PAGES

Tuesday, July 19, 2011

Puding Jelly Lemon

Assalamualaikum & selamat petang....

Aduh aduh aduh... petang kita memuding la pulak ya.. buat malam tadi sebenarnya... sejukkan semalaman... semalam tgk kak nor menayang puding jelly oren... dulu dah nampak di Jepun nun...kat dapur Ita. Terancam sungguh masa panas2 nih... untuk puding ni cheq sue menggunakan jelly kristal nona (segera) untuk lapisan jernih dan hanya guna resepi puding yang Juwita buat.
Lemon dan oren...kira adik beradik la tu ye...
Sebenarnya adunan untuk lapisan jernih tu agak tercair sedikit...sedangkan lapisan pudingnya agak pekat dan berat. kalau dilihat pada lapisan jernih dan puding tu... nampak sgt adunan puding dah termasuk ke  dalam adunan jernih. lagipun masa melapis tu cheq sue tak tunggu sampai dia sejuk betul-betul... malam dah kan...ngantok la konon-konon....
Puding ni nampaknya perlu dimakan dengan sudu... (mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm) rasanya pun sedap masam2 aje... (dah try sikit malam tadi ye...)

cheq sue agak2 aje... xmau dapat banyak2 sangat...susah nak perabih nanti

** sila abaikan kesilapan teknikal pada puding nih... :)

PUDING JELLY LEMON
Sumber : Juwita Fariz

Lapisan Jernih
-4 g serbuk agar-agar
-500 ml air
-5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
-sebiji oren diperah airnya (dalam 50 ml)
-sedikit pewarna kuning

Cara-cara :
-Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
-Setelah sebati masukan perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.  ketepikan
    Lapisan puding
    -4 g serbuk agar-agar
    -200 ml air
    -300 ml susu
    -5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)
    -sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
    -sedikit pewarna kuning

    Cara-cara :
    -Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
    -Setelah sebati masukan, susu, perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
    -Masak sebentar dan ketepikan
      Cara-cara untuk melapis.
      -sediakan bekas yang sesuai.
      -masukkan lapisan puding dahulu biarkan sejuk hingga lapisan tersebut keras kemudian masukkan lapisan jernih buat kaedah yang sama sehingga habis.
      -Boleh la disimpan didalam peti sejuk sehingga benar2 keras
      -Jika ingin dipotong sila kurangkan kandungan air bagi jelly ini kerana jelly ini agak lembik.

        26 comments:

        1. yummy2!!!

          nak try buat lah petang nih..hehe..

          ReplyDelete
        2. @alif ismail
          cuba jangan tak cuba... simpan peti ais sedap tau makan sejuk2..

          ReplyDelete
        3. - wahhh...nampak lapis oren, kuning dan yg ni ijau pulak...hantar sini ye...

          ReplyDelete
        4. cheq sue.....

          ampun... mengodanya...
          ayu terliur tau..
          tak kisahlah kak...
          ayu tak nampak pun kesilapan kat puding tu,..

          cantik dan molek jer.

          ReplyDelete
        5. @AI
          oren tadak al.. guna aje instant jelly...hantam sajalah labuuuuuu.........

          ReplyDelete
        6. @Citarasa Rinduan
          ayu...untuk suap ke mulut sendiri no hal punye... kalau nak letak di CITARASA RINDUAN tak pas QC lagi ni... :)

          ReplyDelete
        7. Assalam cheq sue,uii cepatnya puding nih smp CH..pantas toi ..Ala dah lawa dah la tu,xnmpak pon kesilapan teknikalnya,hehe..

          ReplyDelete
        8. @Zaliedana
          memang cepat aje ct...guna pun yang instant aje.. tambah2 pulak versi derhaka... lagiiiii la..

          ReplyDelete
        9. waaa... nak try la nnti... huhu~~~

          ReplyDelete
        10. Salam kat sini pun ada yeee..sdpkan nnt ingat bulan posa ak buat lg

          ReplyDelete
        11. @Sheila Shafeareen
          kak shiela pun dah buat kan semalam...cantik je tgk... xleh nak lawan yang ni...

          ReplyDelete
        12. wah~~nampak sedap dan cantik je..:))

          ReplyDelete
        13. alangkah sedapnya tika cuaca tgh panas mcm ni dpt makan puding....

          ReplyDelete
        14. @Maira Anjami
          alhamdulillah maira... cantik tu kurang...sedap tu ada

          ReplyDelete
        15. @nuwairani ismail
          memang nuni... time panas2 tu macam kena je makan puding sejuk...

          ReplyDelete
        16. kak sue.. dah buat yek puding ni tukar dengan lemon tentu sedap gak ye.. pandai akak tukar dengan lemon kalau tak de oren...:)

          ReplyDelete
        17. menarik juga kalau perisa lemon tu...sedapnya!:)

          ReplyDelete
        18. Assalamualaikum cheq sue..
          wah cantiknya n mesti sedapkan sbb ada perisa lemon.. akak suka perisa lemon nie.. sedaaapnya.. cantik lg

          ReplyDelete
        19. @Juwita Jamaludin
          Ha la Ita... resepi sebagai panduan...boleh aje tukar2 ikut kesukaan... jangan marah ye tuan resepi

          ReplyDelete
        20. @Nieza
          Mmmmmmm nieza nye stok stoberi ada lagi kan... buleh la buat ni...

          ReplyDelete
        21. @Diana @ Melley Mey
          kalau dapat yang masam2 manis ni memang sedap kak diana..makan time sejuk2 aduhhhh...

          ReplyDelete

        [Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]