PAGES

Tuesday, August 9, 2011

Onde-Onde Pulut Hitam : Bikin Senyum D' Iftar 8

Assalamualaikum & salam sejahtera

Mmmmmm sebelum citer pasal onde2 ni...kowang ada perasan tak cheq sue nye hapdet tak kuar kat bloglist memasing kan... (yang linkkan cheq sue je la....ekkk)... aduishhhhh geram siyottt...rasa2 xde godek kat mana2... ke blogspot buat hal? Dah dua tiga hari jugak ni.. Agak2 korang ngape ye?

Okay... pemanis mulut yang cheq sue buat semalam ni memang la sedap sesangat... Rasa dia tak macam onde-onde biasa, x terlalu chewy... Kebetulan dah lama beli tepung pulut hitam, cadangnya nak buat kuih koci tapi bila Ika tunjukkan onde2 menggunakan tepung ni...cheq sue terpikir la untuk mencuba... memang tak rugi tau kawan2... 5 bintang untuk resepi ni...

Cheq sue tak terfikir pun nak buat onde2 menggunakan tepung pulut hitam ni, kalau tak dah lama dh habes stok tepung tu. InsyaAllah nanti nak balik buat kat kg pulak...tunjuk kat mek :)
Kepada Ika dan AlongRoz, tg bagi idea! Cheq sue tempekkan resepi tu kat sini pulak ya...

Sekali tgk macam snow almond aje...

Bila dibubuh dalam paper cup ni semangat sikit nak makan!


ONDE-ONDE PULUT HITAM
Sumber : Ika
Resepi Asal : AlongRozz

Bahan-bahan : 
-90 g Tepung Pulut Hitam* cheq sue guna dalam 3/4 cwn
-110 g Tepung Pulut* yang ni 1 cwn
-2 sb Santan Pekat* tak masukkan
-Air+Garam secukupnyer*
-Kelapa Parut+Garam secukupnyer untuk salutan kuih dalam setengah biji
-Gula Melaka yg di potong kecik2


Cara-cara :
-Satukan semua bhn bertanda * dan masukkan air sedikit demi sedikit uli sehingga menjadi doh yg sempurna.
-Ambil sedikit doh dan bulat2 kan kecik dan isikan dgn gula melaka yg telah dipotong kecil2 td terlebih dahulu, tutup rapat supaya doh nanti bila direbus tidak terkeluar isi gula melaka td. Buat sehingga doh habis.
-Didihkan air di dalam periuk sehingga menutupi keseluruhan buah melaka tadi, pastikan air mendidih dan masukkan doh yg telah di isi dgn gula melaka td sehingga buah melaka timbul ke permukaan air yg di didihkan tadi
-angkat buah melaka yg timbul tadi dan golek2kan dgn kelapa parut yg telah di campurkan dgn garam tadi buat sehingga habis, tunggu sejuk barulah boleh dimakan untuk keselamatan di dalam mulut ehehe...
** cheq sue siapkan adunannya dulu, kemudian rebus air hingga mendidih kemudian baru dibulat2 adunan dengan inti. Pastu campakkan aje ke dalam air tu. Kalau masukkan adunan ke dalam air yang belum mendidih, tepung akan melekat di periuk
** dalam periuk untuk merebus kuih tu cheq sue masukkan sehelai daun pandan kasi wangi

9 comments:

  1. Salam slmt bepuasa...sdpkan onde onde pulut hitam ni...rasa seaka kuih koci p[un ade...kemarin saya letak inti kelapa manis...ingat nak juga buat lagi

    ReplyDelete
  2. - kat sini kan...onde2 biasa tu rm1 - 4 bijik jer...cekik darah tol kan...

    ReplyDelete
  3. @Sheila Shafeareen
    ha ah kan...sejujurnya sala lebih suka yang ni pada yang biasa tu...

    ReplyDelete
  4. @AI
    allah...buleh gi mekoh kelik hari doh tu.... nego bukan nk pahala...nk untung jah

    ReplyDelete
  5. rajinnyer sue..siap atur dlm cupcake lagi tu...sedapnyer

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum cheq sue...
    dah buat dah yer cheq sue.... sukanya ngan onde2 nie.... cantik onde2 yg cheq sue buat tu

    ReplyDelete
  7. @Ida,Japan
    biasa la kak ida... nak masuk tb kan kene solek cantik2 sikit...

    ReplyDelete
  8. @Diana @ Melley Mey
    tq akak... kuih ni memang sedap sgt pada selera cheq sue... superb

    ReplyDelete
  9. wah sue pun dah buat gak kuih ni...esok nak buat lah..hehehhe...tak makan lagi onde2 bulan puasa nih.....huhuhu

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]