PAGES

Sunday, June 5, 2011

Ayam Asam Bunga Kantan

Assalamualaikum semua... malam ni cheq sue nak kongsi satu lagi resepi yang tiba2 terlintas di kepala. bila nampak ada banyak bunga kantan, mula2 terfikir nak buat asam pedas, tapi lain pulak yang jadi...
tak tahu nak taruk nama ape sebenarnya masakan ni... memang hampir sama dengan asam pedas, tetapi tidak menggunakan daun kesum (x berapa paham sgt dengan asam pedas yang bermacam2 jenis tu) tapi xpelah. sebabkan ini idea spontan, maka namanya pun ikut spontan je lah. ade sape kesahhhhh?????????????? 
he he he... jom tengok resepi kot2 ada yang tergudaaaaa............


AYAM ASAM BUNGA KANTAN
Sumber : Sendirian Berhad

Bahan-bahan :
* 1/4 ekor ayam - potong dan bersihkan
* 5 biji bawang besar
* 1 biji bawang putih
* 1 cm halia & lengkuas - tumbuk kasar
* 2 keping asam gelugur
* 2 batang serai - titik
* 4 kuntum bunga kantan - potong empat
* 3 sb cili giling
* sedikit minyak masak

Cara-cara :
* tumbuk lumat bawang besar dan bawang putih
* panaskan minyak dan masuk bahan tumis serta cili giling
* bila naik bau, masukkan serai
*kemudian masukkan ayam dan goreng sebentar
* masukkan air sehingga paras dikehendaki dan rebus sehingga mendidih
* masukkan bunga kantan, asam gelugur dan rasakan garam dan gula
* masak sehingga ayam empuk

No comments:

Post a Comment

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]