Assalamualaikum & salam sejahtera...
Selamat malam semua.... Buat apa tu? Aduhhhh penatnya. Hari ni seharian bermesyuarat di Tanah Rata, berbengkel tentang cara-cara pengendalian SIT... rasanya negeri lain dah lama guna aplikasi ni... kami pulak baru nak belajar... bengkel ni khas untuk setiausaha peperiksaan dalaman sekolah dan nanti akan dibuat taklimat pulak tentang cara2 penggunaannya... aduiiii tang nak memberi taklimat yang lemah kepala lutut ni...
Jadi, untuk 3 n3 harini semuanya autopost dan mana2 yang cheq sue komen tu bila pening berbengkel, cilok ke blog kejap... he he he
Petang semalam, cheq sua ada mencuba kek sifon.baru buat pertama kali. Alhamdulillah menjadi aje...tak bantat atau berbingka. Resepinya pula cheq sue dapat dari buku PANDUAN ASAS MENGHIAS KEK oleh ZATI D'HATI. Selalu dok buat kek ceklat aje...sesekali menyipon lak la... Sebenarnya agak ralat jugak masa membuat ni... bila melibatkan meringue @ telur putih... seriau sgt takot tak jadi... Memang kena buat dengan lemah lembut la kek ni...Jom kita tgk resepinya pulak
KEK SIFON COKLAT
Sumber : Buku Panduan Asas Menghias Kek (Zati D'Hati)
Bahan-bahan :
Bahan A
- 40 g serbuk koko
- 40 ml air panas
- 80 ml susu segar
** bancuh dulu serbuk koko dengan air panas baru dimasukkan susu segar
- 4 kuning telur
- 100 g gula castor
- 120 g tepung naik sendiri
- 1/2 sdu teh soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh serbuk penaik
- 60 g minyak masak
- 1 sudu kecil vanila
Bahan B
- 4 putih telur
- 50 g gula castor
- 1/4 sudu kecil cream of tartar
Cara-cara :
- panaskan ketuhar 190'C
- pukul bahan A hingga sebati
- dalam mangkuk lain, pukul putih telur dan cream of tartar sehingga berbuih
- masukkan gula dan pukul hingga menjadi meringue
- masukkan adunan ni ke dalam adunan A sedikit demi sedikit dan gaul perlahan
- masukkan ke dalam loyang 9" (tak perlu lenser cuma alas dengan baking sheet sahaja)
- bakar 40 minit / sehingga masak
- bila dah masak, terus keluarkan kek dari acuan dan telangkupkan ke atas redai bagi mengelakkan kek mendap
Selamat malam semua.... Buat apa tu? Aduhhhh penatnya. Hari ni seharian bermesyuarat di Tanah Rata, berbengkel tentang cara-cara pengendalian SIT... rasanya negeri lain dah lama guna aplikasi ni... kami pulak baru nak belajar... bengkel ni khas untuk setiausaha peperiksaan dalaman sekolah dan nanti akan dibuat taklimat pulak tentang cara2 penggunaannya... aduiiii tang nak memberi taklimat yang lemah kepala lutut ni...
Jadi, untuk 3 n3 harini semuanya autopost dan mana2 yang cheq sue komen tu bila pening berbengkel, cilok ke blog kejap... he he he
Petang semalam, cheq sua ada mencuba kek sifon.baru buat pertama kali. Alhamdulillah menjadi aje...tak bantat atau berbingka. Resepinya pula cheq sue dapat dari buku PANDUAN ASAS MENGHIAS KEK oleh ZATI D'HATI. Selalu dok buat kek ceklat aje...sesekali menyipon lak la... Sebenarnya agak ralat jugak masa membuat ni... bila melibatkan meringue @ telur putih... seriau sgt takot tak jadi... Memang kena buat dengan lemah lembut la kek ni...Jom kita tgk resepinya pulak
Alhamdulillah... gebu, lembut dan sekata aje...
Sumber : Buku Panduan Asas Menghias Kek (Zati D'Hati)
Bahan-bahan :
Bahan A
- 40 g serbuk koko
- 40 ml air panas
- 80 ml susu segar
** bancuh dulu serbuk koko dengan air panas baru dimasukkan susu segar
- 4 kuning telur
- 100 g gula castor
- 120 g tepung naik sendiri
- 1/2 sdu teh soda bikarbonat
- 1/2 sudu teh serbuk penaik
- 60 g minyak masak
- 1 sudu kecil vanila
Bahan B
- 4 putih telur
- 50 g gula castor
- 1/4 sudu kecil cream of tartar
Cara-cara :
- panaskan ketuhar 190'C
- pukul bahan A hingga sebati
- dalam mangkuk lain, pukul putih telur dan cream of tartar sehingga berbuih
- masukkan gula dan pukul hingga menjadi meringue
- masukkan adunan ni ke dalam adunan A sedikit demi sedikit dan gaul perlahan
- masukkan ke dalam loyang 9" (tak perlu lenser cuma alas dengan baking sheet sahaja)
- bakar 40 minit / sehingga masak
- bila dah masak, terus keluarkan kek dari acuan dan telangkupkan ke atas redai bagi mengelakkan kek mendap
wahhh!! yummy ler cheqsue.. terus terasa nak makan kek jugak!huhu
ReplyDeleteAduhaii Noritake!!
@LuN@_aiDi
ReplyDeletealhamdulillah...elok aje kejadiannya... nasib baik menjadi kalau tak monyok lagi la malam ni
wow! comey2! cantik aje keknya...nk gak try...tp tak larat pulak nk pakai hand whisk ni..heheh....
ReplyDeletebaru td dgr taklimat su peperiksaan di sekolah...adoi...mcm2 keje la cikgu skrg...
@nuwairani ismail
ReplyDeletecheq sue kalau guna handwisk memang serender... cukup dah musle kat lengan nih...
** kite kena bagi taklimat pulop...lemahhhh...
wah.. tun selalu guna xde acuan cipon nk mencipon.. hehe.. guna loyang biasa pun buleh jugak ye.. alaa.. dh xde excuse dah pasni nape x mencipon (still xnak ngaku malas.. hehe)
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeletehaaaa...pasni no more excuse la tun... cheq sue pun xde gak acuan tu tapi tgk kak zati buat dalam acuan bulat cam nice je...
assalamualaikum....hmmmm...mesti gebus kek ni. mesti di cuba nanti..
ReplyDelete@Rabiatun Adawyah
ReplyDeletealhamdulillah kak...memang gebu sangat2. ringan aje... memang tak rugi mencuba
Assalamualaikum cheq sue...
ReplyDeletegebunyaa kek tu... cantik! suka nya akak tgk... pasti sgt sedap nie kan cheq sue...
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletehe he he... gebu macam pipi kak diana ni tau... rasa tu xleh nak cakap lagi sebab kek ni ditempah seorang kawan untuk harijadi anaknya esok..
Salam kak! ada lagi tak kek chifon tuuu sedapnyerrr! kalau makan kek chiffon ni mmg tak hengat dah nak abis seloang mmg tak puas makan sbb ringan tekturnyer :D
ReplyDelete@ijayuji
ReplyDeletekek ni lom rasmi lagi tau ika... sebab orang nempah.... esok ye...cheq sue post pi bangkok
salam kak.. comel dan gebu kek ni suka tgk..
ReplyDelete@Juwita Jamaludin
ReplyDeleteyang jadi memang suka nak tengok ita... :)
siyes nampak sedap n gebu!! geram! aahaha
ReplyDelete- cheq sue buat kek lg...pastu dapat ke naim le tu...kan kan...(jeles...) hehe
ReplyDelete@Ms Z
ReplyDeleteSedap.. gebu.. geram... SERAM pun ada...
@AI
ReplyDeletekek ni dapat ke aiman al... naim dapat makan ej