PAGES

Tuesday, July 30, 2013

Resepi Chicken Chop Simple

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Antara salah satu juadah iftar saya semasa Ramadhan kali ni. Tiba2 rasa nak makan chicken chop, yang guna pisau dan garpu. Kebetulan memang saya beli isi ayam (chicken chop) sebungkus. Ada 8 keping semuanya. Itu yang hari2 menu ayam, sampai dah naik jemu rasanya. Dalam nak makan tu saya cuba la buat ikut kebiasaan. Cuma dalam bulan puasa ni adatlah, apa2 yang dimasak kira tawakkal je masin manisnya.

Saya pasti kebanyakan kita ada cara masing2 untuk membuat chicken chop. Yang ni saya buat ikut suka saya, jadi mungkin sedap atau tidak pada yang lain. Buat untuk makan seorang, banyak mana sangat bahan2nya kan? Nak sukat pun tak padan, agak2 sajalah. Walaupun saya hanya guna seketul saja paha ayam, tetapi hasilnya kemain besar, lama jugak la nak habiskan.


Kali ni saya perap dulu ayam tu sebelum disalut dengan bahan lain. Mula2 nak guna serbuk roti tapi cari punya cari entah tak tahu di mana saya letak. Last2 saya guna oat. Rupa2nya bila menggunakan oat, gorengan ayam tu tak berapa garing sangat.


Sos yang saya buat kali ni agak berbeza dari sos yang selalu saya dok buat tu. Warnanya kebih gelap dan rasanya agak sedap juga Penyediaannya tak la rumit. Untuk coleslow tu pula lebih kurang sama jugaklah macam selalu, cuma kali ni saya tambahkan sedikit gula untuk rasa manis. Kalau nak gantikan dengan susu pekat pun boleh.


Kot2 ada yang nak cuba tu saya tuliskan resepi seperti di bawah ni ya.

 CHICKEN CHOP SIMPLE
Resepi : Cheq Sue

Ayam
1 keping bahagian paha (tanpa tulang)
Serbuk lada hitam
Serbuk Sedap Rasa Knorr
1 biji telur
Tepung jagung
Serbuk roti

Cara membuatnya :
Bersihkan ayam dan perap dengan serbuk lada hitam dan Sedap Rasa Knorr
Perap semalaman untuk hasil yang lebih sedap
Celup ke dalam tepung jagung
Kemudian celup ke dalam telur hingga rata
Celupkan pula ke dalam serbuk roti
Goreng hingga garing dengan api sederhana.

Black pepper sauce
Serbuk lada hitam
Serbuk oregano
Sos tiram
Sos cili
Kicap cair
Kicap pekat
Air
Sedikit gula
Bancuhan air tepung jagung

Cara membuatnya :
Campur semua bahan kecuali bancuhan air tepung jagung
Bila mendidih, masukkan bancuhan air tepung jagung secukupnya

Bahan (Coleslaw)
3 helai daun kobis - hiris halus memanjang
1/2 batang lobak merah - parut
Serbuk lada hitam
Mayonis
Gula

********** (^__^) ********** 
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya. ~ Wassalam ~

5 comments:

  1. sedapnya... boleh buat gak camni.. :) nampak sangat2 sedap..

    ReplyDelete
  2. nnpk sedap...kalau buat sendiri puas mkn kann...

    ReplyDelete
  3. emmm, biru mata hitamku...hihihi

    ReplyDelete
  4. Salam Sue

    Happy belated bday Sue. moga dikurniakan Allah dg kesejahteraan dan murah rezki selalu.
    chicken chop...nampak sedap cicah dg sos.

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]