PAGES

Sunday, June 29, 2014

Salam Ramadhan 2014/1435H

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera


Alhamdulillah.... syukur pada Allah kerana masih diberi kesempatan bertemu dengan bulan penuh barakah... Ramadhan Al Mubarak. Semoga pada Ramadhan kali ini kita semua dipermudahkan segala kesulitan... dicekalkan hati untuk menahan lapar dan dahaga seharian. Maklumlah sekarang ni di kebanyakan negeri didatangkan dugaan cuaca panas. Moga anak2 yang baru belajar berpuasa dapat  melaluinya dengan sabar. Yang bekerja di bawah terik mentari... moga saja dapa redho dengan ujian ini. Untuk cikgu cikgi macam saya ni tentunya tak mau marah2 sangat ya...kang tak pepasal kurus lak puasanya. Apa2 cabaran yang datang tu kita hadapi dengan senyuman. In Sha Allah...

Motif tunjuk kelapa?

Bukan apa... tak ada gambo yang seswai. Lagi pula kelapa ni kelapa muda... kulit hidup kata orang Kelantan... memang sinonim dengan bulan puasa kerana ianya digunakan untuk membuat kuih muih seperti buah mulong, puteri mandi dan sebagainya. Ini datang dari belakang rumah aje pun...  Harap2 bila dah bawa ni boleh la buat sesuatu nanti.

Akhir kalam, selamat berpuasa semua!!!

Friday, June 27, 2014

Daging Rusa Goreng

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Daging rusa ni saya dapat dari Mok Ja yang mana ianya hasil pemburuan adiknya. Ikutkan hati tak nak ambil sebab saya masa tu nak kena mesyuarat di Gambang, kemudian sambung lagi ke Ipoh, tapi fikirkan payah dah nak dapat daging rusa ni, saya ambil dulu dan simpan dalam esbok.

Balik dari Gambang, saya sempat masak ni sekali. Tak banyak pun dagingnya, ada la tiga kali masak. Masa saya makan yang dah Mok Ja masakkan, dagingnya lembut je dan masa tu saya dah rasa lainnya dari daging biasa. 


Dalam sibuk bizi saya tu, tak tahu nak masak apa. Bahan2 masak pun tak banyak ada di rumah. Maklumlah lepas naik cuti sekolah terus masuk mesyuarat dan sambung mesyuarat lagi. Makan tak makan je di rumah. Jenuh jugak nak fikir nak masak apa. Iyalah, benda payah nak dapat jadi nak masaknya tu biarlah puas hati time makan nanri. Fikir2 saya goreng biasa saja, sekali makan habis!

Ada yang lembut dan ada jugak yang agak liat, barangkali kena bahagian yang berurat jenuh la jugak nak menggigitnya. Saya masak ni biasa je, selalu guna daging lembu, tapi kali ni tukar pada daging rusa pulak. Rasanya Alhamdulillah sedap pada saya.

Resepi ringkasnya ada saya catatkan di bawah ni... Bahan2 tu macam biasalah, agak2 dengan kuantiti daging.


DAGING RUSA GORENG
Resepi : Cheq Sue

Daging rusa - hiris nipis
Perap : sos tiram + garam

Bawang besar, cili, halia, kicap pekat
Sedikit minyak

Perap daging rusa dengan sos tiram dan halia lebih kurang sejam
Masukkan daging yang telah diperap ke dalam kuali, masak hingga kering air
Tambahkan minyak masak, cili, bawang halia dan kicap
Masak hingga mesra
Tambah sedikit kicapp
** kalau agak2 tak masin boleh masukkan garam

Thursday, June 26, 2014

BIOSYSTEM : 3 In 1 Top Quality Laminator

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Gajet terbaru dalam pencil box cikgu!!

MESIN LAMINATE.

Saya cukup teruja nak beli mesin laminate ni setelah menggunakannya di sekolah. Kalau nak bawa balik rumah macam tak kena  la pulak harta benda kerajaan ni. Jadi saya cuba cari2 dekat kedai buku. Di Pasir Puteh, harga mesin laminate saja dah cecah RM180, nak beli pikir dulu dua tiga kali. Masa gi KL, nampak kakak saya beli mesin laminate sahaja, warna putih, comel + cute brand BIOSYSTEM. Ushar ushar katanya beli online. Terus je saya search. 

Skodeng nya skodeng jumpa kat FB, terus la whatsapp dan deal, bank in duit, dua hari lepas tu saya terima. Cukup puas hati, dengan harga RM150 ia datang dalam 3 pakej. Selain mesin laminate, ia juga ada cutter (3 jenis mata pemotong) dan juga rounder iaitu alat untuk memotong hujung tajam setelah di laminate. Kan ada sesetengah plastik laminate tu berbentuk segiempat.

Kalau kata minat nak beli jugak, boleh ke FB Cekgu Shop On9 
https://www.facebook.com/pages/Cekgu-Shoppe-On9/246246278856448
Kat sana ada maklumat yang boleh dihubungi.


Di datangkan dalam kotak...


Mesim laminate. Warna hitamnya klassik. Dapat tu terus rasmi.


Cutter / pemotong di bahagian atas


Rounder. Kita just masukkan dalam alat ni dan tekan je untuk potong. Yang ni tak try lagi sebab plastik laminate yang saya beli tu memang tepinya dah berbentuk separa bulat.

Minat... cuba la riki!!

Wednesday, June 25, 2014

The Chicken Rice Shop, TESCO KB

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Pertama kali masuk TCRS. Kebetulan balik kampung, ke TESCO KB, perut tengah lapar jadi on sajalah.

 

Ruang dalaman yag cantik dan kemas. Pelayan pun baik je. Sabar je tunggu order kami, siap bagi penerangan lagi. Dari nak makan sikit terus jadi banyak. Ha ha ha...


Kejap je tunggu, yang dipesan dah sampai. Kami ambil pakej berdua. Sup bebola ikan. Ok la jugak. Yang sedapnya nun di belakang. Rasa macam tak cukup je 4 bijik pai tee tu. Tetiba tingat acuan pai tee yang belum belum dirasmikan lagi. Huh..


Ayam madu. Serius sedap.


Nasi yang penuh perisa.


Saya order air hijau tu, agak tak berapa nak sedap sebab pedar sangat rasanya. Saya andaikan mereka guna air limau nipis dalam botol (saya pernah beli, tapi tak terguna hingga buang). Yang satu lagi tu teh O laici. Ok la sedap.


Dalam kelaparan tu, suap sana suap sini... SEE? Licin you. Lapar la katakan.

Untuk maka berdua ok la harganya. Tapi kalau nak bawa famili lima nam orang kena lafikir dua tiga kali dulu ya. -_-

Tuesday, June 24, 2014

Dakgangjeong (Sweet Crispy Chicken)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Annyong....Eh tetiba keluar ayat Korea pulak ya. 

Hadui daebak betul resepi ni. Sesekali tukar selera, memang maveless. Nak menunggu dapat makan Korean food dekat Korea, lambat lagi kan. Jadi buat2 la sendiri dulu.

Selalunya bila ada stok ayam di rumah, memang blur nak masak apa. Kalau tak tomyam, masak merah...  sampai saya sendiri dah rasa jemu. Yang nak makan pun diri sendiri je jadi nak masak memang kena cukup2 je supaya tak membazir.


Kebetulan sebelum cuti sekolah baru ni masih ada dua ketul ayam, dan saya cincang kecik2. Cukuplah untuk saya makan sendiri.  Masa surf dapur blogger, mata tertangkap pulak dengan resepi dari Koreanbapsang, yang memang menjadi rujukan saya jika mahu masak ala-ala Korea. Kebetulan tuan tanahnya baru saja upkan resepi pasal sweet crispy chicken / dakgangjeong. Haaaaa, harus la saya cuba sebab semua bahan dah ada.

Cuma harus diingat, bila kita masak ni tak semestinya guna semua bahan yang diberitahu, mungkin ada yang tidak halal, jadi pandai2 la kita ejas. Macam resepi ni, ada digunakan mirin, itu tak hahal tau. Jadi untuk sos tu saya ejas sos sedia ada dan jadilah resepi Korea tapi bercitarasa Malaysia. Ala2 fushion sikit.

Serius saya bagitahu, hasilnya memang superb! Memang sedap. Agaknya sebab ayam direndam dalam susu, rasanya agak lembut dah penuh dengan perisa. Kalau tak buat dengan resepi ni, saya kira boleh juga menggunakan ayam segera dan disalut dengan sos.

Nanti kalau ada masa tu, boleh la cuba. 10 over 10...


DAKGANGJEONG (SWEET CRISPY CHICKEN)
Recipe : Koreanbapsang

Ingredients:
1 pound boneless, skinless chicken thigh and/or breast
1/2 cup milk (optional)
1/4 teaspoon salt
pinch pepper
1/2 teaspoon minced garlic
1/2 teaspoon minced ginger
1 tablespoon rice wine (if not using milk) saya guna bancuhan air susu tepung

1/3 cup potato starch (or corn starch) saya guna tepung jagung
oil for deep frying

Sauce:
1 tablespoon soy sauce
3 tablespoons rice wine (or mirin)
2 tablespoons apple cider vinegar (or rice wine vinegar)
1 tablespoon gochujang (Korean red chili pepper paste)
3 tablespoons honey (or corn or rice syrup)
2 teaspoons sesame oil
2 tablespoons brown sugar
1 teaspoon minced garlic
1 teaspoon grated ginger
pinch pepper

untuk sos ni saya guna sos pencicah + madu + serbuk halia + cilli flakes
- panaskan atas api sekejap dan sejukkan sebelum digaul denga ayam yang dah siap goreng

1 to 2 tablespoons coarsely chopped peanuts (or almonds) for garnish

Soak the chicken pieces in milk for at least 2 hours in the fridge. This step is optional.
Drain thoroughly. Remove any visible fat. Cut the chicken into bite sized pieces. Mix with the salt, pepper, rice wine (if you didn’t use milk) garlic, and ginger. Let it stand for 20 to 30 minutes.
In a pan, add all the sauce ingredients, and stir well. Bring it to a boil. When it starts to bubble, reduce the heat to medium low, and simmer until it thickens slightly, about 3 to 4 minutes. Turn the heat off.
Add the potato (or corn) starch to the chicken, and mix well to coat evenly.
Add about 1 inch of oil to a heavy bottom pan. When the oil is sufficiently hot (350°F or starts smoking), drop the chicken pieces in one at a time. Fry them in two batches. Overcrowding will drop the oil temperature too quickly. Cook until light golden brown, 1 to 2 minutes. Remove and set them on a wire rack or a paper towel-lined plate. 
Reheat the oil to 350°F. Deep fry again until golden brown, about 30 to 40 seconds. You can do the second frying in one batch. 
Heat the sauce over medium low heat. Add the chicken and stir well until the chicken pieces are evenly coated.

Monday, June 23, 2014

Hotel Ritz Garden, Ipoh

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Mesyuarat kali kedua. Kali ni dekat sikit belah2 Ipoh je. Tak pernah sampai ke hotel ni walaupun semedang turun Ipoh. Nak sampai tadi pun tanya dulu jalan dengan blogger Imanshah.


Hotel ni pening sikit. Ada blok baru dan blok lama. Agak sempit kekdahnya. Wifi berdesup... i loike. Senang nak update.


Yang paling saya suka... bantal ada dua. Takyah nak peluk beg dah. Ha ha ha.

Akan berada di sini sehingga 26 Jun... will update soon. See ya!

Muffin Coklat Chip

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Lama betul rasanya tak buat muffin. Bukan apa... sejak anak2 ikan dah sekolah asrama semuanya, dah kurang sikit tukang makan, tukang yang nak datang ambik pun dah tak ada tu yang tak berapa selera nak buat mufin atau adik beradik dia yang lain tu.

Tapi ni entah datang angin apa, rasa macam semangat nak buat mufin setelah tengok Kak Zana tayang. Macam gebu je mufin coklat tu. Tambah2 pula bila dok ingat lama jugak tak makan something yang chocolatey ni. Carik2 choc chip, mujur gak ada sikit lagi dalam simpanan.

Saya godek setengah adunan saja. Dapat dalam 11 biji cup saiz M. Memang mewah dengan choc chip hitam dam putih. Perfect betul mufin ni. Dengan rasanya yang lembut gebu dan tidak terlalu manis, memang kena dengan selera saya. Kalaulah dapat pekena dengan coklat panas, perghhhh sedap!


Alhamdulillah adunan mengembang dengan elok. Walau pada zahirnya nampak macam keras / padat tapi teksturnya lembut.

Dalam resepi Kak Inahar ni, dah diberi tips bagaimana untuk mendapatkan mufin yang gebu iaitu jangan overmix adunan tepung dengan cecair. Saya agak cuak jugak memula, takut la kang asyik benar menggodek karang terlebih pulak. Pastu bila tengok adunannya tak berapa cair, agak likat sikit. Berdebar jugak tau, kot2 le tervantat atau tak jadi, tapi bila tengok masa bakar tu makin naik meninggi, huh lega rasanya!

To both of you, thanks a lots tau, lain kali boleh repeat lagi resepi ni.


MUFFIN COKLAT CHIP
sumber copy : Inahar's Cooking Time

Bahan:-

1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
1 cawan gula perang
1 sk baking powder

1 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam
1 cawan fresh milk saya gunakan bancuhan susu tepung
1 biji telor - pukul sikit
1/3 cawan minyak@ butter yg dicairkan
1 sk esen vanila
choc chips secukupnya


Cara :-


Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.

Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata. saya kacau cara kaup balik
Masukkan choc chips.
Sudukan ke dalam muffin cup dan tabur sedikit coklat cip diatasnye dan bakar selama 20 minit @ hingga masak.

Tips :
untuk memastikan kejadian muffin yg gebu & moist, pastikan kacau campuran bhn kering & basah hanya sebentar sekadar rata jek menggunakan senduk kayu (kalau kacau lama ia akan manyebabkan hasil muffin yg kering & keras) isikan adunan 3/4 penuh ke dalam cup muffin semasa membakar utk menhasilkan muffin yg kembang montoks naiknya ok..  

Sunday, June 22, 2014

Xin chào Việt Nam 16 : Sedikit Tips & Panduan [The End]

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

N3 terakhir trip Vietnam 2014. Episod ke 16, bercinta juga saya nak habiskan. Terima kasih la pada yang sudi membaca segala catatan perjalanan di sana. Kali ni saya nak kongsi sedikit tips dan panduan semasa saya di sana.
 

1. Duit RM pun boleh guna jika tiada atau kehabisan duit Vietnam Dong (VD). Kalau nak beli barang dekat kedai2 ala butik tu, ada sesetengahnya dah bubuh tanda harga dalam RM. Tapi make sure la tawar menawar dulu baru puas hati. Kalau nak dapat harga best lagi pakat ramai2 beli kat satu tempat tu.

2. Peniaga di pasar malam sekitar Ben Than agak agresif berbanding dulu. Ada antara mereka yang sanggup memegang anda untuk membeli. Jadi pastikan anda buat tawaran harga hingga sehabisnya. Kalau kata depa letak RM50, tawar la sampai RM20. Kalau tak dapat jugak cecepat blah dari situ. Kalau dia boleh bagi kita dengan harga tu dia akan tarik balik. Ada jugak la perkataan yang tak berapa nak sedap kita dengar bila kita tak beli kan. Yang tu faham2 sajalah.

3. Kualiti kain atau barangan di pasar malam tu dengan kedai2 agak berbeza. Kalau nak beli kain atau telekung better rasa dulu kainnya macam mana. Harga lebih kurang sama, atau MURAH SIKIT sahaja. Macam yang saya tengok pada kain cottan, di pasar malam dapat 4 helai RM100 manakala di kedai dapat 3 pasang RM100 tetapi kualiti kain jauh berbeza. Saya rasa, the best place nak beli kain adalah di Chinatown.

4. Jika membeli dari penjaja di jalanan (ataupun di pasar malam), elakkan dari mengeluarkan duit yang banyak. Kan biasa kita letak dalam beg duit asing atau dalam sampul surat. Kawan saya beli topi semasa nak ke Sungai Mekong, harga dalam VD30k tapi bila dia keluarkan sampul duit, penjaja tu selamba badak tarik sendiri duit dari dalam sampul. Bukan sikit tau, sampai 3 keping duit VD100k, maksudnya jumlah semua adalah VD300k!

5. Beringat2 dengan penyeluk saku. Selalu bawa beg silang ke depan. Di HCM boleh tahan banyak penyeluk saku atau pencopet. Dalam banyak2 motor dan manusia di satu2 tempat memang mudah diorang nak buat kerja. Begitu juga semasa naik cruise di Sungai Saigon. Saya perhatikan ada ramai kanak2 yang mencurigakan. Dia pandang ke kita, tanpa reaksi. Jadi beringatlah. Kita bukan nak buruk sangka tapi kalau jadi apa2 yang susahnya kita jugak.

6. Berhati2 dengan kopi yang dijual di jalanan. Ada sesetengahnya dicampurkan dengan wain untuk menjadikannya lebih harum. Ini terutama di kawasan Chinatown (diberitahu oleh Nam). Kalau yang dijual di kawasan kedai Basiroh dan area berdekatan tu tak ada masalah.

7. Jika berkunjung ke Tax Centre (shopping mall) elakkan membeli barangan kulit sebab kebanyakannya dibuat dari kulit b**i.

8. Kalau berkunjung ke mana2 masjid, jangan kedekut untuk bersedekah kerana golongan Islam minoriti di sana merupakan kumpulan penduduk yang sangat miskin.

9. Semasa nak membeli tu elok jika tanya harga dalam RM dan VD kemudian bandingkan. Lagi bagus jika ada aplikasi currency converter tu. Sesetengah benda dalam RM lagi murah dari VD. Ada jugak yang dalam VD lagi jimat. Contoh saya beli beg, dalam RM letak RM10, bila tanya dalam VD dan convert pada RM jadi lagi murah, dalam RM7.50 (jadi lebih untung jika bayar dalam VD)

10. Jika ada sebarang masalah, atau perlukan panduan, boleh sahaja bertanyakan dengan guide yang bawa kita. Biasanya mereka dah tahu tentang halal haram sebab kebanyakan adalah Muslim Tour.  Demikianlah sedikit perkongsian daripada saya secara peribadinya. Mungkin tak sama dengan pengalaman orang lain. Mana yang baik tu ambillah sebagai panduan.

Okeh... dengan berakhirnya n3 ni maka khatamlah catatan Xin chào Việt Nam 2014. Nak kena tunggu entah bila pulak baru boleh keluar n3 jenjalan yang lain.  Tadaaaaaaa...........

Saturday, June 21, 2014

Xin chào Việt Nam 15 : Kembali Ke Malaysia

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Dah hari ke empat di HCM, sampai le masa nak kembali semula ke tanah air. Ewahhh...skemanya ayat. Trip kali ni memang puas hati, jadi tak ralat sangat nak balik. Dari hotel, Nam bawa kami ke lapangan terbang dan dia terus pick up group lain. Kami pepandai sendirilah. Agak lama jugak nak lepas check in sebab beg dah beranak pinak semua kan. U alls well known la kan dari sebiji jadi 10 biji katanya.


Penerbangan balik MH 759 dijangkakan pada jam 4.40 lebih kurang. Dah selesai check in dan menunggu di balai berlepas, tiba2 dengar pengumuman flight dari KL delay. Adoyai...ingat masa 2012, delay jugak. Maka menunggulah kami dengan penumpang yang lain. Mampu pandang je bila AA yang terbang dulu. Dalam dok menunggu tu layan pulan sunset yang sedang menutup tirai. Memang cantik tapi view agak terbatas disebabkan pesawat Qatar yang tengah dok masuk penumpang.


Daripada pukul 4 lebih, tunggu punya tunggu sampai dekat pukul 7 baru boleh naik kapal terbang. Dekat 7.30  jugaklah baru terbang. Kami yang hanya makan sarapan memang bercerot dalam perut. Lapoooo weh. Setakat alas dengan mensekut mana nak cukup. Bila steward bawa makanan, macam nak minta lagi satu. Kali ni dapat turkey sandwich pulak. Hmmmm belasah aje!


Matahari yang semakin tenggelam mengiring langkah kami ke dalam pesawat. Sekali lagi di hati berdebar, tapi segalanya diserahkan pada Allah.


Alhamdulillah, dalam pukul 9 malam lebih selamat menjejak bumi Malaysia. Trimas semuanya yang membuatkan trip kali ni diberi 10 bintang.

Dah dengar dengar dah... ada orang tu dok rancang nak gi lagi!!!

Thursday, June 19, 2014

Xin chào Việt Nam 14 : Makan-Makan Di Vietnam

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Kita n walau ke mana2 sekali pun, tak sah kalau tak makan. Perut saya ni kalau sehari tak makan nasi mau dia meroyan di dalam. Umumnya nasi di Vietnam ni agak berkanji, jadi makan pun paksa2 sebab nak masuk nasi dalam perut. Kalau ikut hati memang tak berapa nak kenyang bila makan nasi berkanji ni. Tapi syukur pada Allah kerana masih dikurniakan rezeki halal dan mengenyangkan. Alhamdulillah...

Jom tengok antara kedai makan yang sempat singgah baru ni.

RESTORAN HALAL KAMPUNG MELAYU

Restoran ni pertama kali singgah. Dua kali jugak kot, jadi saya hanya ambil gambar random sahaja sebab ada antara makanannya diulang kali kedua.

Lokasi kedai ni sangat strategik. Berdekatan dengan banyak kedai2 menjual pakaian dan boleh je cakap Melayu.


Ikan masak masam manis. Ni menu lunch 1st day, tengah lapar jadi belasah apa sahaja.


Tauhu goreng bersama telur. Sedap dan unik. Digoreng dalam acuan, berapa biji agaknya telur yang diguna. Sos pun sedap. Sayur tauge tu tak la menjadi pilihan saya... tapi nampak depa2 ni main makan je, sedap kot.

 RESTORAN SERI PINANG

Trip pertama dulu dah pernah singgah. Makanannya kali ni average je.


Bendi goreng. Kalau bendi ni masaklah macam mana pun tetap menjadi kesukaan saya.


Udang sos tiram dengan brokoli. Besar2 udangnya. Langgar habis segala pantang, lepas makan baru cari ubat gatai. Haaaaa padan muka!


Ayam goreng telur masin. Sedap jugak. Ada bubuh daun kari dan cili.


Tauhu goreng. Saya pandang je. Sampai sekarang masih takleh makan tauhu. Tak tahu ngape.

RESTORAN HALAL MEKONG

Kat tempat ni memang ramai pelancong Malaysia datang makan tengah hari, agaknya dah termasuk dalam pakej seperti group kami. Dah penat jalan2... apa lagi....


Dari jauh dah nampak, macam tak ada apa2 tapi so happening sebenarnya.


Ada sup, tak taulah sup apa, sebab saya tak ambik pun. Bukan apa, bila nasinya dah agak berkanji, bubuh pulak sup dah sah2 nasi tu akan jadi lagi lembik. Kang bila dah amik ni tak tertelan pulak. Telur dadar wajib ada.


Sotong goreng dengan timun batang. Kalau tempat kita tak buat camni kan. Dah dok tempat orang tu rasa macam sedap pulak.


Ikan masak samabal. Tak pasti pulak ikan apa, tapi agak sedap juga. Nun di hujung udang grill pedas, saya belasah jugak, walaupun pedas dan gatai kendiannya, peduli hapa kan... tergoda tengok saiznya yang agak besar.

Selain kat dalam gambar ni, ada jugak dihidangkan dengan spring roll gpreng rangup.

BANANA LEAF SAIGON

Makan kat sini paling puas hati. Tak tahulah kami ke tingkat berapa sebab semua dah penuh.


Pandangan dari luar. Kecik aje restonya tapi ada banyak tingkat. Selain pelancong, ada jugak orang tempatan yang turut pekena roti prata dengan kuah kari.


Ikan goreng sweet sour lagi. Pekat kuahnya dan sedap. Kalau tak ada group dari Indon yang sebilik dengan kami, nak je saya sedut2 bahagian kepalanya tu. Perghhh...


Salad ayam dengan kobis. Makan dengan keropok sayur. SANGAT SEDAP okeh... Rasa macam kerabu, masam manis pedas. Ada kacang tanah. Serius weh kena try lagi kalau datang sini.


Ayam goreng telur masin. Sedap dan rangup. Saya ratah je puas2.


Anak sotong kurita goreng dengan kacang panjang. Tercapai gak hajat nak makan kurita ni. Sedap jugak liat2 gitu.


Mantau goreng. Waduh waduh masih ingat lembutnya sampai sekarang. Rangup dan lembut aje.

WARUNG SAI GON / WARUNG 1 MALAYSIA


Hari terakhir, singgah di Kedai Makan 1 Malaysia. Saja layan, sebab tak puas makan mihun goreng. Lagi pula pagi sebelum ke airport tu aktiviti bebas. Maka melepaklah kami ke sini sambil membeli-belah katanya.


Antara menu yang ada. Selain masakan Malaysia ada juga masakan tempatan.


Kopi ais, memang tak mampu nak tinggal. Sampai sekarang dok ingat2 lagi rasanya. Kalau boleh nak terbang terus ke sana beli secawan. Huarghhh...


Nasi lemak set lengkap. Juga ada rendang ayam. Tapi Mok Ja yang makan tu rasa sakit perut sampai berlari-lari ke bilik kecik.


Roti canai kosong di gandingkan dengan kari ayam. Ok lah nak buat ubat rindu dekat roti canai Malaysia.

Bila makan kena bayar sendiri ni baru tahu yang harga makanan di Vietnam agak mahal. Kalau kopi ais / milo ais tu boleh cecah RM7-RM8 jugak tau.

SARAPAN PAGI

Sepanjang trip ni, sarapan pagi dibungkus dan diambil di lobi. Kalau dulu sarapan dengan meggi cup + MILO 3 in 1, kali ni langsung tak bawak meggi. Alhamdulillah...

Pagi kedua tu ada nasi lemak dengan sambal ikan bilis manis dan gulai ayam. Gulainya sedap. Nasinya pun sedap.

Pagi ketiga ada nasi goreng Cina dengan ayam goreng berempah. Ok ok ajelah, nasinya agak berkanji tu tak wape masuk bila buat nasi goreng.

Pagi keempat tu kami pekena pulak mihun goreng, mihunnya rasa lain sikit, ada macam suun. Yang ni kureng sikit pada tekak saya.


Overall, bab makan2 di Vietnam ni takyah la risau sangat. Masa 1st time dulu banyak jugak yang saya bawa tapi kali ni bawa biskut je. Kebanyakan makanan tak jauh beza dengan yang kat tempat kita. Rasanya pun sedap. Selain dari nasi berkanji tu, yang lain semuanya boleh tahan. Kalau tak bawa makanan pun, sedia sahaja duit untuk makan sendiri.

Wednesday, June 18, 2014

Bukit Gambang Resort City

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera


Siri mesyuarat kembali...

Kali ni ke sebelah Pantai Timur pula, belah2 Kuantan. Nak sampai ke Bukit Gambang Resort City ni sesat jugak setengah jam. Tak banyak sign board, sangat tak mesra pengguna. Hancus sungguh. Dah la drive sendiri. Haruskan????

In Sha Allah bila ada kelapangan ni will update time to time...

See ya!!

Tuesday, June 17, 2014

Xin chào Việt Nam 13 : Night River Cruise (Saigon River)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Bila belek2 buku catatan, sepatutnya n3 ni keluar sebelum Cu Chi Tunnel, tapi entah ngape tersilap haribulan pulak. Da pening gamaknya dengan catatan yang simpang sior bagai jalan raya kat Kolumpo. Apapun takde hal lah kan... janji ada n3.

Bila dah malam ni tahu2 ajelah, kualiti gambar memang tak berapa nak sedap mata memandang. Till now saya masih tak reti reti teri lagi nak setting menda alah DSLR tu. Haish... jadi layan ajelah.


Untuk naik cruise ni kami kena bayar RM38 seorang sebab tak masuk dalam pakej. Kebetulan hari tu dah puas menyopping pada belah petang jadi malam agak free, tu yang sepakat je nak naik. Bila lagi kan nak rasa...

You jump... I jump!

Gittew...


Cantik je nampak dengan lampu2 yang pelbagai warna. Meriah


Ada orang faham?


Haruslah bergambar dulu. Muka dah macam kuali goreng burger... seharian dah tak jumpa air. Ha ha ha..


Saya heran + ajaib betul budak yang baju biru kat belakang tu. Tak tau datang dari mana, siap menempel plak kat gambar Cheq Da sekeluarga.Tambah sore lagi anak mu weh!!


Kita pun nak le gambo2 jugak dekat Miss Ao Dai ni. Separuh je badan saya, macam nak nanges nengok ke dia... Ramping sungguh.


Ewah ewah... senyum kemain lebar lagi tu Cikgu Leman...


Posing maut dari kekanda.


Jom la....

Jom la naik kapal!!!


Menara apa tak tau, tapi cantik dengan warna warni lampu


Warna di bangunan ni sentiasa bertukar-tukar. Memang lawa.


Kawasan tepian sungai. Macam pelabuhan pun ada. Agak luas jugak Sungai Saigon ni.

* Ini aje le satu2nya gambar yang saya rasa lawa -_-


Tengah2 dok layan perasaan hi bahagian hujung, sambil2 hirup udara malam, dengar lak bunyi bising. Aiiii rupa2nya ada pertunjukan perempuan seksi. Sebelum tu dah ada la orang nyanyi-nyanyi tapi sekadar dengar aje. Yang persembahan ni tak sempat jugak nak tengok lama sebab ramai pulak yang keliling dok menonton.

Memang kelasss persembahan dia ni. Yang dalam gambar ni dia tengah timang gelas atas pedang, gitu la lebih kurang. Selain pada tu, ada jugak dia timang lilin dan belon. Memang enjoy tengok, kalau ada lebih2 VD tu boleh le hulur.

Setelah lebih kurang sejam 30 minit, selesailah kami berjimba2 di atas kapal menyusur Sungai Saigon ni. Jadi, back to the hotel, wash up and ZzzzzzZzzzzz....