PAGES

Wednesday, March 6, 2013

Mee Racun

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Selamat petang semua. Penat sunggu rasanya, baru saja balik dari aktiviti kokurikulum di sekolah. Rasa macam nak tidur aje. Hiiii..

Sebelum tu meh kita tengok n3 petang ni. Nama aje mee racun, tapi jangan risau. InsyaAllah selamat dimakan dan tak mendatangkan kesan sampingan kecuali penambahan berat badan jika makan tak hengat. Dah lama sangat nak cuba buat ni. Namanya yang unik tu benar-benar memikat dan menggoda cheq sue untuk mencuba. Hanya baru2 ini sahaja hasrat itu tercapai, kebetulan beli sepeket mee di pasar malam. Katanya mee racun ni popular di Batu Pahat. Kenapa pula sepanjang setahun belajar di sana dulu tak pernah jumpa @ makan mee ni. Padahal Maktab Perguruan dengan bandar BP tu dah dekat sangat dah...



Tak apalah, walaupun dah jauh dari Batu Pahat, dan tak dapat makan mee racun 'ori', terpaksalah membuatnya sendiri. Yang penting ada kemahuan...



Untuk menghasilkan mee racun ni, cheq sue tak la ikut sebijik2 kat resepi tu. Macam stok tulang lembu tu, memang tak ada kat rumah. Udang pun sekarang dah tak berapa boleh nak makan, jadi semuanya disesuaikanlah dengan apa yang ada. Mungkin rasanya agak 'lari' la sedikit dari rasa yang asli. Tapi cheq sue rasa sedap aje, habis je makan yang dalam pinggan tu.


Dekat dalam tu jugak cheq sue masukkan telur. Maklumlah, katanya pun kurang bahan, kena la topap mana yang boleh. Cuma di akhirnya tu macam dah terkurang sikit kuahnya. Nak kata serap dek mee, tak ada la pulak. Mmmmm, walau apapun, mee ni memang sedap dan rasanya sangat rugi kalau tak cuba. TQ pada tuan punya resepi.

~ Wassalam ~
 
MEE RACUN

 Bahan-bahan ( 5-6 org )
600 g mee kuning
1/2 kg tulang kambing
1/2 inci hali ditumbuk
beberapa ekor udang, boleh tambah ayam ker sotong ker
3-4 biji bawang merah dikisar
2-3 ulas bawang putih dikisar
4 sb lada boh
5 sb sos tomato
4 sb sos cili
1 kiub ayam
1 sb gula
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah
2 kelopak kobis ( nak letak sawi pun boleh)
sebiji tomato (dipotong baji)

Cara-cara
Rebus tulang kambing dengan halia hingga empuk.
Dalam kuali, tumis bahan kisar hingga kekuningan n naik bau.
Masukkan lada boh, tumis hingga garing.
Masukkan air rebusan tulang kambing, masukkan sos tomato n sos cili biar mendidih
Masukkan udang, tulang kambing, gula, garam secukup rasa, kiub ayam n serbuk lada sulah. Masak hingga kuah agak pekat masukkan kobis n tomato.
Masukkan mee.. Tapi den celur jer mee... Kuah tuang kemudian...
Boleh letak telur kalu suker.... Saya tak letak... sbb byk dah kalori.... heheheh...
Sedia di hidang... Taburkan daun bawang n bawang goreng..

3 comments:

  1. Cheq sue..kite kannn klo bab meee mmg hantuuu terliur sgttttt

    ReplyDelete
  2. sedapnye cheq sue...tp nama mee tu menakutkan la.he3

    ReplyDelete
  3. Cheq sue, dah lama cari resepi ni...tq ya

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]