PAGES

Tuesday, October 9, 2012

Wholemeal Plain Bread

 
 
Lately, memang sesangat bizi, tak menyempat nak online lelame. Kat sekolah dengan peperiksaan akhir tahun dan PMR memang banyak yang nak kena sedia. Bila balik pulak broadband tu cam chipsmore sat ada sat tak ada. Tapi untuk tak menyuramkan blog kecintaan ni, cheq sue nak kongsikan satu resepi yang dicuba dari MyR. Cheq sue buat ni bulan lepas setelah lama jugak BM bercuti. Teringin nak makan roti panas, bila dapat memang perghhhh... masyuk!
 
Untuk resepi plain bread ni cheq sue gantikan tepung roti dengan tepung wholemeal. Walaupun agak padat teksturnya tapi roti ni memang lembut dan gebu. Cuma bila dah simpan 2 3 hari kenalah panaskan semula untuk mendapatkan tekstur yang diingini. Makan ni sekeping dua memang kenyang betul tau.
Pssst... sebenarnya ada lagi tu lebihan 2 3 keping kat dalam esbok, entah bila nak habis -_-

TQ pada Kak Yani yang berkongsi resepi ni. Memang mudah je... Wassalam...

 
PLAIN BREAD

Bahan-bahan ( 1 loaf )
175ml air
250g tepung roti
18g gula
5g garam
10g shortening
3g instant dry yeast
6g susu tepung

Cara-cara
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam breadmaker ikut turutan dari atas ke bawah. On kan breadmaker. Tunggu siap.
** Jangan letak yeast bercampur dengan garam- untuk mengelakkan roti tidak betul-betul naik. 
Stylish Thankyou

2 comments:

  1. angin meroti dah merebakk...
    meh ramai2 lagi meroti...he3
    lembut gebu jerk nengok roti tu....

    ReplyDelete
  2. betul tu cheq sue, roti ni sesuai sgt la kalau nk diet kan...tp Liza xsuka, xtau la nape...hihihii

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]