PAGES

Tuesday, May 10, 2011

Bingka Keledek Kontroversi

Selamat petang...
bersempena dengan petang dingin yang tak berapa nak petang dah ni...sesuai sangat lah dengan N3 kueh mueh ni... sebenarnya kueh ni buat petang semalam...membawak sampai ke malam. makannya di sekolah tadi...
 beli seketui kat pasar malam...yg oren ni biasa lebih manis rasanya..

 sambil makan bingka, makan ubi jugak...

saya percaya ada di antara kawan2 yang telah mengikuti MyR kebelakangan ni... kalau di perhatikan di sini DatinZ tak tahulah di mana silap kenapa musababnya...berlaku sedikit salah paham dengan beberapa ahli MyR (ahli ke....?). xnak la cite banyak...kalau nak tahu korang link lah ye...
berbalik pada resepi ni...rasanya memang sedap... dan seperti biasalah bila dapat resepi, aku sesuaikan dengan bahan yang ada kat dapo... resepi ni sebagai panduan je, nak tahu bahan2 apa yang digunakan, selebihnya guna kreativiti dan tambah tokok ide sendiri pulak... selalunya buat setengah adunan, kalau buat bebanyak jemu pulak orang nak ngabeskan... ke ke ke
jom tengok resepinya. CnP je la yer...

☆╮Bingka Sweet Potatoes@Keledek®

Bahan-bahan ( 10x10 inci )
  • 900gm-1kg keledek oren - cuci/rebus/tos/buang kulit/lecek
  • *4 biji telur (A) - cuci dulu
  • *2 cawan tepung gandum
  • *2 sudu besar tepung kastad
  • *1 cawan gula
  • *1/2 cawan krimer manis (xde stok, so aku x bubuh nih)
  • *1 sudu teh garam halus
  • *3 sudu besar butter/marjerin - d cairkn (guna minyak mazola aje...)
  • *200ml santan kotak + air = 2 cawan santan (santan cair je ada...hantam sajalah)
  • bhn* d blend sebati
  • 2 sudu besar kelapa kering/kelapa parut
  • ~sedikit bijan/kelapa kering utk taburan d atas bingka~

Cara-cara

  1. Panaskn oven 180'C
  2. Satukn bhn* yg d blend ke dlm bekas berisi keledek lecek + kelapa kering/kelapa parut, gaul sebati & mesra
  3. Panaskn loyang d atas api kecil, masukkn 1 sudu butter/marjerin - tuangkn adunan tadi ke dlm nya, tabur d atas dgn kelapa parut/ bijan
  4. Bakar 1 jam @ hingga masak, sedikit suam @ sejuk bleh lah d hidangkn 
* Caraku : gaul semua tepung, blend keledek dan bahan2 cecair kendian masuk dalam tepung tadi. pastu kacau sebati dan bakar (bila ada unsur M gitulah...). kat atasnya pulak aku tabur dengan nestum coklat... kreatif kannnn.........

sebenarnya antara bingka keledek dan bingka keladi, aku terlebih lagi sukakan bingka keladi. tapi xpelah, yang ni pun sedap jugak...yang penting kita pelbagaikan resepi... kawan2 yang teringin, cubalah... mudah aje....

4 comments:

  1. hahah! punya ketinggalan zaman...langsung xtau apa berlaku kisah bingka ni. rupanya itu...biasa la kalau dh ada org dengki....dlu sy pernah kene mcm tu di sekolah. ada suara2 sumbang yg ckp "ala...semua benda dia tahu" hmm...kadang2 malas nk kongsi ilmu dgn org2 pendengki mcm tu. (dh jd mcm sesi luahan plak). apa pon, nk kene cuba jugak buat bingka ni. dh lama duk berkenan dgn resepi datin.nk makan sorg, x berbaloi nk buat byk2 mcm tu.

    ReplyDelete
  2. nuni kan konselor...kacang nak setel... orang ni biasa la...x pernah kena apa yang kita buat.. yang bingka ni pulak...entahlah... tapi berbaloi nak cuba... sy lebih suka bingka keladi tu... (padahal dua2 pun suke...)

    ReplyDelete
  3. Assalamulaikum Sue

    lemak berkerim lah bingga ni. selalunya kak ct suka beli yang kaler kuning jer. sebab kaler oren ni pernah beli dia lembik lah tak jadi nak buat kuih, kak ct dok makan dengan gula jer... hihihi. akhirnyaaa masuk mulut jer :DD

    ReplyDelete
  4. kak CT..saya sebenarnya suka lagi yang warna purple...lagi manis rasanya. setakat ni kalau buat kuih alhamdulillah menjadi. cuma kalau keledek putih je saya ada masalah sket...

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]