PAGES

Tuesday, May 15, 2012

Grilled Tiger Prawn With Basil Garlic Butter (II)


 
 
Resepi udang harimau, yang kedua. Kali ni memang dapat saiz besar punyaaaaaaaaaaaaaaa. Seekor tu memang penuh di tapak tangan. Dah lama dok berangan nak masak ala-ala steak gini, macam selalu tengok kat tb. He he he, perasaan!
 
Untuk resepi ni cheq sue cuba suka2 hati aje sebab x sempat nak cari resepi kat tenet. Rasa dia agak ok, tapi ada jugak kelemahan sikit-sikit. Contohnya boleh kasi pedas lagi supaya tak muak. Lagi kena kurangkan garam masa perap. Kalau resepi I tu cheq sue guna rosemarry, kali ni cheq sue guna basil pulak yang dibuat butter spread dengan garlic.
 
Udang ni pulak cheq sue santap bersama potato salad dan tomato, selain dari chicken gravy (instant). Dek kerana rasa plain aje, memang kena letak sos cili masa makan. Apapun next time kalau ada rezeki udang harimau saiz giant ni, bolehlah improve resepi ni. Cheq sue letak jugak sebagai kenang-kenangan, ^^
Selamat mencuba. Wassalam...
 


GRILLED TIGER PRAWN WITH BASIL GARLIC BUTTER
Resepi : Cheq Sue
Bahan A :
1 ekor udang harimau (saiz besar) + 5 ekor saiz sederhana
~ belah bahagian belakangnya hingga kepala, buang segala kotoran dan bersihkan
Bahan B :
Serbuk kunyit
Sedikit garam
Lada sulah
* jika suka pedas boleh tambah serbuk cili / cajun
Bahan C :
1 sb butter
1 biji bawang putih - cincang
5 helai daun basil - hiris halus
~ campur bersama
Cara-cara :
Perap bahan A dengan bahan B selama 15 minit
Panaskan kuali non stick dan grill udang di bahagian dalamnya
Setelah agak masak, terbalikkan di bahagian satu lagi
Kemudian, terbalikkan semula bahagian dalam dan sapu dengan campuran bahan C. Grill sekejap lagi sehingga agak garing
Bila sudah masak bolehlah dihidangkan dengan potato salad dan chicken gravy
^^
Stylish Thankyou

5 comments:

  1. klu dh namanya udang mmg peberet la...masak la apa pun sedap jer..kena plk udang besar2...

    ReplyDelete
  2. uuu uuuu.... sedih.. tun allergic udang galah nih =(

    ReplyDelete
  3. patutla mcm bau sedapp jer...jengah dapur cheq sue rupanya msk udang harimau...meleleh kita kat sini menahan mata tgk udang cheq su...

    ReplyDelete
  4. mengancammmmm...
    nampak pun sangat mengeliurkan...

    ReplyDelete
  5. huhuu..bestnyaa..walaupun alergic dgn udang tp tetap nk mkn jgk klu dpt menu mcm ni :-)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]