Thursday, May 31, 2012

Yang Lama Ku Inginkan & Cerita Ceriti ^_^

 
 
Wah...lama jugak xde cerita dari cheq sue ya... blog tak berupdate, BW pun x, reply komen pun tak...hish hish hish.. tu la sebenarnya rasa nak bercuti berblog kejap tapi dah hampir 6 hari x menjenguk ke sini, rindu siotttt... Mesti banyak story mory yang cheq sue tertinggal mahupun resepi malatops kengkawan yang tak sempat nak tengok. Takpelah, bersempena dengan cuti ni kalau ada kelapangan cheq sue akan skodeng satu2 dan buat mana yang sempat.
 
 
Berbalik pada tajuk kat atas tu, semalam cheq sue ke kedai baking di KB dan akhirnya telah dapat shortbread cutter yang memang dah lama cheq sue listkan. Bukan tak pernah jumpa sebelum ni tapi tak padan dengan saiz oven kecik cheq sue tu. Yang ni sama saiz dengan loyang oven tu. Apa lagi, rembat la satu. Harganya dalam RM38. Yang pastinya lepas ni nak buat frambrozen kenari ataupun boleh cuba buat shortbread pulak ^^


 
Bermula aje cuti sekolah baru ni, cheq sue bercuti-cuti Malaysia ke Bera bersama Cik Norliza a.k.a Mok Ja. Ke rumah emak saudara sebenarnya. Sebelum ni memang tak pernah ke sana. Kalau belah2 Kuantan tu pernah sampai ke Maran, Jerantut, Temerloh aje. Itupun ikut member atau naik bas. Jadi bila drive sendiri ni dapat la kenal2 jalan dan tengok tempat2 orang. Perjalanan dari CH ke sana mengambil masa 6 jam ikut jalan CH-Sungai Koyan - Raub - Mempaga - Karak (Highway) - Temerloh - Bera (Triang). Baliknya pula menempuh jalan berliku di laluan Jerantut - Kuala Lipis. Memang beri pengalaman sungguh.
Ok...dikesempatan ini juga cheq sue ingin nak ucap tahniah pada Mas dan Mrs Aidi atas kelahiran cahaya mata meraka. Mas dapat baby boy (anak ke 3) ~ Muhammad Adam~ manakala Luna dapat baby boy juga untuk anak sulungnya ~ Diniyzahin Dzulqarnain ~. Peluk cium dari Makcik Sue ya... untuk kedua mummy tu selamat berpantang okeh... Semoga sihat dan selamat semuanya.

Satu lagi untuk sahabat di Tawau, 'adik' Zack a.k.a Zachoes, selamat hari ulangtahun ke 30. Welcome to 3 series.... Semoga berbahagia selamanya... 
 
Ok lah...itu aje nak membebel pagi ni. InsyaAllah ada kelapangan kita jumpa lagi. Selamat bercuti!!!

Wassalam...
Stylish Thankyou

Monday, May 28, 2012

Besday Abang & Adik ^_^



 
 
Ini 1st time buat kek yang ada ganache. Selalu buat topping coklat biasa aje. Sebab tu nampak buruk dan sememeh. Masa nak salut ganache tu sibuk nak masak la...nak makan la... tu yang tak berapa jadi.
 
Untuk kek ni jugak, sebenarnya dikongsi oleh Hawa dan abangnya Faiz. Kebetulan keduanya sambut hari jadi dalam bulan Mei. Kalau dulu buat kek Faiz konon2 nak buat RVC tapi entah camana toppingnya termasin. Bila cakap je ngan dia pasal nak buat kek ni terus dia kata tak kisah kek apa2 tapi taknak kek masin. Sabar ajelah...
 
Kebetulan pulak kat belakang rumah ada banyak strawberry, lagi la seronok nak letak kat dalam dan luar kek ni, kalau harap nak beli boleh tahan jugak ni. Apapun, A+ untuk kek ni..sedap!!
 
Wassalam...






Choc sponge cake + fresh s'berry & s'berry jam filling + choc FC + ganache + fresh s'berry


Stylish Thankyou

Sunday, May 27, 2012

Kek Kecik Yang Kiut




 
 
Ini pulak 1st time buat kek bersaiz kecik, dalam 1/2 kg ++ je. Di tempah oleh seorang rakan sekolah untuk dibawa ke sekolah anaknya di sekolah rendah. Kek segera, on the spot. Inilah yang terdaya. Buat sekali dengan kek spongebob tu. Tak puas hati jugak sebab FC cair sikit, tu yang xleh nak deco lebih2. Memula plan nak buat munge-munge tapi macam tak lekat nak paip aje. Pastu untuk wording pun terguna nozzle saiz besar, kalau saiz kecik lagi comel. ^x^
 
Moga puashati. Lupa nak tanya member tu camana hasilnya... *_*
 
Wassalam...
 




 
S'berry sponge cake + s'berry jam & fresh s'berry & FC filling + FC & fresh s'berry


Stylish Thankyou

Saturday, May 26, 2012

Spongebob La Pulak...





 
 
Selamat bercuti! Seronoknya dapat melupakan seketika tugasan di sekolah. Sekarang bersiaran dari Bera. Cuti-cuti Malaysia la katakan... Sambil2 tu nak habiskan n3 dalam draf. Mungkin untuk n3 akan datang tu cheq sue autopublish aje. Rehat berblog la kejap...

Kek spongebob ni ditempah oleh Ustazah sekolah untuk anaknya. Sebenarnya nak kek angrybird tapi cheq sue saja nak try buat spongebob, test power dulu jadi ke tak. Overall ini ajelah yang mampu, cuma untuk kek ni agak tak puashati sikit sebab macam tak kena je kombinasi warnanya tu. Pastu FC pun macam tak berapa nak kental, agak cair sikit.
 
 Apapun harap yang menempah berpuas hati. Wassalam...





 
Orange sponge cake + orange filling & s'berry jam filling + FC


Stylish Thankyou
 

Friday, May 25, 2012

Black Forest Cake ~ Surprise Isteri Untuk Suami



 
 
Pertama kali buat kek black forest! Tak seberapa dan simple sangat. Cuma guna resepi penuh la, xde kahwin-kahwin. Resepinya cheq sue dapat dari blog Juwita dan asalnya dari Ena Lovely Kitchen. Bila buat kek baru, selalunya cheq sue akan guna resepi yang disediakan sebab nak tahu dapat berapa berat dan macam mana keadaannya. Untuk kek ni dapat dalam 1.3 kg. Alhamdulillah kata tuan makan tu sedap, walaupun cheq sue agak cuak jugak masa buat sebab untuk adunan A tu tak berapa nak smooth, masih ada ketul2 gitu. Untuk ceri nya tu pun cheq sue letak yang biasa je sebab x beli yang ada tangkai, tapi kira2 alhamdulillah la dengan hasilnya.So kat bawah ni cheq sue kongsikan resepinya untuk kawan2 buat panduan...

Alkisahnya kek ni dioder oleh Kaunselor Sekolah Kak Lia untuk disurprise pada suaminya di sekolah sebelah. Kebetulan beliau kena pergi mesyuarat, jadi cheq sue yang hantar kek tu dan di uruskan oleh pihak kantin sekolah sana. Kira2 surprise tu menjadi lah sebab suaminya tu memang terkejut sungguh ^^

TQ pada penyumbang2 resepi dan pada pengoder ni, lepas ni boleh buat improvement lagi. Wassalam...


Kena betul gabungannya, putih, merah dan coklat. Yang ni sebelum ditulis wordingnya. Gambar lepas siap deco (petang)



 Yang ni pulak selepas diwording, agak kaku sikit tulisannya sebab aising beku. *-*

KEK BLACK FOREST
Resepi : E-na @ Lovely Kitchen

RESEPI CHOCOLATE SPONGE CAKE
(Loyang Kek 18cm / 7 inci)

BAHAN A:

* 3 biji kuning telur
* 100 gram gula castor
* 120 gram tepung kek
* 50 ml minyak masak
* 1 sudu kecil esen vanila
* 1/2 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara:
1. Campurkan semua Bahan A ke dalam mangkuk adunan.
2. Kacau rata menggunakan senduk kayu. Ketepikan.

BAHAN B:

* 30 gram serbuk koko Van Houtan
* 120 ml air panas.

Cara-cara:
1. Satukan bahan B.
2. Kacau sehingga serbuk koko hancur.
3. Masukkan Bahan B ke dalam mangkuk Bahan A dan kacau rata. Ketepikan.

BAHAN C:
* 3 biji putih telur
* 60 gram gula castor
* 1/4 sudu kecil cream of tar tar
* Loyang kek 18cm / 7inci

Cara-cara:
1. Sapu dasar dan keliling loyang dengan marjerin. Alas dasar loyang dengan cooking sheet. rasanya kalau nak buat next time, tak lenser mentega/butter pun ok sebab yang cheq sue buat tu, bila siap keknya jadi penyek sikit ke dalam
2. Panaskan oven dengan suhu 170 degree.
3. Dengan menggunakan mixer, pukul putih telur bersama cream of tar tar selama 2 minit.
4. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehinggan gebu dan bertanduk. Adunan tidak tumpah walaupun diterbalikkan mangkuk pengadun.
5. Campurkan adunan kuning telur ke dalam adunan putih telur.
6. Kaup balik adunan supaya sekata. Jangan terlebih kacau.
7. Masukkan adunan ke dalam loyang.
8. Bakar dengan suhu 170 degree selama 50 minit atau sehingga kek masak.
9. Sejukkan di atas redai.


CARA MENGHIAS KEK BLACK FOREST
Bahan-bahan:
* Whipped Cream (200ml) ( ita guna 300 ml)
* 25 gram gula halus cheq sue guna gula aising
* Chocolate Syrup Hershey's x guna
* Jem blueberry ( ini ita tambah) filling blueberry
* Dark Pitted Cherry / apa2 jenis buah pun boleh je ni xde
* Buah cherry bertangkai secukupnya ni ceri biasa
* Chocolate parut 

Cara-cara:
1. Bila kek sudah sejuk, potong kepada 3 lapis.
2. Pukul whipped cream bersama gula sehingga pekat, ringan dan gebu. (depends pd jenis whipped cream, mungkin ada yang tidak perlu tambah gula)
3. Sapukan chocolate syrup Hershey's di atas lapisan pertama. Ita sapukan blueberry jem yang dicairkan sedikit.
4. Kemudian sapu rata whipped cream di atas jem blueberry tadi.
5. Susun Dark Pitted Cherry. ita gunakan buah blueberry segar dan taburkan juga coklat chip.
6. Tutup dengan satu lapisan kek.
7. Kemudian ulang langkah 3 - 6 untuk lapisan kedua.
8. Selepas tutup dengan lapisan ketiga kek, sapu whipped cream di seluruh kek.
9. Tabur chocolate parut di tepi kek.Jika tiada gunakan coklat rice pun boleh.
10. Paipkan cream putar rosset bulat di atas kek dan letakkan cherry diatasnya.
11. Boleh tulis wording jika mahu atau hias ditengahnya.


 
Stylish Thankyou

Wednesday, May 23, 2012

Penimbang Digital


 
 
< Google >

Kisah penimbang digital. Dalam fraft xde n3 masak2, so cerita la sikit. Xde la asyik nengok ke roti labu tu je. Kalau sebelum ni guna penimbang digital borrowed from school, tapi dah beli satu penimbang digital baru minggu lepas di Ipoh. Di kedai tu (kedai baking) ambil2 barang yang dibeli, bila kira jumlah semuanya RM118 sedangkan penimbang digital (cheq sue beli 2 unit) dah RM 96. Bila masuk kereta tengok resit tu terpk ngape murah sangat barang-barangnya... Rupa-rupanya makcik kecai tu lupa nak kira harga 2 penimbang digital tu... Bila bawa ke kaunter semula, barulah dia perasan, memang dia belum kira, so dikurangkan lagi harganya kepada RM 46 ajeeeeeeeee........... 
^_^

Moralnya... Kejujuran! Oleh sebab kita nak guna buat makan-makan, nak sedia tempahan orang, tak baik pulak nak biarkan aje...kang tak pasal2 pulak dapat rezeki tak berkat. (*_*)

Demikianlah adanya... Wassalam...


Stylish Thankyou

Tuesday, May 22, 2012

Roti Labu via Doh Asas Kak Fida


 
 
Side produk sira labu yang tak habis. Cheq sue blend labu tu jadikan puri, dan campak2 dalam BM untuk dijadikan roti. Nak buat guna resepi di blog Tun sbenanya tapi x terprint resepi pulak. Yang ni walaupun ada kejadian tapi cheq sue tak syorkanlah untuk korang cuba sebab banyak sangat kedapatannya. Dalam sejarah cheq sue meroti, belum pernah lagi cheq sue buat sampai sekilo lebih. Nasib baik guna  BM, kalau guna tenaga dua kerat ni alamat cheq sue buang aje ^^ .  
 
Untuk membakar kesemua adunan ni cheq sue guna 1 loyang loaf, 1 loyang kek chifon (gambar bawah), 1 loyang bun 11x11 dan 1 loyang 10x10. Ha ha ha... kau ada? Dengan jumlah banyak tu memang tak larat nak ngabeskan, bagi-bagi pada orang ajelah... 

Masa siap uli dalam BM, cheq sue tambah lagi dalam 1/2 - 1 cawan tepung sebab dohnya melekat. Biasalah kalau buat syok sendiri ni memang kena alter sana-sini. Tu yang cheq sue tak syor korang buat...kang berpeluh2 pulak. Tapi cheq sue letak julak resepi tu dan olahannya kat sini untuk rujukan masa depan...
Wassalam...



 
ROTI DOH ASAS
Resepi : Kak Fida @ MyR

Bahan-bahan :
600 g tepung roti ( 5 cawan rata) 4 cwn tepung gandum + 3 cawan tepung roti
120 g gula halus (1/2 cawan rata)
1 sk rata garam
2 sb susu tepung (opt)
5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
1 biji telur
250 ml air1 cawan
60 g mentega - lembut (2 sb penuh)
2 cawan puri labu

Cara-cara
Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll. Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min. 
Bila masak cheq sue sapu dengan majerin

Stylish Thankyou

Monday, May 21, 2012

Grill Beef Steak With Potato & Carrot Salad

 
 
Projek lunch semalam. Pergi ke TESCO beli 2 keping Australian Beef Shoulder dalam RM10 je, dapat makan 4 orang. Memang dah lama nak makan steak. Kebetulan pulak balik dari Ipoh tu tengok Q ada postkan n3 berkaitan ni. Memang kena sangatlah, terus je cheq sue buat malamnya.
 
Cuma dengan resepi ni cheq sue letak semua pelengkapnya walaupun cheq sue hanya buat simple potato &  baby carrot salad. Bila buat ni lebih kurang macam lamb chop tapi yang ni rasanya perapan sebelum grill tu yang sedap. Pastu dengan brown sauce dan cendawan tu melengkapkan gabungannya. Memang tak rugi mencuba.

Meh nak cerita sikit masa nak buat tu. Cheq sue perap semalaman dalam peti ais, pastu masa nak grill cheq sue masukkan sikit marjerin baru masukkan daging. Pastu masa grill tu tutup pan tu dengan tutup periuk. Jangan lupa pulak balik-balikkan dagingnya. Bila dah masak, ketepikan daging tu dan keluarkan lebihan airnya. Dalam pan yang sama, panaskan sedikit minya dan barulah tumis bahan untuk brown saucenya. Bila tepung dah masak masukkan semula air gorengan daging tu tadi. Gitulah adanyaaaaaaaaa... ^^

Oklah, selamat mencuba resepi simple ni. Memang maveless. TQ pada penyumbang resepi. Wassalam...

 
GRILL BEEF STEAK Resepi: wana@potret kasih
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
 
Bahan-bahan :
4 keping daging Steak

4 sudu besar sos tiram
1 sudu  besar sos cili atau sos tomato
1 sudu makan lada hitam ( di tumbuk halus)
2 ulas bawang putih ( boleh tambah  jika suka )

Cara

* Satukan semua bahan dan lumur pada daging. Simpan dalam petisejuk.  Peraplah semalaman sebelum daging dibakar.
** Semasa bakar jangan lupa renjiskan dengan sedikit minyak zaitun supaya tidak melekat kerana daging steak tidak banyak lemak.

SOS PERANG @ BROWN SAUCE @ SOS LADA HITAM

bahan:

1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam

Cara membuatnya

1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.

* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.

** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.
Selamat mencuba!!!


RESEPI MASHED POTATO

Resepi: 
wana@potret kasih
by: quinnie@qasehququinnie.blogspot.com
 
Bahan-bahan :
6-8 biji Kentang (dikopek kulit, di potong dan di rebus hingga empuk)

1 sudu besar butter
1/2 cawan susu cair
sedikit daun bawang  (di potong2)
sedikit lada sulah dan garam

Cara membuatnnya

1. Satukan kentang rebus, butter, garam dan lada sulah kemudian lecek hingga hancur.

2. Masukkan susu cair. Kacau hingga rata. Kalau rasa- rasa terlalu pekat boleh ditambah sedikit lagi susu atau air masak.
3. Last sekali masukkan daun bawang yang telah dipotong-potang. Gaul rata dan bolehlah di hidangkan. 
 
 
Stylish Thankyou

Sunday, May 20, 2012

Mini Cake via Muffin Coklat ~ Izah

 
 
Mini kek a.k.a muffin coklat ni cheq sue buat malam Jumaat lepas untuk makan2 di majlis baca Yaasin dan sembahyang hajat di rumah member. Resepi yang senang sangat-sangat, gebu dan lembut. Kalau nak buat time2 kecemasan tu memang xde masalah. Cheq sue  tuang je satu adunan tu ke dalam loyang dan bakar sebab xde masa nak buat satu-satu dalam muffin cup. Bila dah masak baru potong kecik2 saiz mini gittew..
 
Sebenarnya tak sempat nak ambil gambar, ini pun dapat yang tertinggal 2 3 ketul. Nak jugak tunjukkan kat sini, kot2 dapat kongsi idea ni. Tq pada Izah yang sudi berkongsi resepi... ^^

Wassalam...

 
MUFFIN COKLAT
Resepi : Izahdaut

Bahan-bahan :
1 cwn tepung
1/2 cwn serbuk koko
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 sk baking powder
1/2 sk serbuk nescafe
1 sb susu tepung
1/2 cwn gula
1/2 cwn minyak
1/2 cwn air panas
2 sb susu pekat
1/2 sk essence vanilla
2 biji telur
1 sb oren sunkist

Cara-cara :
Ayakkan semua bahan kering ke dalam mangkuk besar. Masukkan gula.
Gaulkan sebati. Ketepikan.
Campurkan semua bahan basah ke dalam bekas kecuali air panas.
Tuang bahan basah ke dalam bahan kering. Gaul sebentar.
Kemudian tuang air panas.
Bakar pada suhu 180 C slama 25 minit.


Stylish Thankyou

Saturday, May 19, 2012

Puding Jagung



 
 
Bila tengok keputusan pertukaran tadi, terus xde mood nak berkata-kata. Tahniah kepada Kak Yus @ Antan Bertingkah kerana akhirnya dapat bersama kembali dengan keluarga di Pahang. Rasa macam cepat je keluar keputusan. Hu hu hu...

Layan ajelah gambar2 dan resepi kat bawah ni. Sebenarnya nak pos puding jagung tu, tapi kebetulan buat jugak puding roti dan agar-agar santan, masuk ajelah sekali gambarnya. Dah 2 3 hari buat, baru dapat pos... Wassalam...

Mode : ^x^



 < Puding Jagung >
 


 < Puding Roti >
 


 < Agar-agar Santan >
 
PUDING JAGUNG
Resepi : F&N @ MyR

Bahan-bahan
1 cawan tepung kastad
1 cawan jagung manis
3/4 cawan gula
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair

Cara-cara
Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.


Stylish Thankyou

Friday, May 18, 2012

RVC ~ Semerah Cintaku!



 
 
Sebelum bercerita lanjut tentang RVC ni, suka cheq sue mengingatkan kawan2 untuk menyemak status kenaikan pangkat secara time base atau KUP secara online. Boleh baca di n3 ni...
 
Semerah cintaku. Ha ha ha... apa hal pulak ni ye... Bila buat RVC ni memang membara sungguh cintanya. Semarak merah memang sangat2 mengujakan untuk di rasa. Ini adalah kali ke2 cheq sue buat RVC yang mana hasil pertama tu kurang menjadi di bahagian toppingnya. Kali ni alhamdulillah segala-galanya kena walaupun topping sengaja dicaikan sedikit sebab hanya guna 1 ketul cream cheese aje. 
 
 RVC ni cheq sue buat untuk sambutan hari guru yang lalu. Memang sengaja buat kek istimewa di hari istimewa. Memang laris dan laku lah! Cuma satu adunan ni cheq sue  guna loyang agak besar, jadi kek tu agak rendah sikit kejadiannya. Untuk next time boleh buat penambahbaikan lagi. ^^






Di dalamnya dengan 2 lapisan kek berisi cream cheese yang sungguh yummy. Cheq sue sendiri tak cukup sepotong walaupun rasa bersalah sangat sebab makan tak hengat. TQ pada yang terlibat dalam pembikinan RVC ni terutama Cikgu Besarnya Kak Zai di Teratak Impian. Nanti nak cuba lagi. Wassalam...
 






 
 RED VELVET CAKE
Source : joy of baking
Terjemahan : hanamemories.blogspot.com
Sumber : Teratakimpian

Bahan-bahan
Bahan Kek
250g tepung kek *
1/2 sk garam *
15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
113g @ 1/2 cawan butter
160g gula kastor - resepi asal 300g
2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
1sk esen vanila
240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
1 sk cuka
1 sk soda bikarbonat

Cream Cheese Frosting
227g cream cheese
227 mascarpone - hana ganti cream cheese
115g @ 1 cawan gula kastor
360ml @ 11/2cawan whipping cream
hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut

Cara-cara
Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
Potong dan hidangkan.

Stylish Thankyou

Thursday, May 17, 2012

Strawberry Popyseed Cupcakes



 
 
Sedap! Itulah kata2 yang diucapkan bila makan cc ni. Dengan aising yang agak masam sebab ada campuran jem strawberi, memang kena sungguh. Kebetulan ada aising lebih masa buat kek spiderman tu, jadi cheq sue buat la cc ni, boleh salut dengan aising. Saja2 letak aje pun, xde deco2 bagai. Kat dalam cc tu pun cheq sue tambah sedikit paste s'berry. Resepi ni memang dah selalu cheq sue buat sebab ianya mudah dan sedap. Sukatannya pulak pakai cawan-cawan, tak perlu nak timbang2 bagai..



Bila dah ada dalam kelompok banyak2 gini macam lawa aje kan. Sesuai jugak untuk dibuat makan2 kala ada special moment. Eh eh eh...


 


Sekali tengok, memang rasa nak ngap punya! Macam memanggil-manggil aje suruh makan... Tak gitu? ^^


 


Bintik2 hitam tu adalah poppyseed yang cheq sue masukkan. Blue poppyseed sebenarnya. Dia sebenarnya xde la rasa apa, cuma bila makan tu cheq sue ada la rasa teksturnya lain sikit. Kalau kena orang makan tu agak messy...mesti dia kata ada semut dalam adunan. He he he... Pada korang yang xde idea nak buat juadah minum petang tu boleh la cuba cc ni. Wassalam...


 
STRAWBERRY POPPYSEED CUPCAKES
olahan resepi CUPCAKES VANILLA MUDAH
Resepi : Ibufarzana @ MyR

Bahan-bahan
1 cawan gula kastor
1/2 cawan mentega
2 biji telur
2 sudu teh esen vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum
1 3/4 sudu teh serbuk penaik
1/2 cawan susu (segar atau uht)
2 sudu besar serbuk koko (vochelle/houten/cap x)
cheq sue tambah 1 sk s'berry paste, 1 sk poppyseed
Cara-cara
Panaskan ketuhar pembakar api atas bawah suhu 200'C
Kita mulakan dengan memukul gula dan mentega sehingga kembang dengan cik whisk, mesin pun boleh.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati kemudian letakkan esen vanilla.
Tepung gandum dan serbuk penaik yang diayak terlebih dahulu dimasukkan pula ke dalam adunan tadi. Gaulkan sebati, kemudian masukkan susu, adunan agak likat.
Masukkan adunan ke dalam paper cups yang diletak di dalam acuan, saya guna piping beg bagi cepatkan proses meletak adunan, dan guna acuan tart untuk cepat siap membakar yang memakan masa 25 minit. Agak-agak dah cukup jumlah vanilla yang dihajati, masukkan pula serbuk koko bagi mendapatkan adunan coklat.

Stylish Thankyou

Wednesday, May 16, 2012

Selamat Hari Guru Cheq Sue



 
  
Seperti yang diketahui umum, hari ini merupakan HARI GURU yang disambut setiap 16 Mei di seluruh negara. Walaupun tanpa sambutan besar-besaran di sekolah kerana pertembungan dengan peperiksaan pertengahan tahun, tetapi majlis makan-makan @ potluck tak kurang meriahnya. Masing-masing dengan juadah yang dibawa, penuh 2 meja hingga tak tahu nak ambil yang mana.
 
Sebagai seorang guru, sambutan hari guru sangatlah bermakna kerana di kerjaya inilah cheq sue banyak menimba pengalaman kehidupan. Berurusan dengan insan-insan di pelbagai lapisan dan perangai, emosi memang memainkan peranan. Harapnya semoga selepas ini kejaya perguruan cheq sue akan makin meningkat maju. ^^ Bagi sesiapa yang ingin melihat tema-tema sambutan hari guru boleh lah klik sini...
 

Ini hasil tangan cheq sue. Dah lama teringin nak buat dan makan RVC, kena dengan special moment ni memang aduhhhhh lupa terus tang dietnya. :( ! Rupa2nya ramai yang menggemari kek ni. Kena pulak dengan tema merah pada pagi tadi... Wiwitt...


Dapat e-card dari Umi... TQ ya... *_*


Antara juadah yang dibuat. Ni side lauk pauk dan nasi...  Semak samun di meja guru tu harap di abaikan ya!


Ini pulak bahagian pencuci mulut. Perghhh, pandai masak rupenye korang ni ye, saja xmo tunjuk skill...  Tu tangan Cik Puan Zuraini yang tak samabr nak menjamu selera. Selalu makan awal, tetiba hari ni kena paksa makan waktu rehat sebab nak tunggu semua ada. Kesiannnnn sungguh sampai ada yang kelaparan.

Apapun, di tahun 2012 16 Mei akan pasti menjadi kenangan selamnyanya. Wassalam...

"SELAMAT HARI GURU"



Stylish Thankyou

Cheq Sue, Nak Kek Spiderman!!




 
 
Kek tempahan Kak Rahimah untuk anak bujangnya. Mula2 nak kek angry bird macam kawan dia ni pastu tak jadi.  Cheq sue ada terjumpa dengan anaknya tu, dipanggil Ayie. 
 
'Cheq sue, nak kek spiderman!'
'Eh, bukan angry bird ke?'
'Nak spiderman...'
 
Itu lah lebih kurang ayatnya...setelah ditranslate ke bahasa melayu. He he he... 

Spiderman? Haish, boleh ke nak buat? Dah la xde idea, pening jugak nak pikir. Bila search kat tenet aduh rumit jugak designnya. Tapi xpelah since dah ada contoh insyaAllah boleh buat. Dan ini adalah hasilnya... 
 
V
V
V
V
V




 
Seronok tengok raut wajahnya tu masa bukak kotak kek ni. Senyum tak senyum, tersengih2 sebab yang dikehendaki ada di depan mata. Budak2 la katakan...  Tak sesia design walaupun chomot! Wassalam...




 




 
S'berry sponge cake + FC & choc rice & s'berry jam filling + FC


Stylish Thankyou