PAGES

Friday, May 20, 2011

Water Roux

Assalamualaikum dan selamat petang semua...
Petang tadi xde elektrik...terkebil2 jugak CS keboringan xde apa buat. Belek2 fail resepi, baca e-book yang CS download dari blog Ros Jintan Manis...mmmmm best jugak kalau dapat buat roti. Sebelum ni CS buat roti x pernah lagi guna water roux. Walaupun guna BM, kadang2 ada jugak yang tak memuaskan hati. Jadi dari dok sesaje CS buat la water roux ni. Lepas ni nak cuba buat roti guna ni pulak, tengok camana hasilnya. Fungsi utama water roux ni adalah untuk melembut dan menggebukan roti, tak payah guna bread improver atau dough softener.
Jom kita tgk cara2 nak buat water roux ni...


WATER ROUX
Sumber : MamaFamiKak WanRos Jintan Manis

Bahan-bahan :
* 25g tepung gandum
*125 ml air

Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau hingga pekat menggunakan api perlahan
2. Setelah pekat, angkat dan sejukkan sebelum digunakan
3. Water roux ni dapat digunakan untuk dua adunan dan hanya tahan 3 hari saja...

Mmmmm.... tak sabar nak meroti :)

2 comments:

  1. byk resepi roti hok nuni x buat sbb ado letok bread improver..pahni buleh la buat sbb ado water roux ni...best2!

    ReplyDelete
  2. CS pun kdg2 x guna bread improver tu... tapi WR ni alternatif la sbb tgk roti hk dok bakar tu jadi molek jah..

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]