PAGES

Friday, April 12, 2013

Red Velvet Cupcakes

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

 Salam Jumaat kawan-kawan... Cepat sungguh masa berlalu kan... hari ni dah pun 12 haribulan dalam April. Pejam celik pejam celik nanti dah masuk bulan Mei pulak. Dalam dok sibukkan urusan dunia ni dah semakin banyak yang saya lupakan. MasyaAllah... Walau apapun, semoga hari ni lebih baik dari hari semalam dan menjanjikan keberkatan buat kita semua. Aminnnn.........



Saya buat cuppies ni untuk di bawa ke majlis makan-makan dan bacaan Yaasin di rumah seorang member minggu lepas. Malam sebelum tu dilanda kebosanan, jadi saya godeklah satu adunan red velvet menggunakan resepi daripada MyR.

Saya pernah juga sekali buat cuppies guna resepi ni, hasilnya kira boleh tahan lah, agak tak berpuas hati sebenarnya kerana  cuppies tu agak padat dan tak gebu macam kek yang saya selalu buat. Mungkin ada tak cukup pukul kot kat mana-mana.


Untuk toppingnya tu saya hanya guna whip cream saja. Kalau nak guna CC frosting ada disediakan juga resepinya. Saya copy semula resepinya di sini buat rujukan akan datang. Terima kasih pada naz79 yang sudi berkongsi resepi.

Update 8.46 malam : Ada di kampung, tak plan pun nak balik, tetiba je rasa nak balik. Meriah sungguh nak pilihanraya, bendera merata-rata, hijau biru merah...
 
RED VELVET CUPCAKES

Bahan-bahan ( 12 biji )

Bahan kering
2 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula icing
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko ( guna yang good quality, kalau tak tak berasa nanti)

Bahan basah
2 biji telur
1/2 cawan minyak ( minyak jagung/canola/sayuran)
1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka putih / lemon juice - macam buat tairu)
1 sudu kecil vanilla essence
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu besar pewarna merah saya guna pink

Cream cheese topping
125 gm cream cheese
1/2 cawan butter ( lebih sedap guna unsalted)
1/2 cawan gula icing
1 sudu besar perahan lemon

Cara-cara
Panaskan oven 180 degree celcius
Ayak bahan kering
pukul semua bahan basah dengan mixer hingga kembang dan sebati
Masukkan bahan kering ke dalam adunan bahan basah - gaul hingga sebati ( boleh guna mixer, low speed)
Masukkan dalam acuan, bakar selama 18-20 minit
Untuk topping , pukul semua bahan sehingga sebati. Letak topping bila cupcakes yang dah masak tu sejuk

********** (^__^) ********** 
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya. 
~ Wassalam ~

4 comments:

  1. bestnya kalau dpt mkn cupcake rv ni...hihihi

    ReplyDelete
  2. ni 1st time jumpa rvc yg takde step quick step SB action tu

    ReplyDelete
  3. Assalam cheq sue,betul la skng nih msa kjab jerk berlalu,kjab2 dah ari jumaat n abis sebulan..ank ct pon dah 4bln++,rsa mcm bru jerk brsalin..Rvv nmpk sdp,ct pernah wat dlu2 time bru klq rsp jer,smp skng dah xnah wat dah..

    ReplyDelete
  4. Salam....
    Rasa2nya ada kesilapan dlm resepi ni kalau kek padat...dari apa yg tengok...serbuk koko tu terlebih....kena guna 2 sudu besar baru la ok aduanan kek tu....apa2 pun cantek kek ni...hehehe

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]