PAGES

Tuesday, July 12, 2011

3rd Time - Kek Gulung Kasih... Baru ada rupa

Assalamualaikum & selamat petang...

Buat apa tu.... Amboi, ada yang baru bangun tido yer... Bestla korang... cheq sue tadi ada tambahan... Balik terkemas2 kat dapor sat... pastu baru hadap dapao maya ni pulak...
Alhamdulillah...setelah 3 kali mencuba, barulah ada gaya, rupa dan berani untuk mempublish resepi kek gulung ni. Sebenarnya pertama kali cuba dulu langsung tak boleh makan. Kemudiannya kali kedua terjadi seperti  n3 nih.. Kali yang ke 3 ni cheq sue gunakan ovalett yang lain pulak... Walaupun belum berpuashati 100 % tetapi hasilnya alhamdulillah... Kek ni tersangatlah lembut dan gebu.... I told u okeh..


Meh la nak citer siket pengalaman ngan swiss roll nih... Mula2 buat baulu gulung (kak DJ) memang menjadi...pasti cuba pulak resepi Yani (MyR) alhamdulillah menjadi sehinggalah kek gulung kasih yang ni. Bila dah masak semalam, agaknya tak sempat kek tu sejuk, terus cheq sue nak gulungkan. Apa lagi...terbelah dua lah... pastu bila nak gulung kek tu termerekah pulak... Kira2 kek ni la yang paling mencabar kesabaran cheq sue. Tapi kan yang cheq sue boleh kata... yang dua kali buat seblum ni adalah disebabkan oleh penggunaan ovalett tu la... Sebabnya bila guna ovalett lain kejadiannya elok aje... So...kawan2 semua simpanlah ovalett anda baik-baik... He he he...


KEK GULUNG KASIH
Sumber : Kak DJ

Bahan-bahan :
  • 70 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • Pewarna merah, hijau dan kuning
cara-cara :
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega. 
  2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu. 
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula. 
  4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau. 
  5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
  6. Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (cheq sue bakar 15 min je suhu 180). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar. 
  8. Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri. 
  9. Gulung kek dengan kemas. 
  10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Oleh sebab kek ni terbelah dua, maka sesi menginti pun dibuat dua kali. Dengan hanya menggunakan kertas kajang aje pun.. kalau tgk bebaik nampak jelas yang terbelah2 tu.. Sepatutnya kena tunggu sejuk sikit bari tak melekat kat kertas tu... tapi xpelah... kira halal dulu...

Elok aje nampaknya... Filling blueberry. Semuanya cheq sue bawa ke sekolah... Yang kelakar siap ada nak tempah untuk raya... Hasihhhh korang nih buat malu aku aje....

22 comments:

  1. assalam sue. kalo akk yg buat kek ni tentu puas hati bangat, akk sapa la ni x berani nk buat kek gulung gini

    ReplyDelete
  2. @Kak Rosaliza
    Tak puas hati la kak selagi tak jadi... ni pun masih ada kecacatan tapi cukup la dulu...next time pulak

    ReplyDelete
  3. sedapnya.. ai ni yg rasa xleh dok diam2 ni. kna gak g dapur. xpn pos sini sket cheq sue, hehe..

    ReplyDelete
  4. minat sangat dengan kek gulung macam ni..lembut je isi dia

    ReplyDelete
  5. @Zack Zachoes
    Eh eh eh..orang kasik rehat2 dok diam2 dia sibuk nak ke dapur... mintak aje hb belikan zack...

    ReplyDelete
  6. kak..


    serius nak kata... ayu tak reti nak buat..
    tapi suka makan....
    sangat2 suka....

    ReplyDelete
  7. - cheq sue ni x suke mkn kek tapi rajin sesgt buat kek...

    ReplyDelete
  8. kak .. saya pun pernah gagal buat kek ni.. takut nak cuba lagi sebakan ovalette ke akak kata bila gulung jadi patah .. frust saya.. tahu tak kenapa?

    ReplyDelete
  9. Assalam cheq sue,uish dah agak dah yg ritu kek gulung kasih,ok dah tu,cantik n kemas dah gulungan,ct wat ritu kulit tercabut,huhu,rasa mmg sedap,tangan keras tuh kulit tercabut terus..

    ReplyDelete
  10. @H.J
    Kek gulung ni memang lembut HJ...walaupun ghupe xde tapi rasa superb... :)

    ReplyDelete
  11. @Citarasa Rinduan
    Cheq sue makan hujung kiri kanan aje...(*_*) pastu rezeki kengkawan semua

    ReplyDelete
  12. @AI
    Now u know me Al... suka buat tapi tak suka makan...tambah2 dah dua kali failed lagi tercabar nak buat lebih baik

    ReplyDelete
  13. @Cheq Sue haip...beli dgn buat mana sama..dia kena bersilat kt dapur baru rasa kelazatan kek tu nnt. wahaha..

    ReplyDelete
  14. @Juwita Jamaludin
    Ita... sebenarnya tang patah tu sy rasa sebab gulung masa agak panas lagi... yang dua kali sebelum ni jadi bantat... kira2 yang ni hasilnya ok...memang lembut tapi careless dari segi membuatnya...
    mmmmmmm kena mintak pandangan kak DJ nih...

    ReplyDelete
  15. @Zaliedana
    Aritu 2nd time buat xleh nak gulung jugak CT...malu nak declare kek gulung kasih... yang ni pun ada jugak sebahagian tercabut kulit... tapi agaknya sebab ada kaler2 tu tak berapa nampak

    ReplyDelete
  16. @Zack Zachoes
    Ewah ewah ewah...masih rindu nak bersilat eh??? Nanti baby asyik nak duduk dapur aje kan...

    ReplyDelete
  17. wah!!! gebus! mcm mana nk simpan ovalett dengan baik tu? selalunya kalau yg dah dibuka, nuni masuk fridge je..kalau yg belom lagi, letak luar mcm tu je

    ReplyDelete
  18. @nuwairani ismail
    Nuni...rasa2 cheq sue lah...better kita simpan dalam esbok aje ovalett tu sama ada dah buka atau belum...

    ReplyDelete
  19. cheq sue...
    akak jer yg lom perna buat kek nie tau.. mmg ramai dah mencubanya kan.. akak nie jer ler asyik ketinggalan kan.. huhuu..
    kek tu nampak cantik.. kemas gitu...

    ReplyDelete
  20. cantikla kek gulung akak ni...ehh nk panggil akak ke? akak umur brapa ye?nieza lahir thn 79. nieza belum ada keberanian nk cuba buat kek gulung ni.

    ReplyDelete
  21. @Diana @ Melley Mey
    Kak Diana...tak berapa cantik dan kemas lagi tu sebenarnya...masih dalam proses belajar...

    ReplyDelete
  22. @Nieza
    nanti nak cuba kek gulung lain pulak... tajamkan skill... :)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]