PAGES

Friday, July 1, 2011

Cucur Bilis Cendawan

Hai semua...
Petang ni cheq sue tinggalkan korang dengan cucur ni ye... cheq sue terpaksa (????) ke sekolah...nak siapkan untuk majlis esok (Pelancaran 1 Sukan 1 Murid 1 Malaysia - tuan rumah). Aduh... rasa seminggu 7 hari dah kerja... bercinta sungguh nak buat...macam tak ekhlasssss aje... MasyaAllah....
Berbalik pada resepi ni...balik sekolah tadi cheq sue bancuh dalam dua cawan tepung segitu, nak habeskan cendawan tiram ni haaa.... xmo dah buat sayur makan ngan nasik...cemuih okeh... So... untuk cucur ni memang senang sgt nak membuatnya... macam buat cucur udang, tapi udang still dalam freezer, ikan bilis pun kira halal lah... Petang ni dapat la jamu kengkawan kat sekolah... Makan sorang x selera kan....
Dengan menggunakan gandum, cendawan tiram, ikan bilis, bawang besar dadu, kucai, telur, garam, air dan sedikit cili, kuantiti bahan2 tu diagak2 la yer... maklumlah resepi segera + campak2 ni...xleh nak fixkan berapa kuantiti sebenarnya... Alahhhh kita kan terrer bab2 campak mencampak ni....

 Sebab cucur ni dimasukkan telur... jadik kedut2 sket...tanda lembut la tu....


Okeh...korang layan la yer cekodok nih... cheq sue pi dolu... babai.....

2 comments:

  1. cendawan mmg my favret tapi lum pernah try lagi jemput2 cendawan. hehe. cicah sos cili sedap tu

    ReplyDelete
  2. alexandriana, tq ke dapur cheq sue ni. selain dimasak sayur, goreng celup tepung, buat cucur pun sedap tau...kalau masukkan udang laaaaaaaaaaaaaaaaagi sedap

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]