PAGES

Thursday, October 24, 2013

Resepi Roti Jala

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Hari ni sekolah bercuti sempena Hari Keputeraan DYMM Sultan Pahang. Saya melepak di rumah saja, nak key in markah PBS pelajar server asyik error memanjang. Semalam kita dikejutkan dengan tragedi banjir lumpur yang melanda Bertam Valley di Ringlet. Saya agak terkejut juga bila melihat gambar yang di whatsapp kawan-kawan. Takziah pada mangsa yang terlibat. Pada yang menitipkan komen di n3 blogsarry semalam, terima kasih banyak-banyak...

Seperti yang saya janjikan, hari ni saya nak kongsikan satu resepi juadah yang saya buat sempena Aidiladha lalu iaitu roti jala yang menggunakan resepi emak saudara saya yang saya panggil CHIK. Kalau diikutkan ada beberapa resepi yang saya dah cuba sebelum ini. Tapi yang ini rasanya lebih mudah kerana sukatannya yang senang dan menjadi. Chik saya ni menjalankan perniagaan tempahan roti jala. Sejak pencen kerja, beliau dah banyak memenuhi tempahan di sana-sini.

Kali ni saya menggunakan acuan muncung 3 untuk mendapatkan roti jalan dwiwarna. Mudah guna acuan ni, sebab ianya tak meleleh sana sini, jadi tak la kotor kat dapur. Bila tunjuk dekat Chik, dia pun suruh saya belikan dua set untuk dia. Komen tetamu... cantik dan terkejut. Tak sangka itu rupanya roti jala. Yang penting, katanya saya rajin! Suka...


Roti jalan yang saya hasilkan ini pula digandingkan dengan gulai / kari ayam ikut suka saya saja, tak ada resepi kerana saya hanya mencampak-campak saja apa yang ada di dapur. Cuma nak cerita apa yang berlaku... bila dah siap menjala, dan siap gulainya, pakat-pakatlah merasa. Yang kelakarnya bila my Cek balik, dia komplen katanya daging ayam tu kecik sangat. Biasanya kalau gulai roti jalan ni kita buat dalam saiz kecil supaya senang nak cubitkan dengan roti. Adusss, saya yang dok dalam bilik boleh dengar leterannya tu. Cerewet sungguh. Lain kali kalau saya buat, saya nak buat besar-besar macam lauk ayam yang dimakan dengan nasi. Baru puas hati.


RESEPI ROTI JALA
Resepi : Pn Maimunah Bt Deraman

Bahan-bahan :
1 kg gandum
1 tin susu cair
4 tin air (tin susu cair)
3 telur A / 4 telur B
Secubit garam

Cara membuatnya :
Blend semua bahan hingga halus
Tapis
Jika suka bolehlah diletak pewarna
Bolehlah dikirai

Note : Kalau adunan di whisk, kemungkinan ianya akan terlekat pada muncung acuan roti jala. Jadi lebih baik diblend.

4 comments:

  1. Aduhai cantiknya... kalau rajin dan gigih aje boleh buat yg dwi-warna macam ini. Good idealah...

    ReplyDelete
  2. cantiknya roti jala..macam anyaman tikar pun ada juga..suka tengok..

    ReplyDelete
  3. Assalam cheq Sue,mmg rajin sgt la wat dwi warna gini byk2,kita wat mkn2 kt umh ja klo dwi warna gini sbb lmbt ooo nk siap,hihi

    ReplyDelete
  4. wife saya pun ada buat roti jala ptg td. rupanya ke laut rasanya blh tahan sedap

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]