PAGES

Monday, July 4, 2011

Bubur Kacang, Jagung dan Sagu

Assalamulaikum...

What a beautiful Monday... ahakssss

 Bubur cheq sue ni cair sket..tak berapa suka la yang pekat2 ni

Haaa pagi ni kita nak buat tayangan amal sket..... sape yang suke makan bubur, bubur kacang rampai ni sangat sesuai untuk dicuba kerana mengandungi bahan tambah yang cukup menyelerakan seperti jagung madu dan sagu. Perghhhhh....memang maveless tau... Cheq sue dah lama nak buat bubur kacang, kacang pun dah lama beli...setelah digoda oleh Nuni dan Kak Diana Melley....he he he barulah terhasil manisan ni. Lawannya sudah tentulah roti benggali. Rasa2 sikit aje rendamnya, tapi bila dah campur segala bagai bende kat dalam, seperiuk jugak dapat nye... so ante hantar la bagi kawan2 sikit sorang... Semangkuk untuk cheq sue berbuka petang nanti..
Cheq sue masak bubur ni malam tadi. Biasanya bubur kacang sedap dimakan setelah disimpan semalaman (pada selera cheq sue lah...orang lain mungkin tak kot) sebab tak terasa sgt kacangnya... kalau baru2 masak ni macam kuat je bau kacang nya tu.
Pagi semalam kan cheq sue ke Gua Musang. Baliknya singgah kedai jap beli jagung...dua ketui 5 hengget nko.... nak makan punya pasai... sape yang pernah mai CH beli jagung tu tau la kan... Sepanjang dok sini cheq sue dah nampak jagung 2 tongkol 10 hengget. Amacam? Sanggup beli tak? Kalau teman idok lerrr.....

Jagung mutiara / madu... boleh makan mentah je...

BUBUR KACANG, JAGUNG DAN SAGU
Sumber : Sendirian Berhad

Bahan-bahan :
- secawan kacang hijau
- setongkol jagung
- 1/2 cawan sagu
- santan sederhana pekat dari sebiji kelapa
- gula secukup manis
- sedikit garam kasar (seketui je untuk melemakkan santan)
- 2 helai daun pandan
- 5 keping nisan kelantan

Cara membuatnya :
- rendam kacang hijau 5-6 jam (opt)
- rebus bersama sagu sehingga empuk
- masukkan jagung dan santan
- tambahkan nisan kelantan dan gula (secukupnya-jangan banyak sebab nisan dah manis)
- masukkan garam dan daun pandan
- masak hingga mendidih

12 comments:

  1. Salam kak! waaahhhhhhhh!! jagung segarrrrr tuuuuu mesti sedap! kita pun dah plan nak membubur kan jagung hari ni tp leh terlupa pulak beli jagung masa belanja semalam hihihi.... letak sagu byk2 sedapppp!!!

    ReplyDelete
  2. As'salam sue

    kak ct biasa buat bubur kacang jer, kakau buat pengat baru letak sagu sikit. tapi yang 3 kombinasi ni belum pernah cuba lagi. kalau nak tahu kena cubalah kot..hihi

    ReplyDelete
  3. ika, ni bubur untuk anak ramai... (he he he) kalau bubuh kacang je tak cukup...dapat sikit.. tu yang bubuh macam2...seb baik xde keledek, kalau tak masuk je sama

    ReplyDelete
  4. kak CT...ni menu entah berantah...main taruk aje... agak2 ngam kira ok lah... janji sedappp.... :)

    ReplyDelete
  5. Assalam cheq sue,sedapnyer bubur cich roti benggali,Selalu wat bubur letak juga sagu,best,tapi xpernah lak campur sekali jagung,kalo campuq sekali doyan mesti lagi best kan..

    ReplyDelete
  6. - amboiii...roti tu siap love2 lagi...hehe

    ReplyDelete
  7. ct...tu la bila buat bubur ni...kadang2 kacang je...kadang2 nak campur... ikut selera dan kesukaan. tapi saya dok pk2 kalau masukkan caca sket pun sedap jugak rasanya

    ReplyDelete
  8. al...kire baru beli alum cutter tu yang ada lap2 munge2 bagai... :)

    ReplyDelete
  9. Salam Cheq Sue....

    Bubur 3 dalam satu...sedapnya...macam2 ada ....:)
    kak cek nak semangkuk....

    ReplyDelete
  10. cik cek... moh la ke CH...bermangkuk2 legh dapat tau... :)

    ReplyDelete
  11. cantiknya sue rupa jagung nye...tengok je dah menyelerakan..belum masak lagi...hheheheh....agak2 kalau masak bubur cam ni...campur durian sekali best ke? semalam baru makan bubur kacang durian....org kasi bubur kacang...bawak balik umah kita tambah durian...heheheh

    ReplyDelete
  12. Q...boleh je kot... asal makan tu jangan pening udoh... kalau ada nak jugak masukkan siket

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]