PAGES

Friday, September 19, 2014

Kek Coklat Karamel

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Dah lama sangat rasanya buat kek ni, gambar tertinggal dalam kamera sampai saya sendiri dah hampir lupa. Kek ni memang dah ada dalam wish list, tapi biasalah dok pending je manjang. Kebetulan masa pi kursus 1 Murid 1 Sukan, dak Siti sibuk dok menelaah bahan, study le kengkonon camana nak buat. Saya dah kebetulan memang nak buat, terus ambil satu salinan resepi dan buat setengah adunan.

Saya sebenarnya agak fobia dengan kek coklat, dek kisah jadik tak jadik dulu la. Namun sebab nak cuba saya pejam sebelah mata dan buat dengan lafaz Bismillah agar impian menjadi nyata. Untuk setengah adunan memang tak dapat banyak sangat, tapi cukup untuk semua merasa. Cuma pada saya, bahagian karamelnya agak manis dan sedikit pahit mungkin disebabkan ianya dah memang terhangit s



Bahagian karamelnya jugak agak nipis, rasa macam tak puas je makan. Next time kena search resepi karamel yang lebih tebal, pastu buat kurang manis sikit. Apapun dah buat ni In Sha Allah boleh repeat lagi pasni. TQ pada sumber resepinya..
 



KEK CARAMEL COKLAT MOIST
Sumber : Sentuhan Rasa Kasih Mama

bahan A:
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn gula (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn minyak msk
*semua bhn di atas gaul sebati n msk atas api perlahan...
*rehatkan kejap bila bhn dh sebati...

Bahanb:
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bhn ni diayak k...

Bahanc:
4 biji telor (blender jer)

cara:
satukan bhn B dan C ke dlm bhn A...
Secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...
Dh sebati...ketepikan...

Utk karamel:

bahan2:
2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
Kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
Jadikan gula hangus supaya kek xmelekat pd loyang...

Bhgn atas (karamel):
1/2 tin susu cair
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)

cara:
tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
Bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...
Kuarkan dr oven...tuang adunan kek atas karamel...
Pastu bakar cara bain marie gak selama 1 jam @ sampai msk...suhu 160c...
Kuarkan dr oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan...

**jgn terbalikkan masa panas2 nnti karamelnye pecah**
**pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu...
**karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar...
 

2 comments:

  1. ada ikut resipi kt fb sebelum ni..
    x jd..komplek plk tu..
    yg ni mcm seng sikit..
    nk try lah.. bhn pun semua ada

    ReplyDelete
  2. salam...
    menariknya blog ni banyak resipi dan DIY macam2. sejak2 dah berhenti kerja dan jadi surirumah ni memang terlebih rajin ronda2 cari resipi. nanti saya singgah lagi cari resipi di sini.

    jemput singgah blog saya sama... tq.

    http://maipilihdotcom.blogspot.com/

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]