Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Satu lagi resepi mudah, siapa sahaja boleh buat. Saya sebenarnya taknak highlight pasal resepi ni. Saya tahu korang punya masakan lagi kebaboom. Saya ni as simple as that aje. Yang saya nak cerita adalah pasal ikan terubuk masin. Kenapanya????
Bukan apa, ini baru pertama kali saya makan, itupun hasil pemberian Cheq Da yang mana dibeli oleh suaminya yang berkunjung ke Sarawak.
Seekor yang diberi tu memang agak besar jugak. Saya bawa balik ke kampung, kalau nak harap makan sendiri di CH memang tak mampu nak habiskan. Pening jugak memula nak masak macam mana, at last jadiklah goreng bodoh2 aje, oreng kendian campk hirisan bawang dengan cili kampung.
Walau apapun, TQ bebanyak pada yang memberi ikan ni. Moga2 murah rezeki sokmo. Memang puas hati sebab dapat dah rasa akhirnya.
"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"
sedappp nye...
ReplyDeletelapaaa lapaaaa
memang sedap Adda... tak tipu
DeleteMemang sedap giler cheq sue..wana pun suka makan..selalu dapat ole2 dari ipar bila balik dari sarawak
ReplyDeleteItu lah Wana... memang suka sangat bila dapat
Deleteterubuk masin ada beza ngan terubuk kering tau... yg kering tu tak berair tapi terubuk masin tu berair sedikit... tu yg sedap tu... kata orang ikan berduri banyak lebih sedap berbanding yg bertulang sikit jer... apa pun enjoy
ReplyDeleteWalaupun susah nk makan sebab kena buang tulang2 dulu...tapi rasanya sangat berbaloi-baloi-baloi....
Deletesodap nih... msti dia punya bau sungguh harum semerbak
ReplyDeleteBau jangan citer la Dana.... memang harum satu kampung
Deletecheq sue..walaupun simple ia tetap pembuka selera yang mantap
ReplyDeleteBetul2 membuka selera...sampai makan pun bertambah
Delete