PAGES

Monday, May 9, 2011

Roti Bijan

Assalamualaikum & selamat malam kawan-kawan....
Petang tadi i buat roti lagi...xpe ye...jangan kutuk2 lak...angin roti tengah ligat menghembus...kerajinan lain macam siket la... mungkin jugak ada yang pk.... 'mentang2 le dia buat roti pakai mesin....' eh memang...itulah guna nya mesin tapi kalau ada mesin xde rajin xjadik jugak weiiii...
kalau ikut resepi nure ni, memang guna bijam hitam. aku pernah gak tgk kat beskut tapi x pernah jumpe lak kat mana ada jual... kalau ada nak gak beli kan...mesti cantik ada dot dot dot hitam macam isi dragonfrut tu. tapi oleh sebab bijan biasa je ada, aku taruk la jugak...tu yang nampak macam plain je...
roti ni sebenarnya nak uli guna tangan pun jadik...adunan dia sikit je... x la lenguh tangan tu... berbaloi jugak kalau buat, sebab rasanya sedap, lemak2. kalau kat kelantan ni kitorang panggil roti 'bata'.. memang sedaplah pekena dgn kopi O...

 pi pasar tadi tinggal je adunan ni, tu jadik x belen, kalau x buleh letak doh tengah2 utk dia bake perfectly

rasa2 kalau guna water roux lagi masyuk hasilnya ni

jom kita tgk resepi... CnP di sini Roti bijan by nure

Bahan-bahan

  • 225g tepung roti
  • 25g tepung gandum
  • 5g garam
  • 20g gula
  • 170ml air(40C)
  • 1 sd kecil yis
  • 35g marjerin
  • 20g bijan hitam

Cara-cara

  1. masukkn semua bhn dlm breadmaker kecuali bijan. Tekan ON.saya guna menu basic
  2. Masukkn bijan bila keluar bunyi 'bip..bip'.
  3. biarkn roti masak seperti biasa.dalam 3 jam setengah siap bakar...

2 comments:

  1. cheqsue!!!! i'm glad to say that, sy laaaaaagi suka buat roti @ donut @ benda2 yg guna yis berbanding baking kek.lama berfikir dlm bilik air tadi (cari ilham dlm bilik air, hokay!) alangkah bagusnya kalau beli BM sebutir...hari2 buleh make roti sandwich.kan?

    ReplyDelete
  2. macam kata nuni la ye..."my passion on yeast" ...

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]