PAGES

Monday, May 2, 2011

Lapar Seyhh... Pekene lempeng sikit...

Aduish...dah duduk diam2 ni lapar la pulak... tadi ada sebijik nyor kulit hidup (angkut dari kg)...terfikir nak buat lempeng lah, boleh bekal esok sekali. Lempeng ni sesape pun tau buat, main campoq je sume, kacau2 sket, rasa garam dan gula boleh la bakar. cuma yang sepeselnya lempeng ni sebab aku bakar guna daun pisang...semerbak aroma dia beb... 
lempeng ni glemer le sgt kalau kat kampung... ayahanda dan bonda memang gemar sgt...al maklumlah papar pun dah jarang...kalau gigit yang keras2 tu patah la pulak... amponn ye mek, cek...

Jom kita tgk bahan2 utk buat lempeng nyor muda nih :

Kelapa - setengah bijik
Gandum - 1 cwn lebih2 sket
Gula - 2 sb 
Garam
 Air dan daun pisang secukupnya 

Cara - cara :
  1. Gaul kelapa, gandum, garam & gula
  2. Masukkan air secukupnya
  3. Letak atas daun pisang dan tutup
  4. Bakar sehingga masak dan sedikit garing

Haaaaaa.....pada sape yang rajin macam aku ni sila2 la mencuba...mana tau terpikat pulak dengan rasanya yang lemak2 gitew...


ataupun kalau sesape yang terrrrrrrrrrrrrrrrrlebih rajin tu buleh aje digoreng... sat aje siap






No comments:

Post a Comment

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]