Pagi ni, cheq sue nak kongsi satu resepi bingka sebelum ke kelas. Semalam, kawan cheq sue, Roslan Mohamad a.k.a Mat Lan telah memberi sebiji labu yang agak besar, dalam 5 6 kilo agak2... dia sebenarnya nak makan pengat, tapi rasanya tak mau buat lagi, nak buat bingka ni dulu... Sebab tulah bingka ni di namakan sempena namanya... (kembang la Mat Lan pasni...)
Cheq sue tak pasti la pulak labu tu dari spesies yang mana tapi buahnya berbentuk lonjong memanjang, kalernya kuning di raja... tapi cheq sue taruk jugak sedikit kaler oren..
jangan main-main, guna pisau potong ayam tu untuk kerat labu ni...
gambar yang tak santek...tapi rasanya syedap..
Yang ni bawak pi sekolah, bagi kat tuan punya labu.... (T___T)
BINGKA LABU
Sumber : Kak Z MyR
Bahan-bahan :
-600gm labu (berat slps drebus) - dilecek sedikit kasar
-*2 cawan tepung gandum
-*2 sudu besar(mumbung) tepung kastad
-*200ml santan kotak + air = 2 cawan santan
-*1 cawan gula
-*2 sudu besar butter @ marjerin - dcairkn
-*1/2 cawan susu pekat manis/krimer manis
-*1/2 sudu teh garam halus
-*5 biji telur (B) - cuci dulu
-bahan brtanda dblend hingga sebati
Cara-cara :
-Oven dpanas trlebih dulu, 180'
-Bahan2 yg dblend tadi dmasukkn kedlm labu yg dlecek...gaul mesra & tambahkn kelapa kering
-Masukkn 1 sudu besar butter/majerin kedlm loyang & panaskn sebentar dgn api yg kecil...
-Tuangkn adunan tadi kedlm loyang...tabur kelapa kering, dikuti bijan...
-Bakar >< 1 jam @ sehingga masak/ biar garing ckit kt atas baru sedap...
pagi-pagi dah nampak makanan yang sedap....lapor.....
ReplyDeleteAssalamualaikum cheq sue...
ReplyDeletewah sedapnyaaaa .. akak mmg suka ngan labu nie... buat bingka lg .. mmg sedaaaaaap.... nak ckit..... nak nak
@perfect life z
ReplyDeletebukan nampak je sedap...makan pun sedap tau..
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteSaya kalau labu ni suka buat sira..makan dengan nasi panas2 aduiiii sedapnya. tapi nak buat tak pandai
- wahhh syok la mat labu...oppss mat lan...dpt bingak labu....hehe
ReplyDelete- cheq sue...buat lepat pon sodap..
besar gile labu tu~boleh buat pelbagai jenis makanan drpd labu sebijik gitu..
ReplyDeletebestnye..hehe
erm..sedapnye bingka labu.. rase lemak2 manis ni.. ade lg x ?
ReplyDelete:)
Besarnya labu tu kak.. Kalau saya x tahu nak buat apa.. Menarik resepi ni tentu sedap
ReplyDeleteCheq sue...lehla kak cek buat...kat rumah ada lebih labu tu sikit...cuma ...sape yg nak makan ek...
ReplyDeleteAssalam cheqsue,
ReplyDeleteuii xpernah tgk lah labu yg gitu,jakun toi kan..Tapiii bingkaa tuh nmpak sedappp sgt..uish bestnyer geng kat sek dpt mkn mcm2 cheq sue bawa..
@AI
ReplyDeleteHa ah kan... kalau buat labu mesti sedap jugak ni... ada stok lagi tu kat umah... boleh try la..
@Maira Anjami
ReplyDeleteBesar sesangat labu ni maira... nak angkat pun guna 2 belah tangan..
@nOOrsha
ReplyDeleteAda... ada... ni nak pos ke nak mai amek sendirik? heeeeeee
@Juwita Jamaludin
ReplyDeleteIta... jenuh jugak nak perabihkan labu giant ni.. nak kena pikir bende ape nak buat..
@cik cek
ReplyDeleteItu le masalah problemnya cik cek... bab buat tu okeh cuma tang makan sape nak abeskan???
@Zaliedana
ReplyDeleteCT, cheq sue pun terkejut badak jugak tengok labu besar gitu... jenuhhhhhhhh nak abeskan