Assalamualaikum & selamat petang...
Buat apa tu.... Amboi, ada yang baru bangun tido yer... Bestla korang... cheq sue tadi ada tambahan... Balik terkemas2 kat dapor sat... pastu baru hadap dapao maya ni pulak...
Alhamdulillah...setelah 3 kali mencuba, barulah ada gaya, rupa dan berani untuk mempublish resepi kek gulung ni. Sebenarnya pertama kali cuba dulu langsung tak boleh makan. Kemudiannya kali kedua terjadi seperti n3 nih.. Kali yang ke 3 ni cheq sue gunakan ovalett yang lain pulak... Walaupun belum berpuashati 100 % tetapi hasilnya alhamdulillah... Kek ni tersangatlah lembut dan gebu.... I told u okeh..
Meh la nak citer siket pengalaman ngan swiss roll nih... Mula2 buat baulu gulung (kak DJ) memang menjadi...pasti cuba pulak resepi Yani (MyR) alhamdulillah menjadi sehinggalah kek gulung kasih yang ni. Bila dah masak semalam, agaknya tak sempat kek tu sejuk, terus cheq sue nak gulungkan. Apa lagi...terbelah dua lah... pastu bila nak gulung kek tu termerekah pulak... Kira2 kek ni la yang paling mencabar kesabaran cheq sue. Tapi kan yang cheq sue boleh kata... yang dua kali buat seblum ni adalah disebabkan oleh penggunaan ovalett tu la... Sebabnya bila guna ovalett lain kejadiannya elok aje... So...kawan2 semua simpanlah ovalett anda baik-baik... He he he...
KEK GULUNG KASIH
Bahan-bahan :
- 70 g tepung gandum (diayak)
- 1 sudu besar susu tepung
- 3 biji telur A
- 60 g gula kastor
- 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu kecil ovalette
- Pewarna merah, hijau dan kuning
cara-cara :
- Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
- Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
- Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
- Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
- Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
- Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (cheq sue bakar 15 min je suhu 180). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
- Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
- Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri.
- Gulung kek dengan kemas.
- Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
Oleh sebab kek ni terbelah dua, maka sesi menginti pun dibuat dua kali. Dengan hanya menggunakan kertas kajang aje pun.. kalau tgk bebaik nampak jelas yang terbelah2 tu.. Sepatutnya kena tunggu sejuk sikit bari tak melekat kat kertas tu... tapi xpelah... kira halal dulu...
Elok aje nampaknya... Filling blueberry. Semuanya cheq sue bawa ke sekolah... Yang kelakar siap ada nak tempah untuk raya... Hasihhhh korang nih buat malu aku aje....
assalam sue. kalo akk yg buat kek ni tentu puas hati bangat, akk sapa la ni x berani nk buat kek gulung gini
ReplyDelete@Kak Rosaliza
ReplyDeleteTak puas hati la kak selagi tak jadi... ni pun masih ada kecacatan tapi cukup la dulu...next time pulak
sedapnya.. ai ni yg rasa xleh dok diam2 ni. kna gak g dapur. xpn pos sini sket cheq sue, hehe..
ReplyDeleteminat sangat dengan kek gulung macam ni..lembut je isi dia
ReplyDelete@Zack Zachoes
ReplyDeleteEh eh eh..orang kasik rehat2 dok diam2 dia sibuk nak ke dapur... mintak aje hb belikan zack...
kak..
ReplyDeleteserius nak kata... ayu tak reti nak buat..
tapi suka makan....
sangat2 suka....
- cheq sue ni x suke mkn kek tapi rajin sesgt buat kek...
ReplyDeletekak .. saya pun pernah gagal buat kek ni.. takut nak cuba lagi sebakan ovalette ke akak kata bila gulung jadi patah .. frust saya.. tahu tak kenapa?
ReplyDeleteAssalam cheq sue,uish dah agak dah yg ritu kek gulung kasih,ok dah tu,cantik n kemas dah gulungan,ct wat ritu kulit tercabut,huhu,rasa mmg sedap,tangan keras tuh kulit tercabut terus..
ReplyDelete@H.J
ReplyDeleteKek gulung ni memang lembut HJ...walaupun ghupe xde tapi rasa superb... :)
@Citarasa Rinduan
ReplyDeleteCheq sue makan hujung kiri kanan aje...(*_*) pastu rezeki kengkawan semua
@AI
ReplyDeleteNow u know me Al... suka buat tapi tak suka makan...tambah2 dah dua kali failed lagi tercabar nak buat lebih baik
@Cheq Sue haip...beli dgn buat mana sama..dia kena bersilat kt dapur baru rasa kelazatan kek tu nnt. wahaha..
ReplyDelete@Juwita Jamaludin
ReplyDeleteIta... sebenarnya tang patah tu sy rasa sebab gulung masa agak panas lagi... yang dua kali sebelum ni jadi bantat... kira2 yang ni hasilnya ok...memang lembut tapi careless dari segi membuatnya...
mmmmmmm kena mintak pandangan kak DJ nih...
@Zaliedana
ReplyDeleteAritu 2nd time buat xleh nak gulung jugak CT...malu nak declare kek gulung kasih... yang ni pun ada jugak sebahagian tercabut kulit... tapi agaknya sebab ada kaler2 tu tak berapa nampak
@Zack Zachoes
ReplyDeleteEwah ewah ewah...masih rindu nak bersilat eh??? Nanti baby asyik nak duduk dapur aje kan...
wah!!! gebus! mcm mana nk simpan ovalett dengan baik tu? selalunya kalau yg dah dibuka, nuni masuk fridge je..kalau yg belom lagi, letak luar mcm tu je
ReplyDelete@nuwairani ismail
ReplyDeleteNuni...rasa2 cheq sue lah...better kita simpan dalam esbok aje ovalett tu sama ada dah buka atau belum...
cheq sue...
ReplyDeleteakak jer yg lom perna buat kek nie tau.. mmg ramai dah mencubanya kan.. akak nie jer ler asyik ketinggalan kan.. huhuu..
kek tu nampak cantik.. kemas gitu...
cantikla kek gulung akak ni...ehh nk panggil akak ke? akak umur brapa ye?nieza lahir thn 79. nieza belum ada keberanian nk cuba buat kek gulung ni.
ReplyDelete@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteKak Diana...tak berapa cantik dan kemas lagi tu sebenarnya...masih dalam proses belajar...
@Nieza
ReplyDeletenanti nak cuba kek gulung lain pulak... tajamkan skill... :)