PAGES

Saturday, August 30, 2014

Popiah Seaweed Chips

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Satu lagi kudapan yang saya buat haritu. Motifnya adalah untuk menghabiskan seaweed. Kerepek ni saya dah pernah makan, dan dah pernah jumpa resepinya dari kengkawan...cuma membuatnya tu belum lagi. Kebetulan jugak masih ada kulit popia, seaweed dan lebihan putih telur, tu yang terus on projek. Oleh sebab saya hanya guna telur putih, cuak jugak masa tu kalau2 kulit popia tu tak bercantum dengan baik.

Alhamdulillah... inilah hasilnya untuk percubaan pertama. Nampak sangat tak ada seninya masa memotong kepingan kulit popia tu... Rasanya boleh tahan sedap jugak. Masin2 dari seaweed memang syok makan. Tambah pulak kerepek ni tak la keras sangat.. budak2 pun boleh makan.

Kengkawan, apa tunggu lagi? Jom la carik bahan2 untuk buat kerepek ni jugak...




POPIAH SEAWEED CHIPS

Bahan-bahan :
1 bungkus kulit popiah
1 bungkus besar dried seaweed (yg sedia dmakan begitu sj tu)
1 biji telur
2-3 cawan minyak masak utk menggoreng 

Cara-cara
Pecahkan telur dlm mangkuk kecil dan pukul sedikit menggunakn garfu
Sediakan sekeping kulit popiah. Sapu rata telur td di atas permukaan kulit popiah hingga mnutupi kseluruhannya
Susun dried seaweed di ats kulit popiah yg sudah dsapu telur td dan tutupkan dgn sekeping kulit popiah lg. Ulang langkah yg sama sehingga kulit popiah/dried seaweed habis
Gunting kulit popiah yg sudah ber'inti' td mengikut bentuk dan saiz yg dsukai. Pnskan minyak dlm kuali dan goreng sehingga kulit popiah agak kekuningan.. Angkat dan toskan.naahhh..sdh sedia utk dmakan begitu saja atau bersama sos/topping kesukaan anda..kalo x habis leh simpan dlm bekas kedap udara.. Selamat mencuba! :)

 

2 comments:

  1. sgt mudah membuatnyer... tp klu beli yg siap lg mudah hahhaha... (dsr pemalas)

    ReplyDelete
  2. saya gila makan kerepek seaweed.ni...tak bole berhenti makan!:-)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]