Buat apa tu? Pakat dok bz blake ni nampak gayanya... masing2 sibuk dok bersilat di dapur menyediakan juadah minum petang. Yang berpuasa tu pastinya tengah dok siap2 nak buat juadah berbuka.. Okeh...citer pasal sup cendawan adik naim ni... cheq sue buat menggunakan cendawan butang dan cendawan tiram. Mula2 plan nak buat cendawan goreng hot n spicy tapi sari ke sari x terbuat, cendawan pun dah nampak agak layu...so tu yang jadi sup ni. Adik naim tu sebenarnya anak seorang member kat sini. Dia adik beradik memang suka sup cendawan ni... Kalau cheq sue buat memang ada la bahagian untuk diorang tu.
Dulu sebelum reti, memang beli aje sup cendawan dalam tin, ataupun yang jenis serbuk tapi rasanya kandungan bahan perasa banyak sgt la... setuju tak? Kalau yang kita buat ni kurang2 dapat kita elakkan sikit. Kang belum masanya berulang kena ke spital...
Mmmmmmmmmmmmm... tak sabar nak rasa!
SUP CENDAWAN
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- semangkuk cendawan (butang/tiram) potong kecil2
- 1/4 cawan tepung gandum
- 3 sudu majerin / butter
- 1/2 biji bawang besar (dadu)
- 1 kiub ayam
- 1 1/2 cwn susu segar (cheq sue guna low fat hi calcium milk)
- air secukupnya
- sedikit oregano dan garam
Cara-cara :
- panaskan majerin/mentega
- tumis bawang besar hingga layu
- masukkan tepung gandum dan tumis hingga perang
- setelah itu masukkan susu sedikit demi sedikit. Kacau sentiasa supaya tepung tidak bergentel (lebih senang guna whisker)
- masukkan cendawan dan kiub ayam, masah hingga mendidih. Jika sup terpekat boleh tambahkan air
- masukkan sedikit herba oregano dan tunggu sehingga masak (seeloknya biar mendidih dengan api kecil sehingga nampak pekat)
- rasakan garam ye jangan lupa, kang tawar pulak
- boleh dihidangkan bersama roti atau PIZZA (???????????????????????????)
(*________________*)
wah..macam kat pizza dah ni..nak lawan pizza hut ke?he3
ReplyDeleteye ke? kalau gitu xyah gi pizza hut dah pasni... he he he
ReplyDeleteSalam kak! lama dah tak buat sup cendawan gini sbb kita malas nak buat roti bwg putih hihihi....
ReplyDeletekak .. suami ita kalau buat ni tentu senyum melebar tau,.. dulu kalau dia puasa selalu buat.. sekarang ni dia busy sikit tak sempat nak berbuka dirumah... jadi tak sesuai nak buat.. lama dah tak buat kena buat balik ni
ReplyDeleteKite tak buat garlic bread, tapi kita buat...... (dot dot dot)
ReplyDeleteika...ni sebab nak abeskan cendawan tu, sebab esok nak balik kg... sayang kalau tak buat...membazir
Ita... cheq sue pulak kalau buat ni adik naim tu makan dia sorang aje... dulu buat seperiuk tak cukup diorang makan... ni tak tahu la cukup ke tak..
ReplyDeleteassalam sue, akk pun dulu2 selalu beli yg segera je sup, tp kini tidak lagi. buat sendiri lg besttt..minta semangkuk. selamat kelik kg
ReplyDeletedulu cetek ilmu...semua nak beli...bila dah pandai bangkrap la kedai tu....
ReplyDelete-wahhh...kalo dekat dgn cheq sue nak jugak semangkuk...sedap tuh...
ReplyDeleteOOooooooooooooooooooooooooo kalau Al dok dekat ngan cheq sue... kita taruk nama SUP CENDAWAN CIK AL pulak ye....
ReplyDeletekalau buat sup cenggini kat umah liza cnfrm licin periuk...mana taknya umi ngan anak2 sama naik..sup kntang pun sdp gak, mkn ngan garlic bread, biasa request dr anak2 tuk breakfast..mmg tq bbnyak pd sifu2 yg sudi berkongsi apa saja resepi..
ReplyDeleteOoooo...liza namanya... budak2 memang suka sup2 cenggini. kalau sup kentang cheq sue x pernah buat...kena search la ni
ReplyDelete