PAGES

Wednesday, July 6, 2011

Puding Roti (Benggali) Marble

Assalamualaikum dan salam bahagia...

Amacam tajuk n3 kali ni? Ada gempak tak... Udoh menggunakan roti benggali yang masih belum abes-abes..sebab itu namanya sedemikian ghupe. Tu yang malasnya nak membuat roti... takat roti kosong nak bagi kengkawan...buat malu je.. Kalau dok London xpe la ari2 makan roti pun... tapi nak buat macam mana, lidah Malay kan...

Opssss... tq ye pada yang sudi meneka dalam kesamaran di n3 jom main teka teki ni... Kemain eh korang...
Nanti malam kita tgk ye ada ke tak yang berjaya menerobos tutup tapewer itew...

Resepi by Hana ni memang dah lama cheq sue printkan. Kalau tgk dekat laporan masakan di My Resepi berduyun-duyung dah dicuba. Resepi yang diaplod pada 8 Mei 2009 ni telah mendapat sebanyak 101 laporan sehingga kini. cheq sue aje yang terhegeh2 baru nak cuba..orang dah buat dua tiga kali kita baruuuuuuu nak try.. bukan tak tergoda nak try, cuma listingnya panjang bebenor...

Di rumah maya ni pun ramai yang dah mencuba...itu cheq sue pasti. so hana, cheq sue CnP kat sini lak ye buat rujukan akan datang...

 Macam sarang labah-labah ajer....

Yang ni potong bawak ke sekolah, tadi kan ada aktiviti ko. cheq sue dah simpan sepotong untuk berbuka.

PUDING ROTI MARBLE
Sumber : Hana MyR & Hanamemories

Bahan-bahan :
-4 keping roti apa-apa roti yang terdapat di pasaran (kecuali'roti kering') ke ke ke
-2 biji telur
-1/2 cawan susu pekat
-170ml susu cair
-8gram serbuk agar2
-1/2 cawan gula - bleh kurangkn
-2 sudu besar butter/marjerin (cairkan) dah siap baru perasan tak masukkan ni
-31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
-2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)

Cara-cara :
-Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
-Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
-Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
-Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
-Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
-Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!

10 comments:

  1. adoi..tengok corak pun dah terpikat.rase mesti sedap ni...:)

    ReplyDelete
  2. dari member yang rasa tadi katanya sedap... nanti senang cuba lah ya!

    ReplyDelete
  3. sue..comeynya puding roti marble tu, cute pink2 gitu, jd sarang laba tu

    ReplyDelete
  4. kak rosa...asik2 guna coklat... kitakasik lain sket la baru cute ibarat di kata

    ReplyDelete
  5. Salam kak! pink2!!! suke kaler pink :D kasut kita pun kaler pink hihihi... cantek kejadian puding akak tu! sedap ni kak :D apa jadi kalau guna roti kering? wakakaka...

    ReplyDelete
  6. kalau guna roti kering alamatnua jadi merah la kaler puding tu ika...

    ReplyDelete
  7. amboi pink. comelnya :D rasa mcm syg nk makan. hehee

    ReplyDelete
  8. ...sayang tak sayang...semua dh sold out

    ReplyDelete
  9. wah cantiknya puding tu... suka akak tgk... pandai cheq sue buat yer.. kalau ler akak... ntah apa dah jadi ngan puding tu gak nya kan.. ehhehe... cantik2!!

    ReplyDelete
  10. alah akak ni...yg sy buat tu tak seberapa... kalau kene tgn akak yg buat lg cun

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]