PAGES

Tuesday, December 3, 2013

Resepi Cekodok Kosong Kembung

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Less is more? Percaya tak dalam apa juga yang kita lakukan, sederhana itu lebih baik. Kalau berlebihan nanti orang kata nak menunjuk-nunjuk. Kalau kedekut sangat orang kata kemut pulak. Jadi agak-agaklah biar sedap mata memandang dan kenyang perut merasa. Sama jugaklah dengan cekodok ni, bukan vavaoom sangat, resepi biasa2 saja tapi Alhamdulillah sedap jugak rasanya. Memang selalu la saya buat untuk sarapan atau kudap-kudapan petang hari.


Kebetulan kuah kacang (badam) frozen masih ada, jadi saya buatlah cekodok ni untuk digandingkan bersama. Alhamdulillah kena la dengan kuah tu. Tak sangka dalam resepi campak2 tu menjadi juga! Jadi saya dah kongsi resepi di bawah ni untuk rujukan akan datang..


CEKODOK KOSONG KEMBUNG
Resepi : Cheq Sue

1 1/3 cawan gandum + 1 sb gula + secubit garam + 3 sk yis + 1 cawan (+) air suam
- kacau semuanya hingga sebati menggunakan whisk
- perap 1 jam
- goreng dalam minyak banyak (skop guna sudu, agak2 la jangan terlalu besar)
- bila sudah keperangan bolehlah diangkat

4 comments:

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]