Friday, July 15, 2011

Biskut Cornflakes

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Apa khabar eh semua2 nih... Puasa? Alhamdulillah...
Ni cheq sue nak kongsikan satu resepi biskut yang sesangat senang dibuat... yelah...dah dekat nak puasa ni...pastu nak raya pulak...masing2 nak menambah koleksi juadah di pagi raya... ewahhhh... ke bulan ke bintang lak eh...
Sebenarnya bukan ape buat biskut ni...tapi kesian akan cornflakes yang tak termakan tu... Konon2 nak buat breakfast tapi tekak made in Malaysia...sekali sekala buleh la... Nak ngabeskan sekotak tu haduishhhh... So skodeng la kat rumah Kak Wan...dan terjumpa resepi ni. Uniknya biskut ni tidak menggunakan telur. 2 kali jugak melihat di blg Kak Wan tu takot2 ada termiss.. Betul... memang takde...
Untuk adunan ni cheq sue masukkan sedikit coklat urai dan letakkan sunflower seed kat atasnya... Alhamdulillah biskut ni elok aje kejadiannya...rangup je... krup krap dengan rasa cornflakes... Pada sape yang nak mencuba..resepinya kat bawah ekk... Kak Wan, kite cnp kat sini pulak ye...


BISKUT CORNFLAKES
Sumber : Kak Wan Citarasawan

Bahan-bahan
-250gm mentega
-150gm gula kaster
-2 sudu teh esen vanila
-250gm tepung gandum
-4 cawan cornflakes di ramas kasar
-sedikit coklat urai 

Cara-cara :
1.  Putar mentega dan gula hingga berkrim.  Masukkan esen vanila dan pukul rata.
2.  Masukkan tepung gandum dan cornflakes uli hingga menjadi doh.
3.  Ambil 1 sudu teh penuh dan atur di dalam loyang yang telah digriskan dahulu.
4.  Bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit atau hingga kekuningan.
5.  Simpan di dalam bekas kedap udara.

24 comments:

  1. wahh.... cheq sue.. dh stat projek biskut raya dah? ni kompom x dan puasa dh habis ni.. hihi..

    ReplyDelete
  2. Salam kak! eeeeeee kita suke beskut komplek! dulu2 kalau raya kat umah2 org kita carik beskut ni dulu tp payah jumpa versi yg kita suke :D pastu antu beskut almond london tp skrg dah kurang minat dgn almond london suke ngan biskut lain pulak :D agaknyer tekak dah tua ni kan kan hihihi...

    ReplyDelete
  3. hamboi dah tayang biskut.selamat hari raya cheq sue..hehe

    ReplyDelete
  4. selalu kalau tgk resepi cookies ni kan ada telur...yg ni takde telur..lagi senang...jimat telur kat rumah. heheh... dah masuk mood nk raya dah ni...pasni berderu-deru la resepi sekut cheqsue...

    ReplyDelete
  5. pose sampai hbs dlu ek..haha

    ReplyDelete
  6. As'salam Sue

    biskut ni nampak sedap, kalau dah sampai kat rumah akak konpom tak yah tunggu 2-3 ari dah habis dok diratah anak2 bujang jer..hihihi.

    kena simpan gak resipi ni kot2 boleh tambah2 senarai resipi biskut untuk raya nanti :D

    ReplyDelete
  7. Assalam cheq sue,uii dah tayang sekut raya,sana sini pakat duk tayang sekut,cam xsabaq nak beraya jer,hihi..Nmpak sedap sekut tuh..Selamat ari raya ya cheq sue..Maaf zahir n batin,hihi..

    ReplyDelete
  8. cheq sue, I like~ mcm berjanji lak kita ek, nk habiskn stok cornflakes. hehehe.. tp sy tak buat resepi ni la, cedok resepi lama yg nh buat thn lepas (malas nk test resepi lain, hati tgh tak keruan). huhuhu...

    ReplyDelete
  9. @tun_telani
    Tun...ni projek ngabeskan stok tau...raya punye belum list lagi

    ReplyDelete
  10. @ijayuji
    Ika... cheq sue pun tak de la suka sgt beskut2 ni... tapi kalau almond memang wajib la every year... paling suka beskut chipsmore..tapi x reti buat... :)

    ReplyDelete
  11. @anymz
    selamat hari (pra) raya... he he he..macam nak raya dah eh..

    ReplyDelete
  12. @nuwairani ismail
    Bahan ni sikit je nuni...kalau nak buat memang berbaloi baloi baloi...

    ReplyDelete
  13. @H.J
    InsyaAllah kalau ada rezeki buleh puasa lagi tahun ni... harap2 buleh puasa penuh...tapi gak x dapek la tu...

    ReplyDelete
  14. @CT Delima
    sekali dua buleh layan makan gitu aje kak...lame2 dah jadi boring..baik buat biskut banyak sikit tukang makannya

    ReplyDelete
  15. @Zaliedana
    Meh meh pakat makan beskut raya... eh puasa belum daaaa.... sonok gak pakat2 buat sekut sebelom raya ni... kite bakor semangat kengkawan dulu...

    ReplyDelete
  16. @Zack Zachoes
    Ape khabar arini zack? tentu dah makin berdebar kan? semoga selamat semuanya ya...
    cheq sue pun baru hje test resepi ni...ada jugak simpanan resepi cornflakes yang lain tapi saje try yang ni pulak

    ReplyDelete
  17. baikkk..cuma tak lena semalaman je :p wahahaha.. minta sikit biskut tu cheq sue, kot2 tenang sikit nnt ;p

    ReplyDelete
  18. @Zack Zachoes
    Aishhh...bila la nak merasai nikmat perasaan begitu Zack... :(
    Errrrr...nak hantar camana nih? iku kapal laut buleh tak?

    ReplyDelete
  19. lain sket perasaannya cheq sue..sebab tak tahu keputusannya apa nnt. kalau bersalin normal alhamdulillah la. kalau tak, ai don know la. huhu.. redha jela, nk buat cmne.. haippp.. kuatkan semangat.. hehe, kapal laut sebulan mau sampai. takpe, skrg kn ada pos laju :p wahahaha...

    ReplyDelete
  20. @Zack Zachoes
    sebab kena menunggu dan menunggu tu yang lain kan zack... penantian satu penyiksaan la katakan... selamat ye..

    ReplyDelete
  21. - terasa mcm nak raye dah kan cheq sue...boleh order x?

    ReplyDelete
  22. @AI
    Buleh..buleh... nanti isi borang order eh..

    ReplyDelete
  23. waaah kat cnie pun ada biskut gak ... nampak sdp tu... nie kena try nnt nie sblm raya.. boleh gak buat raya nanti kan cheq sue... anak2 mmg gemar kat cookies gini...

    ReplyDelete
  24. @Diana @ Melley Mey
    ni kes nak ngabeskan cornflakes kak diana...kalau masukkan kacang2 dalam tu lagi sedap... resepi pun mudah je

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]