Wednesday, July 6, 2011

Puding Coklat Penambat Hati

Selamat pagi Rabu...

Wordless wednesday? Ohhhhh tidak...sentiasa ada benda untuk dibicara. He he he... Seperti yang dijanjikan pagi ni cheq sue tunjukkan puding yang telah dibuat petang semalam. Untuk adunan ni cheq sue hanya buat separuh je dan tak masukkan telur (kira2 dah jadi agar2 pulak kan..) Kalau tgk tang katun tu...nampak la sgt ke'kerasan' adunan cheq sue buat ni. Yelah...dah mulut nak menyuapnya pun sikit...tu yang selalu buat separuh aje... dari tak habis baik tak cukup
Bestnya puding ni sebab dimakan dengan kuah. tapi ntah ngape rasa macam malas je nak buat kuahnya...so makan ajelah gitu. ampun ye kak umi... lain kali kita buat full recepi lak ...

versi kartun... kalau ada kuah kan lawa sket...macam bear dok berenang2 gitu...

PUDING COKLAT PENAMBAT HATI
Resepi: Kak Ummi @ HomeSweetHome

Bahan:-
-1/2 cawan serbuk koko (akak guna jenama Vouchelle) kite guna yang ada kat umah je...jenama Meriah gitu
-190 gm gula pasir
-10 gm serbuk agar-agar
-900 ml air
-1 sudu besar rata tepung kastad
-1 sudu teh esen vanila
-1/2 tin susu cair
-1 biji telor
-2 sudu besar mentega

Bahan Kuah Susu:- (atau ikut resepi masing-masing)
-2 cawan susu segar
-1/4 cawan gula
-1 sudu besar tepung kastad kiv dulu...full rcp kang baru buat... jangan maraaaaaaaaaaaa haaa

Cara Membuat:- 
-Dalam periuk, satukan air dan serbuk agar-agar. Masak hingga mendidih.
-Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula larut.
-Sementara agar-agar mendidih, satukan serbuk koko, tepung kastad, telor, susu cair dan esen vanila. Kacau sebati.
-Masukkan ke dalam agar-agar tadi dan kacau sekejap hingga kuah nampak mendidih.
-Tutup api dan masukkan mentega dan kacau sebati.
-Tapiskan dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu. Biarkan wap panas hilang dan masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk.
-Untuk kuahnya....kacau sebati semua bahan, masak sebentar di atas api perlahan sambil dikacau. 
-Bila nampak pekat sikit. Tutup api dan biarkan sejuk sebentar. Sejukkan dan tuang atas puding bila hendak dimakan. 

12 comments:

  1. Assalam sue,Uii comeynya bear,kalo anak Ct nmpk nih,mesti duk sebut nak nak ajer,pastu mesti dah kena capai..Mould nih jenis silicon ke sue..

    ReplyDelete
  2. Ct... bukannya mould silicon, tapi ice mould... silicon punya tu mampu tgk je dulu...beli tu....errrr lambat sket la... mahai bebenor

    ReplyDelete
  3. sue.. comelnya puding..
    bila tengok gambar kecik.. mula2 maklong ingat biskut raya.. hehe.. mata orang tualah katakan..

    ReplyDelete
  4. - rajin nye...kalo AI tuang dlm loyang jek...hahaha

    ReplyDelete
  5. maklong...memang comel buat kecik2 macam ni...tapi nak kuarkan tu seksa jugak... saje try tray baru ni

    ReplyDelete
  6. al... 2 try je yang kiut ni...selebihnya masuk mangkuk jugak... :)

    ReplyDelete
  7. comel acuan dia....kita ni ada acuan kat rumah ni...tapi bila buat puding idaknye nak pakai...main masuk dlm loyang je...kes al malasss...heheheh

    ReplyDelete
  8. Q, sebenarnya acuan ais kan...tapi kiut jugak bila dipakai... baru test tuh...

    ReplyDelete
  9. Nak buat nak buat nak buat.. Ayg suka bende2 gini. Sure anak2 buah suka punya. Acuan tu sebijik ayg punya tapi dok buat jelly je kat anak2 buah..

    ReplyDelete
  10. ayang...acuan ni kalau buat jelly mg cantik kan? budak2 tentu suka

    ReplyDelete
  11. alolololooo... comel sungguh... kalau ler anak2 akak tgk nie.. pasti tergoda tau... comel!

    ReplyDelete
  12. guna ice mould je kak... mengidam silicon mould tu mahal bebenar... :)

    ReplyDelete

[Terima kasih kerana sudi menitipkan komen. Maaf seandainya saya tidak dapat membalas atau berkunjung ke blog anda...]