PAGES

Sunday, May 8, 2011

~Lunch~

Assalamualaikum & selamat petang semua....

This is simple N3...sebenarnya lunch tadi... hmmmm hu hu hu...syedih nak citer... tak selera nak makan hape... (lauk xde, peti ais kosong beb!).. perot punye le lapau...nak pi tapau kat kedai malas pulak sensowang... sardin? owhhh no... sardin tu time kemaruk nak makan je buleh...kalau x xde maknenyer...

Sooo...masuk dapur korek sane tgk sini, jumpalah kentang... pk nye pk nye pk terlintas di benak (oiiitttttt) ni nak buat goreng kicap. ape lagi, siap2 kan la bahan-bahannya. ala...senang je eh...ringkas pulak tu... toing sane toing sini siap. hah? nak tengok jugak? ye la ye la aku masukkan le kat sini...

Hum....tengok aje dah sedap
Bahan-bahan :
  • Segenggam ikan bilis
  • Sebiji kentang besar - buang kulit & hiris sedang2
  • Cili padi secukup pedas - hiris(aku masukkan 5 bijik je...pompuan suci le katekan)
  • Sedikit kicap masin / manis
  • Minyak untuk menggoreng
  • Sebiji bawang besar - mayang

Cara-cara

  1. Goreng ikan bilis dan ubi kentang berasingan (masak / garing)
  2. Menggunakan minyak yang sama, kurangkan sedikit dan tumis bawang besar dan cili padi
  3. Bila dah layu dan wangi, masukkan ikan bilis dan ubi kentang yang telah digoreng tadi
  4. Goreng seketika dan masukkan kicap masin / manis secukupnya... Jangan le banyak...masin kang
  5. Biarkan mesra seketika. Siap... 

Lauk ni tadi aku makan dengan nasik panas...tambah? xdenye...masak nasik ngam2 utk arini ngan esok...seperiuk bagi dua. eh he korang jangan la salah paham...aku masak 1 pot pun x sampai...periuk kecik je weiii............ (^_^)

2 comments:

  1. hihih....makan ratah pon sodap ni!
    cheqsue follow la kak ixoraxora HIDUP ITU INDAH. orgnye pon sporting morting mcm kite2 jugak.

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]