Assalamualaikum & selamat petang....
Aduh aduh aduh... petang kita memuding la pulak ya.. buat malam tadi sebenarnya... sejukkan semalaman... semalam tgk kak nor menayang puding jelly oren... dulu dah nampak di Jepun nun...kat dapur Ita. Terancam sungguh masa panas2 nih... untuk puding ni cheq sue menggunakan jelly kristal nona (segera) untuk lapisan jernih dan hanya guna resepi puding yang Juwita buat.
Lemon dan oren...kira adik beradik la tu ye...
Sebenarnya adunan untuk lapisan jernih tu agak tercair sedikit...sedangkan lapisan pudingnya agak pekat dan berat. kalau dilihat pada lapisan jernih dan puding tu... nampak sgt adunan puding dah termasuk ke dalam adunan jernih. lagipun masa melapis tu cheq sue tak tunggu sampai dia sejuk betul-betul... malam dah kan...ngantok la konon-konon....
Puding ni nampaknya perlu dimakan dengan sudu... (mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm) rasanya pun sedap masam2 aje... (dah try sikit malam tadi ye...)
PUDING JELLY LEMON
Sumber : Juwita Fariz
Lapisan Jernih
-4 g serbuk agar-agar
-500 ml air
-5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
-sebiji oren diperah airnya (dalam 50 ml)
-sedikit pewarna kuning
Cara-cara :
-Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
-Setelah sebati masukan perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning. ketepikan
-4 g serbuk agar-agar
-200 ml air
-300 ml susu
-5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)
-sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
-sedikit pewarna kuning
Cara-cara :
-Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
-Setelah sebati masukan, susu, perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
-Masak sebentar dan ketepikan
-sediakan bekas yang sesuai.
-masukkan lapisan puding dahulu biarkan sejuk hingga lapisan tersebut keras kemudian masukkan lapisan jernih buat kaedah yang sama sehingga habis.
-Boleh la disimpan didalam peti sejuk sehingga benar2 keras
-Jika ingin dipotong sila kurangkan kandungan air bagi jelly ini kerana jelly ini agak lembik.
Aduh aduh aduh... petang kita memuding la pulak ya.. buat malam tadi sebenarnya... sejukkan semalaman... semalam tgk kak nor menayang puding jelly oren... dulu dah nampak di Jepun nun...kat dapur Ita. Terancam sungguh masa panas2 nih... untuk puding ni cheq sue menggunakan jelly kristal nona (segera) untuk lapisan jernih dan hanya guna resepi puding yang Juwita buat.
Lemon dan oren...kira adik beradik la tu ye...
Sebenarnya adunan untuk lapisan jernih tu agak tercair sedikit...sedangkan lapisan pudingnya agak pekat dan berat. kalau dilihat pada lapisan jernih dan puding tu... nampak sgt adunan puding dah termasuk ke dalam adunan jernih. lagipun masa melapis tu cheq sue tak tunggu sampai dia sejuk betul-betul... malam dah kan...ngantok la konon-konon....
Puding ni nampaknya perlu dimakan dengan sudu... (mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm) rasanya pun sedap masam2 aje... (dah try sikit malam tadi ye...)
cheq sue agak2 aje... xmau dapat banyak2 sangat...susah nak perabih nanti
** sila abaikan kesilapan teknikal pada puding nih... :)
PUDING JELLY LEMON
Sumber : Juwita Fariz
Lapisan Jernih
-4 g serbuk agar-agar
-500 ml air
-5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
-sebiji oren diperah airnya (dalam 50 ml)
-sedikit pewarna kuning
Cara-cara :
-Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
-Setelah sebati masukan perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning. ketepikan
-4 g serbuk agar-agar
-200 ml air
-300 ml susu
-5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)
-sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
-sedikit pewarna kuning
Cara-cara :
-Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
-Setelah sebati masukan, susu, perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
-Masak sebentar dan ketepikan
-sediakan bekas yang sesuai.
-masukkan lapisan puding dahulu biarkan sejuk hingga lapisan tersebut keras kemudian masukkan lapisan jernih buat kaedah yang sama sehingga habis.
-Boleh la disimpan didalam peti sejuk sehingga benar2 keras
-Jika ingin dipotong sila kurangkan kandungan air bagi jelly ini kerana jelly ini agak lembik.
yummy2!!!
ReplyDeletenak try buat lah petang nih..hehe..
@alif ismail
ReplyDeletecuba jangan tak cuba... simpan peti ais sedap tau makan sejuk2..
- wahhh...nampak lapis oren, kuning dan yg ni ijau pulak...hantar sini ye...
ReplyDeletecheq sue.....
ReplyDeleteampun... mengodanya...
ayu terliur tau..
tak kisahlah kak...
ayu tak nampak pun kesilapan kat puding tu,..
cantik dan molek jer.
@AI
ReplyDeleteoren tadak al.. guna aje instant jelly...hantam sajalah labuuuuuu.........
@Citarasa Rinduan
ReplyDeleteayu...untuk suap ke mulut sendiri no hal punye... kalau nak letak di CITARASA RINDUAN tak pas QC lagi ni... :)
yummy...ziarah n follow
ReplyDelete@yanie anuar
ReplyDeletetq yanie
Assalam cheq sue,uii cepatnya puding nih smp CH..pantas toi ..Ala dah lawa dah la tu,xnmpak pon kesilapan teknikalnya,hehe..
ReplyDelete@Zaliedana
ReplyDeletememang cepat aje ct...guna pun yang instant aje.. tambah2 pulak versi derhaka... lagiiiii la..
waaa... nak try la nnti... huhu~~~
ReplyDeleteaduh sedapnyaaa
ReplyDeleteSalam kat sini pun ada yeee..sdpkan nnt ingat bulan posa ak buat lg
ReplyDelete@Rohaizam Rosli
ReplyDeletetry...tak rugi tau
@Anna Qawina
ReplyDeleteKak anna... sedapppppp sengoti
@Sheila Shafeareen
ReplyDeletekak shiela pun dah buat kan semalam...cantik je tgk... xleh nak lawan yang ni...
wah~~nampak sedap dan cantik je..:))
ReplyDeletealangkah sedapnya tika cuaca tgh panas mcm ni dpt makan puding....
ReplyDelete@Maira Anjami
ReplyDeletealhamdulillah maira... cantik tu kurang...sedap tu ada
@nuwairani ismail
ReplyDeletememang nuni... time panas2 tu macam kena je makan puding sejuk...
kak sue.. dah buat yek puding ni tukar dengan lemon tentu sedap gak ye.. pandai akak tukar dengan lemon kalau tak de oren...:)
ReplyDeletemenarik juga kalau perisa lemon tu...sedapnya!:)
ReplyDeleteAssalamualaikum cheq sue..
ReplyDeletewah cantiknya n mesti sedapkan sbb ada perisa lemon.. akak suka perisa lemon nie.. sedaaapnya.. cantik lg
@Juwita Jamaludin
ReplyDeleteHa la Ita... resepi sebagai panduan...boleh aje tukar2 ikut kesukaan... jangan marah ye tuan resepi
@Nieza
ReplyDeleteMmmmmmm nieza nye stok stoberi ada lagi kan... buleh la buat ni...
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletekalau dapat yang masam2 manis ni memang sedap kak diana..makan time sejuk2 aduhhhh...