Kalau tgk elok2 kek tu nampak ada 3 4 layer kan...
Assalamualaikum & selamat pagi kawan2 cheq sue semua...
Cuba korang tgk kek kat atas tu... Semalam cheq sue ada godek satu resepi ni, nak buat ala-ala swiss roll la. Tapi dukacita sesangat kek tu tak berapa menjadi kejadiannya. Semalam sebelum tu cheq sue dah buat sekali, langsung bantat dan xleh makan.. jadi rezeki cik tong...
Cheq sue percaya xde masalah pada resepi kek yang cheq sue guna tu... tuannya dah buat banyak kali, orang lain pun dah buat berkali-kali. cuma apa yang menjadi kemusyikilan di hati beta ini.. kenapa ye? step by step dah ikut...tapi dua kali buat pun still tak jadi. sebab tu la cheq sue dok fikir mesti masalah ovalett. memula cheq sue buat tu guna food processor, tapi adunan jadi cair je... kali yang kedua ni cheq sue guna FP lagi kemudian di hempuk lagi guna mixer tapi still tak gebu. tapi bila dah siap bakar, boleh la makan, rasanya lembut jugak idok le vantat aje... yang ni cheq sue letak filling kiwi ditengah2nya... (ubat hati tu....)
So, back to da n3... rasa2 kan kualiti ovalett tu mempengaruhi tak hasil kek yang dibuat??
* rasa2 ovalett yang cheq sue guna tu tak tutup rapat laaaaaaaaaaa........... masuk angin kot
Habaq mai kat cheq... masih kecewa lagi ni...
kek apa ni sue? ke tak cukup pukul?
ReplyDeletehmmmm gapo deh
kak izah... rasa2 pukul xde masalah... tu la kompius dok pikir ape masalah eh
ReplyDeleteentah la sue..akak pun tak sume m'jadi kek yg akak buat pakai ovalette..pernah buat kek ovalette yg plain, 1st time elok jadinya, 2nd time buat lain jadinya..entah apa punca sebenar..ikut tgn yg membuat ke apa ke...masalah ovalette ke..tgk org lain b'kali2 buat ok jer, sbb itu akak terpaksa cuba pelbagai resepi lain...hai no komen sue
ReplyDeletebiasa kalau guna ovalett utk buat apam ke alhamdulillah menjadi... samada guna food processor @ mixer.. tapi yang ni 2 kali dah tak jadi2 mungkin masalah ovalett kot... (pandai je)
ReplyDeletei follow u ...hehe
ReplyDeletethanks tau follow my blog..
salam perkenalan..
As'salam sue
ReplyDeletesue buat kek apa ni. kadang2 tulah tak boleh nak salahkan resipi atau kita terkurang pukul atau terover pukul. kadang2 oven dan tahap kepanasan pun boleh menjadikan kek bantat macam ni. telur pun boleh memainkan peranan juga sue dalam bab2 buat kek ni.
kak ct tak berapa pakar dalam hal2 macam ni, tapi alhamdulillah tak pernah lagi buat kek jadi macam ni. jangan putus asa, cuba lagi hingga berjaya okey :D
Haslinda... welome. slmt berkenalan yer... :)
ReplyDeleteKak CT, resepi tu memang superb...tak berani nak bagitahu sape punya (nanti ekkkk)... tapi bila buat kek yang berovalett ni bila dah cukup gebu dia jadik putih kan... eeeeeeeeeeeeee susahnya nak pikir nape jadi camni... will try again
ReplyDeleteSue : sian gak kan, membazir je rasa..hehe..Sue takboh ovelet tu dlm esbox ke? akk simpan dlm esbox, haritu buat apam yogurt yg mekar tu akak guna yg tu, belek2 rupanya dah xpired..tp apam tetap cun..hahaha...eh..takpe kan dah xpired tp elok je nampak..hehe
ReplyDelete- cheq sue, ade gak org suke makan kek bantat tau...
ReplyDeleteanna...saya memang x simpan dalam esbok...sebab takut keras... errrr orang simpan dalam tu ke? ngeeeeeeeee... mujur jugak adunan ni sikit aje... kalau dapat kek sebiji tu terasa jugak membazir sgt
ReplyDeleteEh eh eh... kite jangan kata kek bantat...yang tak bantat ni pun tak berapa suka... :)
ReplyDeleteAssalam Cheq sue,Ala siannyer kek xjadi,tapi xperlah kan,blh gak mkn..Selalunyer kalo letak ovelet,telur jadi gebu putih ajer,xcair..Nanti try lagi ya,jgn putu asatau,bljaq dari kesilapan kan..
ReplyDeletetu la pasal CT... kita mmg tau kan kalau rcp yg guna ovalett ni mesti putih mulus tulus... nanti lah kali yg ke 3 ni tgk jadi ke tak..
ReplyDeletealahai cheqsue...seriously i ingatkan ni kek lapis..agaknya kalau tak cakap ni kek tak jadi, org tak tau pon (kot). heheh...nmpk comel aje.heheh
ReplyDeletebawak ke sekolah tadi... bgtau siap2 ke member kata x jadi..pastu bila dia makan...tanya dia buleh kekoh ke dok...dia kata buleh... :) abes sepolisterin...
ReplyDeleteakak pun kekdg mcm nie gak.. ada masa nya x menjadi..
ReplyDelete@Diana @ Melley Mey benda ni normal kan akak... ada masa jadi ada masa tak... tapi bila berturut2 tak jadi mesti ada yang tak kena... :)
ReplyDelete