PAGES

Tuesday, August 25, 2015

Daging Masak Hitam II

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Saya memang selalu masak daging menggunakan resepi ini. Memang sedap dimakan dengan nasi panas tanpa sedar boleh bertambah  tambah.. Kebetulan pulak dalam peti ais saya ada stok daging yang dibawa dari kampung selepas cuti hari raya (bayangkan berapa lama dok mengeras kat situ...). Masa nak raya tu My Cek ada beli daging... masa tu seekor lembu harganya dalam RM8k-RM10k seekor. Bayangkan berapa besarnya lembu tu. Tapi Alhamdulillah dagingnya tak keras atau liat. Masak kejap pun dah lembut.


Buat sesiapa yang ingin mencuba saya tempekka resepinya di bawah ni.




DAGING MASAK HITAM (II)
Sumber : Sendirian Berhad

Bahan-bahan :
- 1 mangkuk daging (hiris nipis) *
- sos cili *
- sos tomato *
- kicap manis *
- sos tiram *
- serbuk kunyit *
- sedikit gula * 
- sedikit minyak bijan *

- sedikit rempah 3 sekawan (buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang)
- sebiji bawang besar mayang
- minyak masak untuk menumis

Cara-cara :
- perap bahan * 2-3 jam
- tumis rempah 3 sekawan hingga wangi
- masukkan bahan yang telah diperap dan bawang besar yang dimayang
- masak hingga daging empuk

** jika ingin lebih berkuah boleh tambahkan sedikit air

"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"

4 comments:

  1. tgk resepi pun dah telan air liur, cmner Liza nak kurus ni cheq sue...ihhihi

    ReplyDelete
  2. sedap nih kak.... dana jarang2 msk daging adalah sebulan sekali ke dua bulan sekali heheheh...
    tgk resepi senang nk bt blh try nih

    ReplyDelete
  3. mabeles nie...feberet anak2...:)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]