PAGES

Sunday, May 22, 2011

Ikan Hitam Manis

Makk aiiii...hitamnya...sesuai dengan nama. Tapi, ibarat hitam manggis, rasanya manis, sedap dan masyuk bila di makan. Seperti jugak ikan yang telah selamat di santap ini.
Xde mood dah nak cerita panjang kes mengapload asik fail manjang.
Jom kita semak resepi yang telah dikopi :






IKAN HITAM MANIS
Sumber : Kak Z MyR

Bahan-bahan

  • 3-4 keping ikan (siap potong) - cuci/tos
  • ikn d garam kunyit + sedikit srbuk kari ikn/goreng cam biasa
  • *1 labu bwg besar
  • *5 ulas bwg merah
  • *5 ulas bwg putih
  • *2@3 inci halia
  • bhn* dkisar
  • 2 btg serai - d titik
  • 1 btg k.kayu manis
  • 10 biji cili api - letak sebiji2 @ kalo nk pedas bleh potong
  • 1 paket kecil rmpah kari ikn
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 1/2 cawan kicap manis
  • 1/2 @ 3/4 cwn air panas
  • 2 biji tomato - dadu kasar
  • ~x prlu garam~
  • daun bwg+daun sup - kalo suka
  • daun kari - utk tumis (kalo suka)

Cara-cara

  1. Panaskan 1/2 cawan minyak dan tumis bhn*, serai, cili api & kulit kayu manis hingga naik bau...
  2. Masukkan serbuk kari ikan di ikuti tomato - gaul mesra & sebati hingga sedikit pecah minyak
  3. Masukkan sos tomato & kicap manis, gaul mesra di ikuti air panas, kecilkan api...biar kuah mereneh perlahan-lahan hingga sedikit pekat & sedikit pecah minyak
  4. Agak2 kuah pekat & elok masaknya, masukkan ikan...gaul mesra kejap & tutup api

2 comments:

  1. aih...CS...xde gambo ke? ke CH ada masalag tenet slow 2 hari ni?

    ReplyDelete
  2. tah la nuni...nk upload gambar sekeping pun 2 3 jam... tensen toi...

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]