PAGES

Wednesday, July 20, 2011

Kek Sifon Coklat

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Selamat malam semua.... Buat apa tu? Aduhhhh penatnya. Hari ni seharian bermesyuarat di Tanah Rata, berbengkel tentang cara-cara pengendalian SIT... rasanya negeri lain dah lama guna aplikasi ni... kami pulak baru nak belajar... bengkel ni khas untuk setiausaha peperiksaan dalaman sekolah dan nanti akan dibuat taklimat pulak tentang cara2 penggunaannya... aduiiii tang nak memberi taklimat yang lemah kepala lutut ni...
Jadi, untuk 3 n3 harini semuanya autopost dan mana2 yang cheq sue komen tu bila pening berbengkel, cilok ke blog kejap... he he he
Petang semalam, cheq sua ada mencuba kek sifon.baru buat pertama kali.  Alhamdulillah menjadi aje...tak bantat atau berbingka. Resepinya pula cheq sue dapat dari buku PANDUAN ASAS MENGHIAS KEK oleh ZATI D'HATI. Selalu dok buat kek ceklat aje...sesekali menyipon lak la... Sebenarnya agak ralat jugak masa membuat ni... bila melibatkan meringue @ telur putih... seriau sgt takot tak jadi... Memang kena buat dengan lemah lembut la kek ni...Jom kita tgk resepinya pulak

Alhamdulillah... gebu, lembut dan sekata aje...

KEK SIFON COKLAT
Sumber : Buku Panduan Asas Menghias Kek (Zati D'Hati)

Bahan-bahan :
Bahan A 
- 40 g serbuk koko
- 40 ml air panas
- 80 ml susu segar
** bancuh dulu serbuk koko dengan air panas baru dimasukkan susu segar
- 4 kuning telur
- 100 g gula castor
- 120 g tepung naik sendiri
- 1/2 sdu teh soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh serbuk penaik
- 60 g minyak masak
- 1 sudu kecil vanila

Bahan B
- 4 putih telur
- 50 g gula castor
- 1/4 sudu kecil cream of tartar

Cara-cara :
- panaskan ketuhar 190'C
- pukul bahan A hingga sebati
- dalam mangkuk lain, pukul putih telur dan cream of tartar sehingga berbuih
- masukkan gula dan pukul hingga menjadi meringue
- masukkan adunan ni ke dalam adunan A sedikit demi sedikit dan gaul perlahan
- masukkan ke dalam loyang 9" (tak perlu lenser cuma alas dengan baking sheet sahaja)
- bakar 40 minit / sehingga masak
- bila dah masak, terus keluarkan kek dari acuan dan telangkupkan ke atas redai bagi mengelakkan kek mendap

18 comments:

  1. wahhh!! yummy ler cheqsue.. terus terasa nak makan kek jugak!huhu
    Aduhaii Noritake!!

    ReplyDelete
  2. @LuN@_aiDi
    alhamdulillah...elok aje kejadiannya... nasib baik menjadi kalau tak monyok lagi la malam ni

    ReplyDelete
  3. wow! comey2! cantik aje keknya...nk gak try...tp tak larat pulak nk pakai hand whisk ni..heheh....

    baru td dgr taklimat su peperiksaan di sekolah...adoi...mcm2 keje la cikgu skrg...

    ReplyDelete
  4. @nuwairani ismail
    cheq sue kalau guna handwisk memang serender... cukup dah musle kat lengan nih...

    ** kite kena bagi taklimat pulop...lemahhhh...

    ReplyDelete
  5. wah.. tun selalu guna xde acuan cipon nk mencipon.. hehe.. guna loyang biasa pun buleh jugak ye.. alaa.. dh xde excuse dah pasni nape x mencipon (still xnak ngaku malas.. hehe)

    ReplyDelete
  6. @tun_telani
    haaaa...pasni no more excuse la tun... cheq sue pun xde gak acuan tu tapi tgk kak zati buat dalam acuan bulat cam nice je...

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum....hmmmm...mesti gebus kek ni. mesti di cuba nanti..

    ReplyDelete
  8. @Rabiatun Adawyah
    alhamdulillah kak...memang gebu sangat2. ringan aje... memang tak rugi mencuba

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum cheq sue...
    gebunyaa kek tu... cantik! suka nya akak tgk... pasti sgt sedap nie kan cheq sue...

    ReplyDelete
  10. @Diana @ Melley Mey
    he he he... gebu macam pipi kak diana ni tau... rasa tu xleh nak cakap lagi sebab kek ni ditempah seorang kawan untuk harijadi anaknya esok..

    ReplyDelete
  11. Salam kak! ada lagi tak kek chifon tuuu sedapnyerrr! kalau makan kek chiffon ni mmg tak hengat dah nak abis seloang mmg tak puas makan sbb ringan tekturnyer :D

    ReplyDelete
  12. @ijayuji
    kek ni lom rasmi lagi tau ika... sebab orang nempah.... esok ye...cheq sue post pi bangkok

    ReplyDelete
  13. salam kak.. comel dan gebu kek ni suka tgk..

    ReplyDelete
  14. @Juwita Jamaludin
    yang jadi memang suka nak tengok ita... :)

    ReplyDelete
  15. siyes nampak sedap n gebu!! geram! aahaha

    ReplyDelete
  16. - cheq sue buat kek lg...pastu dapat ke naim le tu...kan kan...(jeles...) hehe

    ReplyDelete
  17. @Ms Z
    Sedap.. gebu.. geram... SERAM pun ada...

    ReplyDelete
  18. @AI
    kek ni dapat ke aiman al... naim dapat makan ej

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]