PAGES

Sunday, May 25, 2014

Red Velvet Cake (Resepi Kak Azie)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Saya buat kek ni sebenarnya khusus untuk adinda saya yang baru saja konvo UITM baru-baru ni. Sementelah saya ke KL, lepak rumah kakak, ada la jugak tukang makannya, tuan punya badan pulak yang tak ada sebab masih kena setelkan beberapa hal di Puncak Alam.

Resepi ni baru pertama kali saya cuba. Langkah penyediaannya mudah sahaja. Bahan2 masih juga sama seperti resepi RVC yang lain. Cumaseperti yang saya bagitahu sebelum ni, saya ada masalah sikit dengan oven, saya bakar ni dekat sejam lebih, tapi di bahagian dalam masih agak kurang masak dan teksturnya pulak agak padat. Give up betul nak hias, tu yang jadi sempoi habis, hanya letak bua peach dan serdak kek je.


Bila dah lama tak main dengan cream dan gajet kek ni, memang nampak kaku sikit. Hancus segala deco, tulisan pun teketaq-ketaq... Menyampah dengan diri sendiri. Cuma tak ada pulak potongan di dalamnya. Tunggu gambae whatsapp tak sesampai. Nantilah kita cuba lagi next time. TQ Kak Azie



RED VELVET CAKE
Oleh : Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 1/2 cawan all-purpose flour
1 sk garam 
2 sb cocoa powder 
1 1/3 cawan vegetable oil 
1 cawan buttermilk - suhu bilik (atau 1sb jus lemon + 1 cawan susu)
2 sb red food colouring
1 sk vanilla extract
2 biji telur gred A - suhu bilik 
1 1/4 cawan gula kaster
1 sk white distilled vinegar
1 sk baking soda

Cara-cara:
Pukul minyak dan gula sehingga sebati dan masukkan telur, pukul lagi sehingga kembang dan ringan selama 2-3 minit.
Satukan dan ayak tepung gandum, serbuk koko dan garam.
Dalam mangkuk lain, satukan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila.
Menggunakan kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang-seli dengan larutan buttermilk dimulai dan diakhiri dengan tepung (masukkan 1/2 tepung dulu, kemudian semua buttermilk dan seterusnya semua tepung yang masih berbaki).
Dalam satu mangkuk kecil, campurkan cuka dengan baking soda. Campuran akan berbuih atau berbusa. Dengan segera tuang ke dalam adunan dan terus kaup balik.
Masukkan adunan ke dalam loyang bulat saiz 9 inci dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek masak. Sekiranya ingin membakar menggunakan 2 loyang yang sama besar, bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak dan bakar pada suhu 170C selama 20-30 minit. Kami hanya membakar selama 25 minit untuk 2 loyang.
Setelah masak, biarkan kek sejuk di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian keluarkan kek dan sejukkan sepenuhnya di atas redai.
Akhir sekali, balut kek dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam atau sehingga semalaman untuk memudahkan proses menghias kek. (Kalau tak ikut langkah ni pun tak apa. Boleh saja terus menghias kek. Cuma langkah ni memang membantu).

Nota:
Cupcake dibakar selama 15 minit pada suhu 170'C.

Best Ever Cream Cheese Frosting
Sangat sedap dan saya sangat menyukai rasanya.

Bahan bahan:
8 oz cream cheese - sejuk
5 sudu besar butter - lembut (70.8 gm/2.5 oz)
2 sk vanilla extract
2 cawan gula ising - ayak

Putar cream cheese dengan butter dan vanilla extract sehingga sebati.
Sedikit demi sedikit, masukkan gula ising sehingga mencapai konsistensi dan kemanisan yang disukai.
Simpan di dalam peti sejuk sehingga agak stiff sebelum menggunakannya. Boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 3 hari.

 

3 comments:

  1. deko walaupun simple tetap nampak menarik..^_^

    ReplyDelete
  2. As salam sis. Cantiklah deko nya. Kalau dah berbakat, dalam apa keadaan pun akan datang idea mendeko yg cantik.

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]