Assalamualaikum & selamat pagi
Eeeeee geram betul tau...sejak petang sampai ke malam semalam langsung xleh nak masukkan gambar.Sebab tu la terpaksa bawak Ayam Kashmir semalam ni ke pagi ni. Rasa2 ramai yang dah sampai ke Kashmir dengan ayam ni... Entah siapa punya resepi tak tahu tapi cheq sue cedok dari dapur Kak Anna... dah ramai orang cuba kite teringin gak nak ke Kashmir... He he he...
Sebenarnya cheq sue hanya menggunakan ayam dalam jumlah sedikit saja... tetapi guna semua bahan2 yang dinyatakan. Ubi kentang pulak memang lebih... kira2 banyak ubi kentang dari lauk. Dan seperti yang dijangka hasilnya memang memuaskan sebab rasanya cukup sedap dan dah habis dimakan. Dengan rempah 4 sekawan dan serbuk beriani...harum semerbak baunya... So kawan2 tengok-tengok lah ye....
AYAM KASHMIR
Sumber : Anna Qawina
Bahan-bahan :
-1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
Bahan A :
- 6 biji bawang merah (dihiris)..
- 1/2 labu bawang besar (dihiris)
- 3 bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 batang serai (diketuk)
- rempah 4 sekawan
- sedikit daun kari
Bahan B :
- 3 sb puri tomato
- 1 sb serbuk cili
- 2 sb rempah beriyani
- 2 sb rempah kari daging
- 4 biji tomato (dipotong kecil) x masukkan sbb xde
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak secukupnya
- 2 biji ubi kentang (dipotong)
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau.
- Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air.
- Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
- Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.Hidangkan setelah masak.
berlaukkan ubi la cik sue..haha
ReplyDeletewah mcm sedap jer..terliur plak pagi-pagi mcm gini nie..aishh
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeletesalam slmt pg peee ayam kashmir lapo pulak pepagi ni .....x pelah kita mkn nasi sejuk jela hheeee...leh try ni.....
ReplyDeleteakak belum pernah cuba lagi buat ayam kashmir ni :)
ReplyDeleteAssalamualaikum cheq sue..
ReplyDeleteakak pun sama ngan akak anim... belum perna lg buat ayam kashmir nie.. nampak sedap tu.. nak try juga nnt
- wahhh...dah sampai kashmir dah cheq sue ni...hihi
ReplyDeletejauhnya ayam ni bersiaran, dari kashmir eikk...semoga CheqSue sihat2 je eikkk
ReplyDelete@H.J
ReplyDeleteubi kentang HJ deh... bukan ubi badok!
@cucu umie
ReplyDeleteAishhh....terliur ye... kena suruh mak masak la nanti
@nonierahman
ReplyDeleteMemang sedap ni kak nonie... kalau ada masa kena cuba tau
@Sheila Shafeareen
ReplyDeleteKak Shiela...nasik sejuk pun sedap ape...kena pulak buat nasik goreng pegai ni... makan tak hengat jugak..
@anymz
ReplyDeleteAkak kena try tau...nanti boleh sesame pi Kashmir... :)
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteKak Diana....nanti kita tukar menu ye... baru aje bookmark ayam kam cheong...
@AI
ReplyDeleteAl...jum la bercanda bersama di Kashmir...
@IXORAROXI
ReplyDeleteKak Ixora... Kashmir dari Cameron aje...
morning!! pagi2 tgk lauk ayam.. kalu kt umah dh masuk dapur godek2 dh nii.. dh ada dlm list, cuma x terbuat lg.. hehe
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeleteNi pun menu semalam Tun... bila dah list tu kena buat cepat2 la ye
Salam kak! kita ajerr yg tak terbuat buat lagi resepi ayam kashmir niii! weekend nak buat lah! terliur betul tgk! huh!
ReplyDeletesue pun dah gi kashmir ek...kita ni tah bile la nak tempah tiket gi sana lak..hehehheeh...mesti best ni ramai gak yg dah mencuba nih...
ReplyDelete@ijayuji
ReplyDeleteIka... bak mai resepi ayam bangkok lak... buleh ke Thailand pasni
@quinnie
ReplyDeleteEh...orang ipoh x pi Kashmir lagi ke? Ragi tau Q...memang best la..