PAGES

Thursday, June 16, 2011

Kek Pisang Gebu

Assalamualaikum...
Pisang oh pisang...selagi belum abes stok kena la buat sesuatu. Tu hanya bawak 2 sikat, kalau bawak setandan huuuu mau sebulan nak ngabeskan. Apam dah buat, kali ni nak cuba kek pulak. Dulu dah cuba satu resepi superb dari MyResipi. Jadi untuk kek pisang ni cheq sue jumpa di dapur Mas yang sangat suka memasak tu. Dan Mas pulak mendapat resepi ni dari rumah Kak Dayang Jack. Pada kedua-duanya cheq sue mintak kopipes yer... Kek ni cheq sue buat malam semalam, dan di bawa ke sekolah pagi tadi. 
Tengah dok naip n3 ni...tengok2 Kak Anim My Kitchen pun dah cuba kek ni... kelas gitu...

Hah... x tergoda ke?

 Adat biasa membaking... ada ketikanya jadik... ada ketikanya jadik macam ni.... he he he

 Kalau diperatikan, konon2 letak hirisan pisang di bahagian tengah2 adunan tapi kek jadi macam tu pulak. Satu lagi x tau macam mana boleh lupa yang pisang kapas rasanya agak2 kelat. Tapi alhamdulillah habis jugak....

KEK PISANG GEBU
Sumber : Mas Duniaku

Bahan :
  • 2 cawan  tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 cawan pisang yang sudah dilecek
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 1/4 cawan susu cair atau susu segar
  • 4 biji telur gred B
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 sudu kecil esen vanilla atau esen pisang
  • 100 ml minyak jagung atau mentega cair
Cara membuatnya :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C atau ikut suhu oven masing-masing. Griskan loyang kek dengan mentega.
  2. Dalam bekas/mangkuk yang agak besar, satukan kesemua bahan di atas KECUALI pisang dan minyak jagung/mentega cair. Putar adunan pada kelajuan minima selama 1 minit dan kemudian putar lagi pada kelajuan maksimum sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan pisang yang sudah dilecek tadi dan putar perlahan hingga sebati.
  4. Akhir sekali tuangkan minyak jagung/mentega cair dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
  5. Apabila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakarlah selama 45-50 minit atau hingga masak keperangan. 
  6. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.
  7. cheq sue agaknya terkoya sedikit, masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, bila nak mix baru perasan... akhirnya.... kek tu jadik jugak cuma x cun la  macam tuan punya resepi tu buat... he he he...

8 comments:

  1. - wahhh...cheq sue...sape yg abiskan tu? xkan cheq sue mkn sorang2...

    ReplyDelete
  2. ohhhhh tidak... cheq sue x brehi mana kek...makan sepotong je... pastu angkot pi sekolah :)

    ReplyDelete
  3. wahhhhhhhhhhhhhhhhhh...... cakeeeeee...

    saya adalah hantu cake. eh bukan, suka buat cake tapi tak suka makan.

    nak copy paste resipi nie.. oh yeah!

    ReplyDelete
  4. wahhhhhhhhhh...saya suka makan cake...buat cake x suke...hahaha (dasar pemalas...)

    ReplyDelete
  5. mawar berduri : silakan kopi ye... dan silakan cuba! he he he... (dan ikutlah cara yang betul supaya kek anda menjadi seeloknya..... ** mcm ngajar lak)

    ReplyDelete
  6. Al : saya suka sesangat membuat kek...terutama bila nak mencuba... selalunya kek yang saya buat saya x makan banyak pun...rasa je... (kalau nak makan kek agak memilih jadinya....)

    ReplyDelete
  7. hari tu nuni wat kek pise pom permukaan atasnye berkedut2 gitu jugop..huhuh...agaknya buleh buat kesimpulan, kek pise meme lagu ni la kot..

    ReplyDelete
  8. Cheq sue buat resepi kak z (datin lulu) myR jadi molek nuni... yg ni kes silap teknik...over the koya....

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]