He he he... Janji dapat guna...

Dah ada 3 bende ni, boleh la mula skodeng resepi. Ramekin pun x test lagi...dah masuk yang ni. Haishhhhh...
Sekian alkisahnya... Wassalam...

Yorkshire Pudding With Strawberry Jam

Assalamualaikum & salam sejahtera

Mmmmm...seminggu berehat, hari ini sudah tiba masa untuk bekerja semula. Dengan bekal yorkshire puding dan jem strawberi, memang gabungan yang ngam. Kalau dulu dengan seafood dalam sos thai, gitu-gitu aje rasanya. Tapi semalam cheq sue tgk di 703, diorang makan yorkshire ni dengan steak. Macam ok jugak nampaknya. Nanti lah lain kali cuba buat tengak camana rasanya.


Macam biasalah, cheq sue buat ni malam tadi, dinner dulu sebijik, pastu selebihnya ditapau ke sekolah. Memang senang buat yorkshire ni, tapi kali ke dua ni adunan agak pekat, puding pun x naik gebu geban macam yang 1st time, tapi stil ada lubang kat tengahnya. Agaknya sebab cheq sue guna susu cair kot... :). Kalau tak pun agaknya mata dah berpinar di malam hari, terlebih timbang tepung mana nak tahu kan...

Mmmmm...sape2 yang nak tgk resepi tu boleh la nengok kat sini ye....

Peserta GA, Resepi Pilihan & Pemenang

Assalamualaikum & salam sejahtera

Alhamdulillah...tamatlah sudah 1st Anniversary GA yang cheq sue anjurkan. Dengan penyertaan seramai 9 orang (tq so much) dan resepi sebanyak 10 diutarakan oleh para peserta. 1 dah cuba, menghitung hari la pulak ye nak cuba 9 yang lain lagi tu. Agak2 resepi mana yang paling sedap?

Untuk 5 pemenang tu cheq sue akan buat cabutan, sebab peserta pun x ramai. Hadiah pun dah ada...harap2 dapat pos sebelum balik cuti raya haji ni. Tapi kalau kata x sempat harap pemenang tu sabar ye...

  1. Tun telani - Cookie 'n' Cream Aiskrim
  2. Nani - Kek Gula Hangus (Widad) 
  3. Mieza - Marble Cheese Brownie 
  4. Yana - Kuzi Ayam
  5. Ira - Nasi Ayam Penyet
  6. Zuraida - Jelly Kelapa
  7. CB Biskut Strawberri / Tart Strawberri @ Daging Dendeng Masak Merah
  8. Ucu Faridah - Mee Kasar  Di Goreng Lembut 
  9. Nieda - Bingka Roti Berlauk
Jom tengok siapa yang bertuah dipilih oleh cheq sue...





Tapi yang 4 x tercabut namanya tu pun, jangan risau, cheq sue nak bagi sedikit cenderahati kepada anda2 semua. Jadi 9 yang menyertai GA akan mendapat buah tangan daripada cheq sue. So, sila emailkan nama & alamat anda ke kemren0104@yahoo.com ye.... Wassalam..

Sunday, October 30, 2011

Ila_cheqSue : 1st Anniversary Giveaway

Assalamualaikum & salam sejahtera


Sempena dengan ualangtahun "Ila_cheqSue" yang pertama, tuan tanah dengan sukacita ingin membuat GA untuk pembaca2 tersayang.

SYARAT-SYARAT :
- GA ni khas untuk BLOGGER MASAKAN SAHAJA
- kalau ada 2 blog pun (peribadi & GA) sila sertai melalui blog peribadi
- cuma buat satu n3 tentang GA ni dan dalam n3 tu perlu ada
"Saya rekemenkan cheq sue untuk cuba ................... " 
apa2 resepi dalam blog korang tu, dan sertakan link resepi tersebut
- jangan lupe masukkan gambar kat atas tu
- kemudian masukkan link n3 korang tu kat komen box ni

TARIKH TUTUP :
30 Oktober 2011 - Midnite

HADIAH :
- akan di update sekembalinya tuan tanah ke CH
- hadiah untuk 5 pemenang
- cabutan secara lucky draw, nak guna random x reti lagi (*_*)
- GA ni tetap jalan walaupun dengan 1 penyertaan

SELAMAT MENCUBA!!

Blended Orange Cake

Assalamualaikum & salam sejahtera


Kalau saja disebut ‘blended orange cake ~ BOC’ cheq sue percaya rata2 daripada para bloggers @ non bloggers dah pernah cuba membuatnya. Bukan saja dengan oren, malah ada yang mencubanya dengan strawberry, pisang, epal, carrot dan juga nenas. Kalau tengok di laporan MyR, dah 132 orang yang menunjukkan hasil masing-masing. Yang belum tu jangan kira lah…Begitulah penangan BOC ni. Cheq sue sendiri pernah membuatnya beberapa kali, dalam bentuk kek atau cupcake. Satu resepi yang mudah dan InsyaAllah x menghampakan. Rasanya pun sedap dan mewah dengan aroma oren. Terima kasih kepada Kak Fida yang memperkenalkan resepi ni. Selalunya resepi2 yang dimasukkan di MyR memang tidak mengecewakan.



1st time buat kek ni dulu memang agak manis pada tekak cheq sue. Bila dah 2 3 kali buat ni memang akan kurangkan gulanya. Ye lah, tahap kemanisan seseorang tu tak sama. Tambah2 kalau buat guna lima yang agak masam, tentu nak lebih manis sedikit supaya lebih seimbang rasanya.
Untuk  adunan kali ni cheq sue lebihkan sedikit limau kerana saiznya yang agak kecil. Time nak blend tu memang kena amik masa agak lama sebab x dapat adunan yang halus…maklumlah blender pun dah agak using usianya… Tu kot agaknya penyebab kek ni cedera sikit kat bahagian atasnya. Tapi xpelah…takat nak makan2 sendirik no hal punye… (ayat cover!)


Mmmmmm okeylah…Korang jemput2 lah tengok… Kalau rasa2 dah lama tak buat kek boleh buat sekali lagi BOC ni. Cheq sue tengah OTW balik ke CH…ni pun autopublish. Jumpa malam nanti ya… Wassalam…

BLENDED ORANGE CAKE

Bahan-bahan :

  • 1 bji buah limau cheq sue guna 2 biji, 1 sekali dengan kulit dan 1 lagi isinya shj
  • 1 cawan minyak
  • 2 cawan gula halus cheq sue guna 3/4 cawan aje
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama ) 
  • Biji bunga matahari untuk tabur di atasnya

Cara-cara

  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar pd suhu 170'C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak. Bakar ni dalam 40 minit aje

Saturday, October 29, 2011

Petai

Assalamualaikum & salam sejahtera


Alhamdulillah...semangat sungguh makan tengah hari tadi. Balik dari KB sedang elok perut berkeroncong. Dapat sepinggan nasi berlaukkan daging goreng, berkuahkan ikan singgang dan berulamkan petai....hurmmmmm memang senang hati. Siapa x suka petai? Mana nak tengok sikit... Petai ni memang la sejenis ulam yang sangat2 membuka selera. Pekena pulak dengan budu, sambal belacan atau sambal tempoyak, x sedar boleh menambah nasi berpinggan-pinggan. Selain dimakan segar, petai ni sedap jugak dicelur, dijeruk ataupun as known boleh juga dibuat sambal tumis. Kalau dicampur dengan ikan bilis ke, ayam ke, udang ke memang layan habes...

Petai kat dalam gambar tu adalah segar dari pokok... cek cheq sue baru saja memetiknya dari pokok. Eh, bukan dia yang panjat, tapi beruk la...baru 2 3 bulan perlihara dan boleh turunkan kelapa dan petai, tapi bila bab makan tersangat la memilih... **Tak padan dengan beruk!!

Jom kita tengok ape khasiat petai ni... Walaupun bau kureng menyenangkan tapi khasiatnya memang diakui...

Strok.
Berdasarkan penelitian yang diperolehi daripada The New England Journal of Medicine mendapati amalan memakan petai setiap hari berupaya menurunkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40 peratus.




Merokok.
Petai dikatakan berupaya membantu individu yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, kalium dan magnesium yang terdapat di dalam petai dikatakan berupaya membantu tubuh sembuh cepat daripada ketagihan nikotin. 

Anemia.
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, petai berupaya menstimulasi pembentukan sel darah merah sekali gus mengurangkan derita pesakit anemia. 

Sembelit.
Petai memiliki kandungan sera yang tinggi. la membantu memudahkan proses pencernaan sekali gus mengelakkan masalah sembelit

Kegemukan.
Hasil kajian yang dilakukan oleh Institut Psikologi Austria, mendapati tekanan yang dialami akibat kerja menyebabkan ramai yang memilih coklat untuk mengurangkan tekanan. Begitu pun, makanan tersebut sebenarnya membuatkan anda berhadapan dengan masalah kegemukan. Amalan memakanan petai berupaya mengatasi masalah kegemukan. 

Depresi.
Petai dipercayai dapat mengurangkan depresi. Ini kerana ia mengandungi Trytophan yang berupaya merubah mood seseorang menjadi lebih relaks dan tidak tertekan.

Sumber : Fazlisyam

Friday, October 28, 2011

New Tools ~ RAMEKIN

Assalamualaikum & salam sejahtera

Wahhhh...harini xde n3 masak2 ye... Bukan tak masak, tapi masak yang biasa2 aje. Lagipun arini agak sibuk ckit. Pagi tadi ke KB, baliknya pulak kena siapkan nasi untuk dibawa ke masjid. Sambil2 tu ada jugak bua apam nasi. Tapi dek kekangan waktu, x nyempat nak bergambar. So malam ni kita layan pulak story ramekin yang cheq sue dah draf bulan lepas. Aikkkkk............


*RAMEKIN? Alah...orang lain dah lama ada bende ni, cheq sue baru nak bising-bising. Kampung mana datang ni?

Agaknya itulah yang difikirkan sesetengah orang. Ye ye...cheq sue ngaku memang jakun pasal bab2 ni. Bila mula menskodeng myResepi barulah cheq sue kenal dan amik kisah tang bende2 ni. Bila tengok kawan2 guna, search dalam glossary dan di google, barulah tahu namanya ramekin. Ohhhhh....

Bila tgk kawan2 guna ramekin ni untuk buat souffle, puding atau  yang sewaktu dengannya, memang cun tahap Maya Karin lah... Kadang2 bila ke kedai ke mana2 ke skodeng jugak kot ada jual bende ramekin ni. Memang nak sangat tambah barang dalam koleksi.

So cheq sue try ushar satu kedai barang2 dapur ni yang letaknya berdepan dengan TESCO 18, Ipoh. Selalu tengok je kedai tu bila kuar TESCO, terdetik hati tu nak masuk ke sana. Bila dah masuk.........mak aiiiiiiiiiiiiiiiiii banyaknya barang yang boleh dibeli. Rasa nak borong semuanya. Tapi lupa nak tgk ape ke nama kedai tu tapi letaknya betul2 di jalan keluar TESCO. Kalau sape yang ada lalu kat sana tu bolehla singgah. Yang cheq sue beli ni saiz ape tah...harganya RM2.30 seunit.  Untuk permulaan ni cheq sue tangkap dulu setengah dozen, tengok la kalau rasa nak tambah boleh pi lagi ye dak... Jom guna ramekin pulak pasni...  Wassalam!

Nostalgia : SYARIKAT MUDA OSMAN

Assalamualaikum & salam sejahtera


Petang semalam cheq sue ke Pasir Puteh, ada sedikit urusan yang perlu dibuat. Kemudian singgah seketika di Syarikat Muda Osman - SMO (kedai buku). Dah agak lama jugak tak ke sana, rupa2nya sekarang urusan penjualan sehingga 10 malam Mmmmm dah banyak berkembang rupanya kat Bandar PP ni.Kalau sebut saja MUDA OSMAN, memang satu ikon yang sangat popular di serata ceruk negeri Kelantan. Daripada cheq sue sekolah rendah sampai la sekarang, SMO tetap berdiri teguh seiring pembangunan. Kalau dulu lokasinya berhadapan SK Laki-Laki, sekarang kedudukannya lebih strategik, berdekatan stesen bas dan di tengah2 bandar.

Tujuan cheq sue ke SMO adalah untuk mencari frame gambar. Sedang memilih tu, ditegur oleh seorang pekerja veteran, membahasakan dirinya Pokcik Me (Man). Seingat cheq sue, dia merupakan pekerja yang sangat setia dengan SMO. Setiap kali ke sana memang akan ternampak dia. Kalau dulu badannya tegak, misainya melentik hitam pekat, tapi sekarang sudah ada garis2 tua di wajahnya. Tak tahu la berapa lama dia kerja di sana, tapi sekarang dengan statusnya seorang atuk, dengan 3 cucu tentulah sudah agak lama dia bekerja di situ. Orangnya ramah, sangat baik hati. Bermacam2 di tanya pada cheq sue. Duduk di mana, kerja di mana, orang rumah kerja kat mana, pakai kereta apa, bila nak balik ke Pahang... eh eh eh....

Bagi anak-anak Kelantan di mana-mana sekalipun, mesti ada kenangan di SMO. Cheq sue percaya, paling tidak sekali dua pernah membeli buku-buku @ peralatan sekolah di sana. Jangan ketawa pula kalau cheq sue kata di SMO juga boleh menjadi tempat untuk 1st date. Ada jugak yang bertemu jodoh di sana. Ye la...sambil2 memilih pensel dan pen, sambil mata mengintai ke sana sini. Al maklumlah rata2 pelanggannya masih bergelar pelajar samada di sekolah, universiti atau maktab. Aduhhh...bila diingat balik, tersenyum sendiri dengan nostalgia di SMO ni.... Sekian, wassalam...

Thursday, October 27, 2011

Nasi Ayam Penyet : Ira ~ GA #5

Assalamualaikum & salam sejahtera 

Alhamdulillah…baru  aje siap makan tengah hari bermenukan nasi ayam penyet. Mmmm ini adalah kali pertama mencuba memasak menu ni, memang dah lama dalam simpanan. Semalam ternampak Tun masak ni, pastu cepat2 cheq sue sedia dan perap ayam dulu malam tadi. Rupa2nya Ira pun suggestkan menu ni untuk dicuba.  Btw, tq pada kawan2 yang dah join untuk 1st GA : Ila-CheqSue, tapi maaf sgt2 sebab cheq sue xleh nak komen kat n3 korang, mana yang lepas tu nasib baik la ye. Sape2 BLOGGER MASAKAN  yang berminat boleh la join, ada masa lagi sebelum end date 30 Oktober ni.



Buat kt kg ni biasalah, banyak bahan yang tak cukup. Ulan tu nasib baik ada timun, kalau ada salad lagi best. Memang sedap dicicip dengan sambal, macam makan sambal belacan aje. Aduhhhh...sampai lekat bau ni kat tangan..

 


Memula Nampak resepi ni dulu di MyR, dok ingat ayam tu kena penyekkan dulu…macam ayam kena langgar. Haishhh…rupa2nya tidak benar sama sekali. Ayam yang dihasilkan ni lebih kurang ayam biasa cuma agak istimewa dengan kehadiran rempah ratus yang membuka selera. Cheq sue bagi  5/5 bintang untuk resepi ni. 

Sebenarnya nasi dan sup tu boleh dibuat macam biasa…dah selalu masak nasik ayam, tentu dah boleh agak kan. Cheq sue buat tadi dalam 1 pot aje…  Yang menyedapkan nasi ayam penyet ni adalah ayam dan sambal cilinya. Perghhhhhhh memang layan betul la. Cheq sue siap boleh colek2 lagi sambal cili tu, sebab x pedas, guna cuma 4 biji cili merah besar. Mmmm kalau yang suka pedas tu bolehla dilebihkan…

Ayam tu pulak cheq sue guna dalam 8 ketul saja, jadi segala rempah2 tu cheq sue kurangkan sedikit kuantitinya. Pastu semasa perap cheq sue masukkan sekali sedikit bijan putih. Bila dah goring ayam tu terasa jugak lemak2 bijan. Memang sedap. Tapi tak tahu la ye, time salin resepi tu boleh pulak termiss serbuk kunyit dan bawang putih…dah masuk peti ais baru la ternampak.  Sebab tu la Nampak pucat aje ayamnya. Apapun Alhamdulillah xde pulak terkurang rasa sedap ayam tu



Masa tengah hidang tadi, cheq sue siap2 la untuk ambil gambar. Sekali mek balik dari rumah depan, dia senyum aje. Alamak dah kantoi…agaknya dia nampak kot 2 3 hari ni cheq sue dok tertonggeng sana-sini bawah pokok nak ambil gambar.‘Nok puko gamba la tuh….’ Tu le ayat dia bagi kat cheq sue… Seb baik dia tak tanya nak buat gapo…kang kalau cheq sue bagi tau nak bubuh dalam blog, jenuh pulak nak eksplain. He he he… Bagi korang yang belum buat lagi, sila-sila la ye… Rugi kalau tak cuba. Wassalam…

NASI AYAM PENYET
Resepi : Ijan ~ blogresepi @ MyR


Untuk Ayam
  • 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup & masak nasi)
  • ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
  • 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
  • 1 sudu besar Serbuk Kunyit
  • ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1cm Halia
  • Sedikit Air
  • 1 sudu kecil Garam
  • Minyak masak untuk menggoreng.
Untuk Sambal
  • Sedikit minyak masak
  • 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa
Untuk Nasi
  • 3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
  • 3 ulas bawang putih
  • satu btg kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • sedikit butter
  • garam
  • kiub pati ayam/daging
  • 6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)
Cara-cara

Untuk Ayam Penyet
  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Untuk Sambal
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
Untuk Sup
  1. Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam  tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
  2. Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
Untuk Nasi
Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa.


Kopi Tarik & Lempeng Kelapa


Assalamualaikum & salam sejahtera

Dah sarapan belum? Kalau belum jom la santap kopi tarik dengan lempeng kelapa ni. Tengah panas lagi ni tau... Resepi? Ala korang campak2 aje... Semua dah tahu buat.... *_*

Wassalam...

Wednesday, October 26, 2011

Kek Kelapa Parut

Assalamualaikum & salam sejahtera

Selamat malam semua. Mmmmm xde ape nak dibebelkan malam ni. Just nak tayang kek kelapa yang dibuat semalam. Dah licin dah pun. Kebetulan ada kelapa kulit hidup, so guna dalam separuh untuk kek ni. Teksturnya agak padak, tapi lembut. X la berupa kek tapi rasa just nice. Tengok kat laporan di MyR cantik aje kejadian yang hantar laporan. Agaknya cheq sue ni salah step kat mana-mana. Korang nengok2 la ye... Wassalam...

* Mood jauh hati! -_-


KEK KELAPA (LEMON)
Sumber : Alma @ MyR

Bahan-bahan :

  • ½ cwn kelapa parut kering (dessicated) cheq sue guna kelapa parut segar
  • ¾ cwn gula kastor
  • 2 biji telur
  • ½ sdb parutan kulit lemon (boleh ditambah ke 1sdb jika mahu lebihkan rasa lemon)
  • 1 cwn susu segar ganti dengan susu soya
  • 125g butter (dicairkan) - minyak masak
  • *1 ½ cwn tepung naik sendiri (diayak sekali)

Cara-cara:

  1. Panaskan oven 180C. Griskn loyang kek saiz 20cm, dan alaskan dgn kertas baking.
  2. Gaulkan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali tepung (*).Dengan mengguna senduk/sudu kayu kacau bhn2 ini hingga sebati kemudian barulah dimasukkn tepung. Gaul rata dan tuang dalam loyang, ratakan permukaan atasnya. Bakar lebih kurang selama 40 minit atau hingga masak.
  3. Sejukkan sebelum dipindahkan ke atas pinggan kek. Boleh dihias dgn icing atau dihidangkan begitu sahaja.

WW : Bunga Apa Ni...

Roti Manis

Assalamualaikum & salam sejahtera

Roti manis ni cheq sue buat petang semalam. Saje je ngetest resepi pada dok saje. Semua pakai handmaker. Alhamdulillah elok aje kejadiannya.  Tepungnya pulak cheq sue guna 1 cawan gandum dan 2 cawan tepung superfine. Cuma jangan la korang bandingkan gambar tu dengan gambar kengkawan lain yang dah buat roti ni. Puas dah cheq sue menyetting sana sini, asik x memuaskan aje. Kalau buat photoshoot kat luar rumah jadi lawa la sikit gambarnya, tapi semalam hujan la pulak.


Cara membuat roti ni walaupun secara manual, agak mudah jugak dan x perlu nak uli beria sangat. Agak2 dan sebati tu dan doh tak lekat di tangan, bolehlah dibiarkan rehat untuk naik sekali ganda. Pastu x perlu nak lepaskan geram terhadap adunan yang tak bersalah tu, cuma dibiarkan aje. Sebab tu la bentuk roti cheq sue ni lain macam aje cantiknya. Tapi yelah, apa yang ada pada rupa...janji sedap!


Kalau sape yang nak cuba tu sila-sila lah rujuk resepi kat bawah ni. Satu adunan ni x dapat banyak, tapi kalau famili kecik eloklah buat setengah aje. Memang sedap, xyah lawan dengan air teh ke hape, gitu pun dah sedap. Apapun, selamat mencuba dan Happy Deepavali kepada semua yang beragama Hindu... Wassalam...

ROTI MANIS
Asal : KR
Sumber : Izahdaut

Bahan A:
  • 1/2 cawan air suam
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1 paket yis-11g
  • 1 sudu makan gula 
  • **Campurkan kesemua bahan ketepikan seketika sehingga berbuih
Bahan B :
2 sudu makan butter - cairkan-Ika guna 1sb butter cair dgn 1 sb Shortening

Bahan C :
1 cawan gula (atau 12 sudu makan) cairkan jadi sirap dgn 1/2 cawan air (ini untuk menguli tepung) masa menguli, kalo tepung kurang air boleh tambah air suam sedikit demi sedikit-gunakan air suam supaya cepat larut gula tadi
*izah & cheq sue kurangkan kpada 1/2 cwn gula 

Bahan D :
3 cawan Tepung Roti

Bahan Tabur :
Gula caster *izah guna gula pasir

Cara membuatnya :

  1. Masukkan bahan D dalam bekas adunan.
  2. Campur kesemua bahan2 A, B & C tadi pastu uli jadikan doh...
  3. Sudah uli, agak2 dohnya kenyal2 mcm doh roti canai yg besa tengok kat kedai mamak tu ler. Tak lembik sgt, tak kenyal sgt... yg sedang sedang ajaaaaaaaa hehehe
  4. Kalo terlembik, tambah aje tepung sikit2 uli jadi kenyal semula...
  5. Biarkan doh rehat sampai dia naik gebu, agak2 dalam 1/2 jam ler kot.
  6. Lepas dlm 1/2 jam gitu dah boleh bentuk2kan (Jangan tumbuk doh, biarkan aje gebu than terus bentukkan) Dah boleh bulat2kan pastu susun dalam loyang pembakar.
  7. Susun rapat2 pastu biarkan lagi dalam 40-45 minit... doh akan naik semula.
  8. Lepas dah naik doh tu dalam loyang pembakar, boleh masukkan dalam oven.. cheq sue basahkan sedikit bahagian atas tu dengan air dan tabur gula pasir dengan bijan bakar selama 30-40 minit ~ suhu 180 degree - yg ni kita bakar dlm masa 15 min jerr :D bergantung pd oven masing2 ya..
Nota :
** masa rehat doh, jgn tutup.. biarkan aje dia naik sendiri kena angin

Tuesday, October 25, 2011

Gula Ike Tawa Nga Nenah

Assalamualaikum & salam sejahtera

Apo koba saing sobat cheq sue pete2 ni? Dok wak gapo tuh? Bakali lepah kenye make nasik dok guling-guling sambil kelih tb. Kalu ado hok kijo pete ni gak dok tengoh ngatok la tu bakali. Xdok nak gi mano-mano ko? Kalu tengok ko cuaco ni jo'o jah nk huje dok sero Maklo lah musim loni tengoh setat doh nak banjir. Keno jago2 la hok mano ado anok kecik tu siyak dok lepah main sunga ko tali air. Takut gapo2 jah mugo nk geroh ni dio x royak...

Eh... apo ha pulok cheq sue spiking London kali ni? Huk aloh...sesekali kelik kapung braso lecah eh dok kecek di luar smace. Lagi ore dok Mesir kebuk kecek Klate. Bahasa Klate ni xdok doh ore x pehe, Melayu, Cino, India, Serani semo tahu blako. Kalu dok CH nu gak, mace dok PP doh sero. Laaaa, panje pulok crito pasal bahaso Klate ni... pada niat nok kosi gula ike nga enah ni bena nyo.

*** Setakat ni, ada orang tak paham ke?



Kemarin g banda nga mek. Aloh kelik tu dio singgoh di Pasar Pelade beli buah timun, tengok ado nenah ni beli la sbutir. Dale 4 riya jugok regonyo. Jadi hari ni meme wojib la gula nga ike tawa. Nenah ni kalu wak gula meme sedak lah...kalu guno ike kering lagi la... Kalu nak guno ike hidup ko buat lagu cheq sue ni pun buleh jugok. Sokmo2 pun kalu nak gula gak gini la caro2nyo. Kalu buat cili api ko, kari mari ko demo x wapo brehi. Kalu ni gak tehe tamboh nasik la.....


Gula stai ni diguno jugak untuk gula nasik pagi @ nasik belauk. Kalu kato xdok nenah buleh jugak gati dengan timun bate atau lado hija. Meme nyakuk la make, namboh tak kaba. Tamboh2 pulok kalu ado samba jate @ samba belace. Bui pulok woh timun bate ko timun cino.... Mmmmmm sedk xleh nak royak! Kalu kato sapo2 nak tra buat ni cheq sue ado letok resepi, siak rusing la resepi ni dale bahaso Melayu, lamo keh x pehe hk nak buat jadi xser... He he he...cukuk la dulu deh...kalu sapo2 baco n3 cheq sue ni x pehe, waso nak suko....  Dok diye2 jah la....jange royak sapo. Ni buke gapo...untuk kenange anok2 cucu seksok lah... Wassale...

GULAI IKAN TAWAR DENGAN NENAS
Sumber : Cheq Sue

Bahan-bahan :
- ikan selayang bakar (separuh masak) - dalam 7 ekor - boleh juga diganti dengan kembung atau tamban
- 1/2 biji benas - buang kulit, potong dadu dan rebus seketika, perah airnya
- santan sederhana pekat dari sebiji kelapa
- 5 biji bawang merah *
- 1 biji bawang putih *
- 1 cm kunyit hidup dan lengkuas *
- 1 sudu kecil ketumbar *
- 2 sudu besar rempah gulai (boleh ganti dengan rempah kari ikan) * biasa kami di Kelantan ni guna rempah @ Awah Selising
- 3 sudu besar cili boh *
- 1/2 keping asam gelugur
- gula dan garam secukupnya

Cara-cara :
- tumbuk dan sebatikan bahan *
- masukkan ke dalam periuk yang mengandungi santan. Masak hingga mendidih, kacau selalu supaya tidak pecah minyak
- kemudian masukkan nenas, ikan tawar dan asam gelugur. Masak seketika dan perasakan dengan garam dan gula. Tak perlu masak lama sebab ikan dan nenas sudah dimasak sebelumnya
- setelah beberapa seketika bolehlah diangkat

Asam Pedas Kerisi ~ Kak Anymz


Assalamualaikum & salam sejahtera

Mmmmm...pagi ni nak ke mana ya? Seminggu bercuti (Nani, sila jangan jeles okeh) ni jangan sampai boring sudah. Nak membeli membelah ni kena beringat2 jugak. Jangan asik nak kuar duit aje, minggu depan nak balik lagi untuk Aidiladha. Pastu ada pulak ambik 1 bahagian korban. Aduhhhh... Sabar..sabar

Tengok dah ramai orang cuba asam pedas resepi Kak Anim ni, terasa nak cuba jugak. Kalau kat kg, asam2 pedas ni agak kurang, kalau masak selalunya ala-ala singgang pedas gaya Kelantan. Kalau cek tu, asam pedas (tumis), berminyak merah aje tu dijelingnya aje la. Tapi cheq sue masak jugak tengah hari semalam, guna 2 ekor ikan kerisi. Memula sekali nak mintak maap la dengan tuan resepi ni, memang banyak bahan2 yang x dimasukkan. Kuah pulak penuh satu tempayan. Oleh sebab kuantiti ni sikit sgt, tu yang cheq sue x tumis, main reneh aje guna api perlahan.

Pada tekak cheq sue, memang sedap jugak rasanya, masam2 pedas sesikit. Seperti yang dijangka, setengah aje dari ikan tu dimakan, selebihnya terpaksa cheq sue yang habiskan. Sebab tu la cheq sue kata awal2... xyah masak pelik2 kat rumah ni.... Tensen kan?



Untuk asam pedas ni, gandingan dengan bendi memang ngam tapi cheq sue memasukkan timun batang (itu aje yang ada kat rumah), rasanya macam buat acar masak pulak. Takpe la kan Kak Anim, janji boleh makan. Rasa x la pelik sangat, kira ok la... Kalau nengok ke dalam kuahnya tu, bersepah2 dengan rempah2nya. Maklumlah kat rumah ni dekat 10 minit, xde nak lumatnya bende yang dikisar tu... Boleh hint dah dekat tuan rumah ni suruh beli baru... He he he...

Agak2 kalau korang xde idea nak masak, bolehla cuba asam pedas ni, dijamin tidak mengecewakan. Wassalam...



ASAM PEDAS ~ KAK ANIM
Resepi : Kak Anim
Sumber : Yana

BAHAN-BAHAN:-
  • 1 ekor ikan talapia hitam.kalau guna ikan tenggiri ambil 1/2 ekor/1/2 ikan jenahak/ikan merah cheq sue guna kerisi
  • 20 tangkai cili kering - didihkan sebentar angkat dan toskan - dikisar
  • 1 labu kecil bawang besar - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • sedikit halia - dikisar
  • sedikit kunyit hidup - dikisar
  • 1 kuntum bunga kantan - dikisar
  • 2 batang serai - dikisar
  • sedikit daun kesum - di kisar
  • air asam jawa secukupnyacheq sue ganti 1 keping asam gelugur
  • 1 kiub ikan bilis x masukkan
  • garam secukup rasa
  • beberapa batang bendi ganti dengan timun
  • tomato - dibelah 4
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit serbuk lada hitam
Cara memasak :
  1. Ikan di bersihkan dan dilumur garam dan sedikit serbuk kunyit.Ketepikan
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak @ pecah minyak.
  3. Pastikan cili betul2 masak masukkan sedikit air asam jawa, kacau sedikit.
  4. Masukkan ikan dan didihkan sebentar, kemudian masukan garam dan kiub ikan bilis.
  5. Masukkan lebihan air asam jawa dan biarkan mendidih lagi. Kemudian baru masukkan  bendi ,tomato @ terung jika suka.
  6. Kecilkan api dan didihkan hingga masak.Tabur sedikit serbuk lada hitam, biarkan seketika dan boleh tutup api dan sedia untuk di hidang.

Monday, October 24, 2011

Apam Karamel ~ MMMMMMMMMM Geramnya!

Assalamualaikum & salam sejahtera

Selamat petang semua.... Ni nak jual apam ni ntah ada orang nak beli atau tidak tak tahu. Kemain semangat nak buat apam ni tapi tengoklah rupa kejadiannya. Adushhhhh....ape masalah tak tahu, selalu x bernasib baik baila buat apam ni. Tapi, rupa aje x cantik, rasa tetap mantain walaupun sesekali ada jugak rasa bingka... Bila gigit pun xde la menyebabkan gigi palsu tertanggal..memang lembut aje. He he he... Masih boleh di makan... Jangan risau. Ambik satu2 memang habis jugak akhirnya. Nasib baik adunan ni dapat sikit aje. Kalau dapat banyak kat mane la cheq sue nak pi wellfare kan. Kalau dok CH senang, hantar je kebun belakang rumah.

Pagi tadi nengok Tun tayang apam mentega, adik beradik la tu dengan apam ni. Cheq sue memang nak cuba jugak menggunakan resepi Kak Pia tu tapi nanti balik sana lah. Agaknya silap cheq sue kot masa blend telur untuk adunan ni sekejap sangat. Tu yang adunan segan2 rimau je nak kembang. Padahal ni bukan la kali pertama pembuatan apam yang sebegini. Mmmmm xpelahh....ada la tu silap haribulan kat mana-mana.


Tengok la wajah apam ni...agaknya masa tengah buat tu cheq sue dok geram kot... semuanya jadi berkerepot semacam. macam mak nenek. Sekali pandang nak gelak pun ada. Nasib baik mek tak tanya kenapa jadi camtu. Oleh yang demikian, x perlulah cheq sue masukkan resepi tu kat sini. Walaupun resepi tu tak bersalah, (dah ramai pun yang mencuba dan berjaya) tapi cheq sue xmo lah orang x nak buat guna resepi tu. Kang tak pasal2 sebab apam cheq sue ni hudoh sesangat korang jadi takot lak nak cuba. Nanti kalau dah berjaya baru kita masukkan. Sekali gagal bukan gagal selamanya kan? Haaaa iyo lah tu..Wassalam...

Pau Kacang Hitam ~ Kak Nor

Assalamualaikum & salam sejahtera

Walaupun dok kg...aktiviti memasak masih macam biasa. Selalunya kalau balik cheq sue angkut sekali segala bagai kelengkapan masak, memang penuh satu raga. Tapi kali ni cheq sue bawak balik mixer aje dan acuan lompang. Aduhhhh rasa x lengkap betul. Tapi xpelah, dengan alat2 yang x ada tu dapat jugak cheq sue masak 1 2 bende.

Salah satunya adalah pau ni, cara nak buatnya memang senang dan tak perlukan banyak bahan. Kebetulan baki inti kacang merah lebihan pau rose masih ada, jadi cheq sue cuba lah pau Kak Nor ni dengan mengambil resepi yang telah diubah oleh Izah. Bukan apa, 1 kg tu banyak sangat kalau buat. Yang ni pun dah dapat 12 biji saiz L...ngam2 utk 1 famili.


Seperti yang dikata oleh Izah, pau ni memang lembut walaupun dah sejuk. Yang lastnya sebiji pagi ni, masih macam semalam. Rasanya macam pau kampung, kalau dulu selalu jual di kedai kopi dengan inti kacang hijau atau kelapa. Tapi yang ni inti dah moden sikit, sebab tu la cheq sue lapikkan pau ni dengan daun pisang, rasa la sikit aromanya tu nan berbeda.


Kalau korang nak cuba, dipersilakan la ya...resepi ni kata Izah, kak Nor x publish lagi di blognya, special tau dari Kak Nor untuk dikongsi bersama. Wassalam...

PAU - KAK NOR
Resepi : Kak Nor
Sumber : Izah

Bahan:
  • 1kg tpg gandum
  • 5 sudu besar gula castor
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1 paket yis mauripan
  • 1 sudu teh garam
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar spray/shortening/marjerin/butter
  • 500ml air (ikut lembut)
Cara-cara :
  1. Satukan yis dgn 100ml air dan 2 sudu besar gula. Kacau hingga sebati dan biarkan hingga berbuih.
  2. Dalam bekas/mangkuk yg lain, satukan tepung, baking powder dan garam.
  3. Masukkan spray dan telur. Gaul.
  4. Masukkan bancuhan yis tadi dan uli hingga menjadi doh.
  5. Masukkan air sedikit2 dan uli doh hingga menjadi lembut dan tidak melekat pada bekas/mangkuk dan juga tangan.
  6. Tutupkan bekas berisi doh pau tadi dgn kain tuala lembab hingga doh menjadi naik 2x ganda (lebih kurang 1 jam - kalau cuaca panas lagi cepat naik
  7. Uli sekali lagi dan biarkan doh rehat sebentar barulah dibentuk2kan menjadi pau dgn meletakkan inti didalamnya
  8. Letakkan atas kertas putih yg dipotong 4 segi sama.
  9. Biarkan doh naik dan menjadi licin bahagian atasnya, barulah dikukus hingga masak (lebih kurang 8 - 10 min
  10. bergantung atas saiz pau yg dihasilkan)
Sukatan Izah untuk rujukan : cheq sue guna sukatan ni
  • 250g tpg pau tepung gandum
  • 1 1/2 sudu besar gula castor
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 2 sk yis mauripan
  • 1/4 sudu teh garam
  • 2 sb  telur
  • 1/3 sudu besar spray/shortening/marjerin/butter minyak masak
  • air (ikut lembut)

Sunday, October 23, 2011

Nasi Oren & Ayam Hitam Manis

Assalamualaikum & salam sejahtera

Terima kasih atas doa kawan2 untuk kelestarian blog ni. Maaf Cheq sue xleh nak reply  komen satu2....payah sgt nak dapat, tambah2 di malam hari ni.  InsyaAllah...sama2 la kita memberi manfaat. Semalam tergoda dengan nasi oren di rumah zack. Nk tumpang makan jauh benor di Sabah nun. Jadi tengah hari tadi cheq sue buat la dalam satu pot, cukup la untuk 3 beradik makan. Ni adik bongsu tengah dok habiskan. Mek dengan cek x makan, depa tu mana la makan bende2 camni, kalau cek nasi ayam je la yang dia biasa.

Seriously, nasi oren ni memang semerbak wangi dengan bau oren. Tengah dok tanak tu aduhhhhh menusuk hidung. Tambah2 pulak cheq sue gunakan jus oren fresh, tak main la sunquick2 ni... He he he... Cara penyediaannya memang senang, macam masak nasi biasa je cuma dimasukkan jus oren. Nasi ni pulak cheq sue lawankan dengan ayam hitam manis. Memang menyengat. Kalau ada acar timun lagi sedap, tapi x dan nak buat pulak, makan aje la dengan timun sebagai ulam.


Kalau tengok ke gambar ni memang macam nasi biasa aje...warna pun tak terang. Tambah2 ambik gambar kat luar tadi, banyak sangat cahaya kot. Alhamdulillah masak nasi ni elok dan sekata aje masaknya walaupun tanak di atas dapur gas. Selalu kalau nak masak camni nasi x masak sekata, ada jugak yang pecah perut. Maklumlah bukan guna beras basmathi, beras Siam aje...

NASI OREN
Resepi : Kak Amie

Bahan-bahan :

  • 500gm beras basmathi cheq sue guna 1 sukat aje (kat rumah pakai pot tempurung) utk 3 org makan
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 50 gm mentega
  • 2 sudu makan jus oren - perah jus sebiji limau Sunkist pun boleh cheq sue guna 2 biji oren
  • 3 sudu makan stok ayam - dicampur x masukkan, memang x guna kat kg ni
  • bersama dengan air (jadikan 4 cawan)
  • 1 biji buah oren - dihiris nipis x buat
  • Garam secukup rasa
  • Lada sulah secukupnya
  • 1 helai daun pandan
  • Sedikit pewarna kuning
  • * kak Amie tambah hirisan halia dan 1/2 cawan kismis cheq sue x masukkan
Cara memasak:
1. Basuh beras sehingga bersih.
2. Panaskan periuk dan masukkan butter, kemudian tumiskan bawang merah dan putih yang telah dikisar serta daun pandan sehingga naik bau. bawang ni cheq sue cincang halus
3. Setelah itu, masukkan beras yang telah dibasuh tadi dan kacau sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan stok ayam dan jus oren ke dalam tumisan tadi.
5. Selepas itu masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Kacau sebati.
6. Tutup periuk dan tanak sehingga masak.
7. Setelah nasi siap di masak titikkan pewarna kuning dalam 2-3 titik untuk menambah warna pada nasi tadi.
8. Sedia dihidangkan.









Untuk ayam hitam manis ni pulak adalah adaptasi daripada daging masak hitam. Tadi memang ada daging, tapi mengambil masa sikit nak masak. Nasib baik ada ayam. Rupa2nya sedap jugak bila diganti dengan ayam ni, tapi kena lebihkan sikit kuahnya sebab nasi tu kering sangat, pastu acar pulak xde... kang tak pepasal lekat pulak bila makan. Bila tengok adik ni berselera sangat makan, kena la tu dengan seleranya. Kalau korang nak rasa, kena la cuba ya.... Wassalam...

AYAM HITAM MANIS
Resepi : Cheq Sue


Bahan-bahan:

  • 1/4 bahagian  ayam - dipotong kecil * - boleh diganti dengan daging
  • 5 sudu besar kicap manis *
  • 2 sudu besar sos cili *
  • 2 sudu besar sos tomato *
  • sedikit garam dan serbuk kunyit *
  • 1 cm halia - mayang
  • 3 ulas bawang merah - mayang
  • 1 ulas bawang putih -mayang
  • 1 batang serai - dititik
  • rempah 3 sekawan - pelaga, bunga lawang, kayu manis
  • 3 sudu cili giling
  • kicap manis (sekiranya belum cukup)
  • Garam, gula dan air secukupnya
  • Minyak untuk menumis
Cara Menyediakan:

  1. Perap bahan * selama  1/2 - 1 jam
  2. Panaskan minyak dan tumis cili boh + rempah 3 sekawan
  3. Setelah agak garing, masukkan bahan yang dimayang dan serai
  4. Kemudian masukkan ayam yang telah diperap. Tambahkan air mengikut kepekatan dikehendaki
  5. Masak ayam dengan api perlahan sehingga ayam empuk. Jangan lupa balik-balikkan ayam tu
  6. Jika suka boleh tambahkan kicap
  7. Perasakan gula dan garam
  8. Setelah ayam betul2 masak bolehlah diangkat

1st Anniversary

Assalamualaikum & salam sejahtera

Wahhhh...kemain special menu lunch hari ni ye....Cheq sue belum lunch lagi, masak pun belum siap. Di kg jadual makannya berbeza sedikit. Maklumlah pagi dah sarapan berat, ladi lunch agak lewat. Kat rumah ni senang, tak perlu nak pk macam2...nak masak ape, nak gulai ape. Selalu masak yang simple2 aje, kalau la masak pelik2 macam grilled rosemarry chicken tu alamat x laku la.... (jangan marah ye Zack!) Keluarga kita ni tipikal aje, kalau yang 'diluar norma kebiasaan' ni dipandang ajelah...

Sebenarnya nak citer tentang ulangtahun pertama blog "Ila_CheqSue" hari ni. Eeeeeeee cepatnya masa berlalu. Walaupun dah tertubuhnya blog ni tahun lepas, aktifnya hanya pada bulan Mei tahun ini. Berapa lama blog tu tersadai. Lupa password, x reti nak guna macam2 alasan la. Cheq sue masih ingat, follower pertama adalah Nani, yang kebetulan masa tu kenal melalui somtam betik di MyResepi. Terus cheq sue berhai-hai dengan dia sampai sekarang. TQ nani...

Sekarang ni rasa berbaloi jugak bila ada blog. Harap sangat ianya dapat memberi manfaat kepada semua, samada follower ataupun silent reader. Cheq sue xde apa nak diberikan sebagai tanda terima kasih. Cuma nanti insyaAllah cheq sue nak buat 1 GA ringkas sebagai tanda penghargaan. Agak2 ada orang nak join tak ye? Nanti tengok la ya camana... Cuma satu harapan cheq sue agar blog ni akan terus hidup dengan pelbagai resepi akan datang, tak kira la dicuba dari dapur orang lain atau dicipta sendiri. InsyaAllah... Wassalam...

Cerita Laksam

Assalamualaikum & salam sejahtera


Sarapan apa pagi ni? Haaaa...belum bangun lagi? amboi amboi amboi, mentang2 la hari ni Ahad, korang pulun tidoq ye.. Cheq sue pagi ni ada urusan sikit di Pasir Puteh, kalau tak time ni tengah berlingkau lagi. Okeh, bila cerita tentang laksam ni cheq sue pasti ramai yang dah tahu buat. Ada banyak resepi yang dah dikongsi di internet ataupun yang diwarisi dari keluarga. Cheq sue buat laksam ni petang semalam, dan ada lagi ntuk sarapan pagi ni.

Ooooooo bukan...bukan. Cheq sue tukang kukus aje, adunan tu bonda yang buat. Apa yang nak dikongsikan di sini adalah... orang tua2 dulu masak xde resepi pun kan? Macam buat laksam ni. Bila tanya berapa sukatan air dan tepung, dia kata agak2 aje...aikkkkk... xde sukatan yang tepat ke? Kita orang moden ni kalau nak buat apa2 tu sibuklah nak sukatan bagai, kalau boleh nak dalam cawan2 supaya senang. Eh eh eh.... Sebab tu la kadang2 bila masak cheq sue pun main agak2 aje...kalau nak dapatkan laksam yang terbaik, yang cantik tu agaknya pada gulungan yang penghabisan. Apa taknya, kejap tambah tepung, kejap tambah air...

Untuk membuat laksam ni pulak, ada yang tambah tepung gandum, ada jugak masukkan sedikit tepung ubi atau tepung jagung...terpulanglah pada resepi masing2... Kalau cheq sue selalunya masuk tepung beras aje, kalau orang nak niaga tu kena la buat lawa2 sikit. Setakat nak makan seisi keluarga atau perut sendiri ikut suka ajelah... Tapi kan, kalau kuah laksam @ laksa tu tak habis, korang boleh tambahkan cili giling dan buat sambal ikan pulak. Pernah cuba tak?

Mmmmmm jom makan laksam! Wassalam

Saturday, October 22, 2011

Kasih Zakiah Ep. 10

Zakiah, Mastura, Azmi, Ajmal, Mak Mun dan Kak Ana akhirnya bersatu dalam satu rumah ibarat satu keluarga. Zakiah kini dengan rutin barunya. Dia kini mengambil alih tugasan Mak Mun menjaga Mastura dan kadang-kadang berkomunikasi dengan Ajmal walaupun belum mahir menggunakan bahasa isyarat. 

Azmi pula tetap menjadi kepala keluarga, yang menyediakan segala keperluan dan kelepangkapan di rumah itu. Kadang-kadang dia sengaja menyuruh Azmi menemankan Mastura. Dia tidak mahu Mastura berasa terasing.

Zakiah melakukan semua itu dengan ikhlas...tanpa mengharapkan balasan apa-apa. Dia masih merasa bersalah kerana beranggapan merampas Azmi dari Mastura yang ditimpa musibah. Oleh itu, dia mahu membalas segala kebaikan Mastura kepadanya...

Simple Tapi Sedap...

Assalamualaikum & salam sejahtera

Selamat petang semua... Apa aktiviti hari ni? Ada ke mana-mana ke? Cheq sue bersantai2 aje, tadi mek baru tanya nak makan durian atau tidak. Ehhhh...mestilah nak kan. Mungkin petang nanti akan ke rumah sepupu di Jertih untuk nengok kalau2 ada...

Dah lunch? Mmmmm dah dekat pukul 3, saje je la kalau belum makan. Cheq sue tadi bersarapan dengan nasi kerabu, masih kenyang lagi. Untuk adik2 kat rumah ni cheq sue masakkan ikan goreng berkuah. Memang wajib la lauk ni. Selalunya stok garam kunyit memang ada dalam peti. Sejak dah xde anak perempuan kat rumah ni, selalu mek siapkan terus ikan garam kunyit, kalau nak makan tinggal goreng aje. Ye la, dah semuanya lelaki. Adik cheq sue yang bongsu tu takat goreng2 bolehla... Kalau abang dia sorang lagi tu bolehla nak masak macam2 sikit..



Ikan goreng ni pulak memang kena masak kuah banjir. Budak2 ni kalau makan ditimbanya segala kuah tu macam makan ikan gulai. Sebab tu la cheq sue ni dah lekat tabiat, kalau masak camni mesti nak berkuah2 gitu. Budak2 laki ni tau aje la kalau makan, kur semangat sampai satu pinggan pun tak rasa apa.. Kalau adik bongsu tu, haaaa siap la ada lauk camni.

Kalau ada sape2 yang nak cuba lauk camni, jemputlah nengok resepi ni ya...Bahan2nya cukup simple, cuma kali ni cheq sue x gunakan halia (xde kat rumah). Kalau ada lagi membangkitkan bau lauk ni. Tapi yang ni pun dah cukup menyelerakan. Jangan lupa ya... Wassalam...

IKAN GORENG BERKUAH
Resepi : Cheq Sue

- ikan goreng (cheq sue guna 3 ekor ikan selayang) - letak sedikit garam kunyit *boleh juga diganti dengan ayam atau telur
- 1/2 biji bawang besar - mayang
- 1 biji bawang putih - tumbuk kasar
- 2 biji bawang merah - tumbuk kasar
- 2 sudu besar cili giling (nak pedas bubuh lebih)
- sedikit kicap, air, garam dan gula
* jika ingin menggunakan halia, tumbuk kasar dan tumis bersama bawang.

Cara-cara :
- goreng ikan yang telah digaram kunyitkan sehingga garing
- panaskan minyak dan tumis cili & bawang yang ditumbuk sehingga naik bau dan garing
- masukkan bawang besar dan air (bergantung kuah yang dikehendaki)
- bila mendidih, masukkan kicap dan ikan
- kemudian rasakan garam dan gula
- masak seketika sebelum diangkat

PEPSI Kurangkan Kesakitan Senggugut

Assalamualaikum & salam sejahtera



Pernah dengar tak yang air PEPSI dapat mengurangkan kesakitan semasa awal period? Cheq sue pernah la dengar kengkawan citer...memang agak membantu. Orang laki2 maybe tak tahu camana rasanya sakit ni...sampai mood boleh berubah, emosi boleh terganggu dan fikiran jadi ke laut. Hanya yang alami aje akan faham. Jadi kalau ada awek2 ke isteri ke 'semacam' aje kat tengah2 bulan tu...mungkin tengah alami kesakitan orang perempuan ni.

Selalunya pengambilan ubat PANADOL MENSTRUAL atau PANADOL ACTIFAST memang boleh, tapi takut pulak kesannya. Pernah jugak cheq sue dengar ada antara panadol ni yang sudah diharamkan. Jadi kalau sape2 yang selalu aje sakit senggugut tu bolehlah cuba minum PEPSI ni masa hari2 awal tu, maksudnya bila rasa sakit2 nak period sehingga hari pertama...InsyaAllah dapat membantu... Lelaki, sila ambil perhatian ya!! Wassalam...

Friday, October 21, 2011

Alhamdulillah....... *_*

Assalamualaikum & salam sejahtera...


Malam ni bersiaran dari kg...dengan sedikit n3 ringkas. Alhamdulillah selamat sampai 5.45 petang tadi. Sepanjang perjalanan hujan bersulam panas, memang seksa sedikit membawa kereta. Kena lebih peka dan berhati-hati. Sambil bawak kereta, sempat jugak berfikir, sedap sungguh kalau dapat makan ikan darat. Tambah2 pulak bila melalui jalan yang ada sawah, sekarang tengah membajak untuk menanam padi. Perghhhh meleleh rasanya!

Bila sampai, selalu check dapur dulu. Bukak2 tengok, aduh.....ada pulak gulai ikan darat (keli dan haruan) dengan pucuk kadok. Rezeki, rezeki.... Tengok, macam paham2 je bonda ni kan, tau je apa yang anak dia nak makan... He he he... Kenyang beb, nasi dengan gulai ikan ni + petai. Perghhhhhh pengsan!

Bila kat kg ni, aktiviti berblog tetap berjalan...mungkin agak slow sikit. Cuma satu cheq sue nak bagitahu, kalau cheq sue xde komen2 kat n3 korang tu bukan ape tau...payah sikit nak lepas. Kalau cheq sue dapat komen dapat la ye... tapi selalunya asyik sangkut aje. Cheq sue tetap berkunjung menziarah kawan-kawan, tengok ape yang korang masak. Jangankan n3 orang, n3 sendiri pun sudah nak reply komen. Maklumlah dok kg kan line tenet macam kura-kura (meminjam kata2 Hasue...). Harap2 dapat sabar la ye... Wassalam...

Rose Shaped Pau

Assalamualaikum & salam sejahtera


Haaa....  Cheq sue gerenti lah, kat mana2 pun xde rose saiz cam pau cheq sue ni, kat kebun2 bunga CH pun tarak, hanya special keluar dari dapur cheq sue aje...bukan takat gred A, tapi dah jadi A+++ ni tau. Gebun tahap gaban pau ni... Dengan tangan yang tak berapa berseni ni lagi la tambah menembamkan rupanya...


Lepas nengok di blog Mamafami, terus aje cheq sue bookmark resepi tu. Memang teruja untuk mencuba, selalu buat bentuk gitu2 aje bila buat pau, tapi bentuk rose ni sangat2 la menarik. Bila Kak Ita dan Izah pun dah buat pau gaya ni, memang tambah teruja sehingga cheq sue mintak sedikit inti kacang daripada teman sedapur a.k.a tokey kek, cheq da.



Agaknya lapisan kelopak rose tu cheq sue terbanyak kot, tu yang jadinya agak besar saiz pau ni. Memula dah buat guna bread maker, tapi tersalah setting pulak. Dah lama tak guna, di letaknya no 5, tetibe tgk dah hampir masak adunan pau cheq sue... alamak, dah tak boleh diselamatkan lagi... jadi rezeki cik yam dah... So cheq sue bancuh pulak satu adunan menggunakan food processor. Campak2 aje... senang! Tapi lupa nak masukkan pewarna. Bila dah siap penaikkan sekali ganda baru teringat. Time tu kalau dah masuk warna susah sikit la nak blend jadi sekata. Kan dah jadi varieti baru kaler rose ni!


Cuba tengok versi sebelum dan selepas. Kalau nengok ke inti tu, bukan sengaja tau, tapi x tahu camana nak kasi tutup, nak nampakkan ada buds tapi x tau nak buat. So buat ajelah ikut pandai sendiri... atau dengan kata lain, memandai-mandai aje... Kalau ada sape yang nak cuba tu bolehla merujuk mana-mana link yang cheq sue letak ni. Jangan segan2 menambah pengalaman okeh... Wassalam...

Nota : Lepas sekolah ni nak balik kampung...uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu bahagia!

ROSE SHAPED PAU
Posted by MamaFaMi
Source : Wendy's Red bean Spiral Pau


Ingredients :
  • 250ml warm water
  • 100gm sugar
  • ¼ tsp salt
  • 500gm pau flour (low gluten flour) yang ni cheq sue guna gandum je
  • 1 sachet dry yeast
  • 50gm shortening cheq sue ganti dengan 3 sb minyak jagung
  • Red bean paste for filling
Method : (using Bread Maker)
1. Into the bread maker pan, pour the lukewarm water. Add sugar and salt.
2. Top it with flour and drizzle the dry yeast. Select the dough setting and press start.
3. When the ingredients is just combined, add in the shortening and leave the bread maker to finish the cycle.
4. Divide dough into 50gm portions.

Rose Shaped Buns by Wendy
1. Make small dough balls of 15gm each.
2. Flatten each ball and roll out flat.
3. With fingers, press the sides of the circle to make them flatter and to create ripples (uneveness) .
4. Arrange 6 pieces of flattened dough, half stacking on top of each other.
5. Start rolling from the first piece on the bottom.
6. With a chopstick, saw the roll, it will roll while you saw, creating a fatter center than the sides. Eventually it will break into 2.
7. Place rose buds upright on a piece of paper.
8. Let buns rise to double and steam on high heat for 12 minutes.

*Tip : Flatten out enough dough balls for one round of steaming before flattening out the rest. Keep dough in fridge to prevent over proofing while you slowly form the rose buds. And keep the formed rose buds in the fridge(covered) to slow down the 2nd proofing while you shape. This method does take time to complete.