PAGES

Monday, July 4, 2011

Sambal Tumis Kupang Che Mat

Assalamualakum... Selamat malam...

Alhamdulillah...terubat jugak kempunan nak makan lauk yang berasaskan kupang setelah berjaya membeli isi kupang segera. Memang la tak dapat nak tanding kupang fresh, tapi alhamdulillah...rezeki! Cheq sue dah pernah la rasa sebelum ni, macam mana kupang fresh...memang sedap giler lah...ratah gitu ajer... tapi ye lah...dah duduk pun atas gunung ni maneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee la nak cari.
Ada satu masa tu kan...che mat beli berkilo2 kupang..ari2 update resepi kupang...aduiiiii jeles beb...jeles! Kite mampu telan ayaq liuq aje...
Untuk resepi yang di CNP dari DTS ni, cheq sue tambah sebiji kentang yang telah digoreng dahulu dan dimasukkan jugak sedikit daun pandan untuk mendapatkan aroma yang menusuk jiwa... he he he...

 Kupang oh kupang... beli dari Gua Musang... Tiada lagi terbayang-bayang... Sudah disantap diri seorang...

Tengok...tengok je tau... (Yang besar2 sekor dua je...anak2 yang banyak)

SAMBAL TUMIS KUPANG
Sumber : Che Mat Gebu DTS

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan isi kupang segar, cuci bersih dan toskan
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa
2 keping nipis hirisan halia
Garam dan gula secukup rasa (atau secubit serbuk perasa)
3/4 cawan cili kisar (atau secukupnya)
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
1.Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing dan terbit miyak. Masukkan jus asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
2.Tambah kupang dan hirisan bawang besar, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau roti..

13 comments:

  1. bjayo.. tgk gamba pom keno pege tisu.. kot neleh air liur.

    hahaha

    ReplyDelete
  2. kupang mmg sedap cheq..nk2 yg fresh fuhhhh, lala pun ida suka, lala banyak la kat japan

    ReplyDelete
  3. kupang mmg sedap cheq..nk2 yg fresh fuhhhh, lala pun ida suka, lala banyak la kat japan

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum...jalan2 di malam hari ni...singgah nak mkn kupang...

    ReplyDelete
  5. sedapnya.... nak ckit pasti dah licin kan kan kan.. hehehe... x per jamu mata jer ler akak kan cheq sue... sedapnya nie

    ReplyDelete
  6. ostat : gitu nah... berat bena starow tu gak... nak ajok make skali abes doh

    ReplyDelete
  7. ida... kupang ni memang laaaaaaaaaaaa tersangat sedap kalau dapat yang fresh...kat sini pun macam Jepun gak payah nak dapat

    ReplyDelete
  8. tun..bukan malam dah tu... dah pagi ye... tuan tanah kedaung dah selamat beradu.. :)

    ReplyDelete
  9. kak diana... heeeeee tau xpe... lain kali eh kita buat lagi

    ReplyDelete
  10. cik pulau... kupang tu lebih kurang adik beradik lala, kepah la... tapi kalau tgk kulit dia ada hijau2 sket... orang putes kata MUSSELS

    ReplyDelete
  11. - pernah makan semangkuk...pastu fenin lalat jadi nye...haha

    ReplyDelete
  12. olossss.... danrat gitumo nah kos... ** tapi kalo ada xleh makan si kupang ni xleh jugak... macam tu le ghopenyer

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]