Friday, March 25, 2016

Nak Makan Kek Kononnya...

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Rasa nak lepuk je dahi sendiri bila kena order nak makan kek. Tapi tak ngapelah, kurang2 buleh gak sapot bisnes sahabat ni. Saya bukan apa, rasa malas nau nak baking, dah setahun kot tak jamah tools nih, entahlah angin membaking memang tak ada langsung. Tambah2 pulak banyak bahan yang tak ada dalam stok. Jadi paling mudah order ajelah dengan Cheq Da... terima yang dah siap aje.


Sebenarnya order kek ni bulan Januari lagi. Bersempena dengan tahun ke  13 merantau di CH ni. Sat sat aje kan... sebab tulah rasanya dah cukup kot dok sini, tak sabar nak tunggu permohonan tukar negeri bukak. He he he... Gitulah orang yang dok jauh dari kampung ni, lama mana sangat dapat bertahan..


Friday, March 18, 2016

Pucuk Ubi Goreng Belacan

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Kita mulakan dengan n3 2016. 

Saya memang penggemar tegar pucuk ubi, tak kiralah masak biasa2 atau masak luar biasa. Celur cicah budu atau masak lemak tempoyak atau masak goreng belacan, memang sesuatu yang saya tak akan tolak. Ini kali kedua masak pucuk ubi camni, kalau kali pertama dulu memang agak keras sikit. Jadi bila dah tahu saya rebus lama sikit dan hiris lebih halus.



Alhamdulillah hasilnya tak mengecewakan. Masih sedap dimakan begitu saja sebagai ratah ataupun makan dengan nasi panas.

Untuk resepi sama saja dengan resepi masak kangkung belacan. Semua boleh ejas ikut kesukaan.

** kasi panas enjin nak up n3 seterusnya. He he he..


"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"

Thursday, March 3, 2016

Sardin Homemade NOXXA (Resepi I)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Dah agak lama juga membuat sardin guna NOXXA ni tapi tak menyempat memanjang nak publish. Asyik2 tengok orang buat saya pun teringin nak cuba. Walaupun sardin ni bukan makanan pilihan tapi nak juga tahu bagaimana rasanya sardin fresh yang dibuat sendiri. 


Saya buat guna ikan sardin / selayang hanya 10 ekor seperti di dalam resepi. Ikan pulak tak la bersaiz besar hanya sederhana saja. Memula tu berfikir2 jugak nak buat sardin ni sebab guna masa lama, pastu kena HP (high pressure) pulak. Risau la kan kot apa2. Tapi resepi ni menggunakan mode LP (low pressure) saya kira ok sikitlah dari HP kan...