PAGES

Sunday, May 1, 2011

Gulai kuning keladi dan udang

Resepi yang julung2 kali dipublish di laman MyR... seronoknya... masakan ni kira wajib buat la atas permintaan ayahanda...memang pebret dia la keladi ngan udang tu... sampai bertambah2 dia makan...

Bahan-bahan:

  • Sepokok keladi pinang (potong 3 inci dan siat kulitnya)
  • 4 cwn santan dari sebiji kelapa
  • 1/4 kg udang
  • 7biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 1 sk ketumbar
  • 2 cm kunyit hidup dan lengkuas
  • 2 keping asam gelugur
  • 2 sb cili boh / 5 biji cili kering
  • Garam dan gula secukupnya

Cara-cara

  1. Rebus keladi 2 kali mendidih (istilah mak) dan toskan airnya
  2. Tumbuk lumat ketumbar, lengkuas, kunyit, bawang merah, bawang putih dan cili boh
  3. Masukkan santan dalam periuk keladi dan masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi. Masukkan juga udang
  4. Masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan asam gelugur dan perasakan garam gulanya.
  5. *Ini adalah bahan2 dan cara yang selalu saya gunakan. Kalau kawan2 nak tambahkan serai atau bahan2 lain, terpulang pada citarasa sendiri.
  6. ~Selamat mencuba~ 


tapi...yang x sedapnya aku x berjaya lagi nak mengupload gambo bekenaan... x pandai lagi wehhhh... apapun layan resepi la dulu yer.... 

setelah sehari belajar, aku udah pun berjaya memasukkan gambor ke dalam blogku yg x seberape nih.... layannnnnnnnnnnnnn

No comments:

Post a Comment

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]