PAGES

Saturday, May 12, 2012

Puding Pelangi.. Mana Pelanginya?



 

He he he... gelak dululah sebelum cite panjang. Bukan apapun, tiap kali buat puding pelangi ni, memang xde pelangi langsung. Entah la ya, tak reti camana nak membuat pelangi yang cantik tu...last2 puding lapis pulak yang jadi.

Puding ni memang sedap. Dah selalu buat, sampai tak ingat dah. Biasa mesti buat 2 adunan. Yang ni cheq sue buat malam Jumaat semalam, 1 adunan je pun, konon2 nak bawa ke majlis baca Yasin tapi x sempat, ditahan dek budak2 terus ngap aje. Kalau makan time sejuk2 tu alahai memang syok sangat lah. Cara nak membuatnya pun senang, cuma kena sabar sikitlah masa nak melapisnya tu. Yang tu kendian la kita studi, cheq sue nampak ada beberapa blogger buat tuto cara2nya tu.

Apapun TQ pada Alma yang berkongsi resepi ni. Kebanyakan dah pun cuba dengan deretan laporan di MyR. Sekali buat mesti nak cuba lagi.. Wassalam...







 
PUDING PELANGI 
Resepi : Alma @ MyR

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
10g serbuk agar2 (blh guna agar2 tali jugak)
650ml air
180gm gula pasir (saya kurangkn kuantiti gula - blh smpai 160g utk yg versi kurang manis lagi)
60gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)

Cara-cara
Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
Sengetkan loyang/pe2 bekas puding sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis. 



Stylish Thankyou

5 comments:

  1. nampak pun da sedap.. kalau makan lagi lah ni. hurmmm..nak sikit...

    ReplyDelete
  2. tak jadi pelangi pun tak pe cheq sue, janji mkn sodap...saya suka puding ni:)

    ReplyDelete
  3. Suka puding pelangi ni tp nk buat males sbb husben xmkn sgt puding.. klu bt kita jer yg abiskan..xnmpk pelangi pun xpe cheq sue..janji sedap ditelan hihii ^_^

    ReplyDelete
  4. salam sis,
    semalam x hujan...tu yg pelangi x dek...hehe...gurau jek...:)

    ReplyDelete
  5. Salam kenal Cheq Sue.

    Sedap nampak puding tu...kalau makan sejuk2 lagi sedapkan.

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]