Friday, July 8, 2011

Mi Beras Goreng Tomyam

Assalamualaikum & selamat pagi semua..


Salam Jumaat pada semua muslimin dan muslimat. Indah dan damai sekali pagi ni. Cuaca sejuk je. Walaupun ada mentari tetapi bayu dingin tetap menyapa di wajah.. Syukur Alhamdulillah atas nikmat Allah...
Pagi ni cheq sue berbekal mi beras goreng tomyam. Mi beras a.k.a kuetiau ni cheq sue terjumpa di Ekonjaya Gua Musang. Dia dalam bentuk kuetiau kering..walaupun agak mahal sikit (biasa je kot...harga pasaran), tapi untung jugak beli ni sebab tahan nak simpan lama. Teksturnya lebih halus berbanding kuetiau biasa. Tapi rasa lebih kurang sama je.
Untuk mi beras goreng tomyam ni, cheq sue main campak2 aje resepinya. Nak ngabeskan lauk udang dan sotong, tu cuba buat. Masak macam kuetiau biasa saja...tapi malam tadi takut nak kuar amik daun limau purut so x masukkan la... Kalau tgk ke gambar ni macam basah2 sket, sebab cheq sue masukkan je mi beras dan tambah air...(tak rendam diluar kuali)... Xpelah... 1st time ni kira testing dulu.... :)
Resepi? Semua orang dah tahu masak tomyam kan???? Takyah la nooooooooooo.............

Made in Thailand. Ada la dalam beberapa gulung mi beras kering. Sekali buat segulung dah cukup

V
V
V
V
V

Tadaaaaaaaaaaaa............. Nyum Nyum Nyum!!!

20 comments:

  1. As'salam Sue

    Ohh..inilah dia mi beras namanya. pernah makan yang dah siap masak. tapi tak tahu rupa asal dia..hihihi. teruk betul lah kak ct kan. pernah oder kway teow dah dapat yang halus macam ni. sekarang baru tahu :D

    ReplyDelete
  2. Salam kak sue! mcm bentuk phat thai yer? ke mmg phat thai cuma nama sebenar tak tahu dlm bm wakakaka.... kita kalau g mana2 kalau mkn thai fodds kita mmg order phat thai niii suke sgt! tabur chili flake dgn kacang tumbuk perah limau aduhhhh sedap! nak buat tak gheti :D

    ReplyDelete
  3. sdapnyer..terliur plak...

    salam pkenalan.. dtg dr blog gegar julai. dah follow, jom follow sy jgak untuk smangat bblog :) maceh2..
    >>rizaros.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. oic..camni rupa paras mi beras ya..tak pernah tengok lagi..makan apa tah lagi..tumpang mkn kat sinilah..

    ReplyDelete
  5. Assalam sue..mee beras gini rupanya. tentu sedapkan sbb dia halus2 gini, eh tak jd kelik kg ke sue...hati2 di jalan raya ya

    ReplyDelete
  6. uish sedapnya versi goreng.hari tue nonie buat versi berkuah.tom yam jugak :)

    ReplyDelete
  7. @CT Delima Kak Ct,saya pun ni baru tgk... boleh beli aje la pasni tahan nak simpan lama

    ReplyDelete
  8. @ijayuji Phat thai? agaknya sama kot dengan yang ni...xde pulak tulisan siam kat situ... udah made in Thailand iye la tu... :) takyah pi bangkok dah la pasni...

    ReplyDelete
  9. @rizarostq rizaros singgah n follow...insyaallah cheq sue akan terjah awal ye nanti...sekarang xleh lagi..

    ReplyDelete
  10. @lina_pgJom jom makan kak lina... saya pun baru 1st time nak try ni...rasa macam okeh

    ReplyDelete
  11. @Kak RosalizaBalik kg? InsyaAllah... rasa mi ni memang okay kak rosa... cuma macam licin2 sket gitu

    ReplyDelete
  12. @nonierahman Haaaaaa...........aritu kak nonie kan yang buat mi beras tomyam...cheq sue dah tengok tapi lupa dari rumah sape... pasni tak beli dah yang dah siap beli yang kering ni lagi better...

    ReplyDelete
  13. - ok juga kan beli hok kering ni...tahan lama

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum cheq sue...
    wah sedapnya tgk mi beras goreng tomyam nie... mmg suka sgt makan tomyam.. fav sejak dulu n selama nya tu.. hehehe

    ReplyDelete
  15. @Diana @ Melley Mey Heeeeee... sape yang tak suka tomyam tu memang rugi kan...

    ReplyDelete
  16. Al...tu la...kalau yang basah memang tastier tapi tak leh simpan lama...

    ReplyDelete
  17. ni rupa mee beras..akak ni firs tme sya tgk.. x sangka ada jual dlm bentuk kering..slalu tgk yg basah je..:)

    ReplyDelete
  18. @sobri yaacob Akak pun 1st time jugak jumpa ni...

    ReplyDelete
  19. tak pernah jumpa lagi yg mcm ni..balik nanti nk cari jugak lah...senang nk masak. susah betol nk caru kuwt teow di kinabatangan ni.

    ReplyDelete
  20. nuni...orang cam kita ni memang sesuai sgt ada stok kering like this... baik pi servey kat mana2 kot ada...

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]