PAGES

Wednesday, September 28, 2011

Apam Polkadot...Derhakakah???

Assalamualaikum & selamat sejahtera


Bila cerita tentang apam polkadot @ apam dot dot memang la cheq sue tak pernah dapat hasil yang betul. Sepanjang dok mengapam ni memang sentiasa dapat apam kembang macam pipi tuannya. Aduhhhh.... Yang bestnya walaupun kembang, xde pulak yang vantat, jadi kesimpulannya xde masalah dengan resepi tu kecuali teknik mengukus cheq sue yang tak betul2 sampai sekarang.



Lama dah jugak x buat apam ni. Memang ada simpan resepi untuk apam ladybird, tapi mengenangkan yang polkadot ni pun tak lepas2 lagi, maka lady bird tu di KIV dulu. 2 3 hari lepas ternampak Bundo buat apam polkadot ni...dengan menggunakan sukatan cawan, senang sikit xyah nak nimbang2 bagai. Balik sekolah tu terus je cheq sue bancuh adunan tetapi dengan menggunakan SUSU STRAWBERI dan TELUR yang FRESH FROM ICE BOX. Ha ha ha... kat dalam resepi tu sebenarnya xde tulis nak susu dan telur sejuk, tapi 2 bende tu memang dah ada dalam peti. So cheq sue terus aje guna. Agaknya sebab tu lah kot yang membuatkan apamku kembang sengih-sengih semuanya.


Kat dalam apam ni cheq sue masukkan jem strawberi, konon2 nak fit dengan susu strawberi tu. Bila dah kembang ni meleleh2 jemnya. Kak Hawa ada tanya...kenapa kuih ni terbelah kat atas.. Dia dok ingat cheq sue ni belah agaknya apam2 tu... Ape kejadahnya Hawa oitttt....


Antara banyak2 tu yang ni aje jadik polkadotnya (tapi hudoh benar)...Tapi apapun belum down lagi nak cuba apam polkadot ni. InsyaAllah next time akan dibuat lagi. **Maaf ya, cheq sue tak masukkan resepi tu kat sini. Kalau dapat hasil yang betul nanti baru dimasukkan. Wassalam...

20 comments:

  1. hahaha....olololo...ciannya.....

    ReplyDelete
  2. cubalah resepi kakilah.kak guna apam pelangi yg kak dah ubah suai yg digunapakai oleh kwn2 yg lain dlm membuat apam pelangi..tapi kak jadikan apam dot2 tuuu tak de masalah menjadi jer...

    ReplyDelete
  3. kukus guna api bsr sgt kot tu jadi mcm tu. hehe

    ReplyDelete
  4. Agaknye CheqSue senang hati time buat apam tu la apam tersenyum...jgn lupa letak resepinya nanti...bab akan di try jugak.

    ReplyDelete
  5. aihh ! mcam sedap jer. . hehe. .
    me laa bagi ryn rase :)

    ReplyDelete
  6. @nini

    ha ha ha...kesian kan xde langsung polkadotnye

    ReplyDelete
  7. @ilahjy

    tq kak ilah, nanti saya cuba resepi kak ilah pulak...

    ReplyDelete
  8. @Tihara

    sebelum masak lagiiiiiiiiiiiiii comel tihara

    ReplyDelete
  9. @AI

    bukan setakat sengeh al...senyum meleret2 lagi tu..

    ReplyDelete
  10. @fiezah91

    entah la fizah...rasa2 api tu dah paling minimum akak guna

    ReplyDelete
  11. @rahel

    cheq sue segan nak taruk resepinya rahel...nanti orang xmo cuba sebab cheq sue buat idak jadi...nanti cheq sue buat lagi sampai jadi baru taruk resepinya ya..

    ReplyDelete
  12. @eyryn

    yang ni dah habis la ryn...nanti lain kali eh cheq sue bagi

    ReplyDelete
  13. kite tak lepas2 lagi nk buat apam ni...pernah buat tapi vantat...terus tak terbuat sampai sekarang.

    ReplyDelete
  14. Cheq sue,ct dah buat 3kali,alhamdulillah menjadi ajer guna telur yg sejuk juga,versi ladybird pon dah try juga,walaupon xbape cun,alhamdulillah menjadi.Tapi versi kembang mekar nih,nmpak cun juga lah cheq sue.

    ReplyDelete
  15. @nuwairani ismail

    setakat ni x pernah bantat lagi, cuma mekar sepanjang zaman aje

    ReplyDelete
  16. @Zaliedana

    tu la...cheq sue dah bookmark resepi ladybird tu, cuma tak cuba je lagi. nak cuba jugak tgk kalau mekar lagi xyah dok buat dah la

    ReplyDelete
  17. Assalam sue, biasanya kalo kukus fguna api besar apam memang kemang n mekar je, mcm apam senyum

    ReplyDelete
  18. @EmbunRosaliza

    entah la kak, rasa tak besar sgt pun apinya...

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]