Assalamualaikum & salam sejahtera
Tadi kan cheq sue dah tunjukkan nasi ketumbar yang dibuat untuk lunch semalam. Lawannya pula adalah ayam masak merah bermadu pandan. Ayam ni adalah olahan daripada masak merah yang selalu dibuat, dengan menambahkan sedikit madu dan daun pandan. Baunya harum semerbak dan rasanya manis2 pedas gitu. Cheq sue memang suka masukkan daun pandan kalau buat masak merah atau sambal sebab aroma juadah yang terhasil tersangatlah menggoda dengan wangi pandan yang memanggil2 untuk di rasa.
Masak merah ni pun bermacam2 cara dan gaya boleh dibuat bergantung kepada selera masing-masing. kalau nak tambah sayur campur pun boleh...nak masukkan ubi kentang pun takde masalah.... cheq sue pulak tengok pada keadaan & bende apa yang ada kat dapo... he he he. kalau nak tukar ayam tu dengan ikan ke, sotong ke, udang pun dipersilakan..
Jom la kita tgk resepi lak ye...
AYAM MASAK MERAH BERMADU PANDAN
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- setengah ekor ayam (potong sederhana kecik) - garam kunyitkan dan goreng hingga masak
- sebiji bawang besar *
- sebiji bawang putih *
- 4 ulas bawang merah *
- sedikit halia *
- 3 sudu besar cili giling
- 1 biji tomato masak (dadu)
- 2 sudu besar madu
- sehelai daun pandan
- sos tomato, sos cili, kicap, gula & garam secukupnya
- sedikit air untuk kuah
**penggunaan bahan2 boleh diubah mengikut citarasa memasing
Cara-cara :
- blend halus bahan *
- tumis bersama cili giling sehingga garing & naik bau
- masukkan tomato dan sedikit air
- tambahkan sos cili, sos tomato, kicap, madu dan daun pandan
- masukkan ayam, gaul sebati dan masak seketika
- rasakan gula dan garam
Tadi kan cheq sue dah tunjukkan nasi ketumbar yang dibuat untuk lunch semalam. Lawannya pula adalah ayam masak merah bermadu pandan. Ayam ni adalah olahan daripada masak merah yang selalu dibuat, dengan menambahkan sedikit madu dan daun pandan. Baunya harum semerbak dan rasanya manis2 pedas gitu. Cheq sue memang suka masukkan daun pandan kalau buat masak merah atau sambal sebab aroma juadah yang terhasil tersangatlah menggoda dengan wangi pandan yang memanggil2 untuk di rasa.
Masak merah ni pun bermacam2 cara dan gaya boleh dibuat bergantung kepada selera masing-masing. kalau nak tambah sayur campur pun boleh...nak masukkan ubi kentang pun takde masalah.... cheq sue pulak tengok pada keadaan & bende apa yang ada kat dapo... he he he. kalau nak tukar ayam tu dengan ikan ke, sotong ke, udang pun dipersilakan..
Jom la kita tgk resepi lak ye...
Phewwww.... cheq sue buat yang berkuah2 sikit... macam biasa la tu yer
Alhamdulillah... dah selamat dijamu ye... Licin semuanya
Sumber : Sendirian Berhad
Bahan-bahan :
- setengah ekor ayam (potong sederhana kecik) - garam kunyitkan dan goreng hingga masak
- sebiji bawang besar *
- sebiji bawang putih *
- 4 ulas bawang merah *
- sedikit halia *
- 3 sudu besar cili giling
- 1 biji tomato masak (dadu)
- 2 sudu besar madu
- sehelai daun pandan
- sos tomato, sos cili, kicap, gula & garam secukupnya
- sedikit air untuk kuah
**penggunaan bahan2 boleh diubah mengikut citarasa memasing
Cara-cara :
- blend halus bahan *
- tumis bersama cili giling sehingga garing & naik bau
- masukkan tomato dan sedikit air
- tambahkan sos cili, sos tomato, kicap, madu dan daun pandan
- masukkan ayam, gaul sebati dan masak seketika
- rasakan gula dan garam
Salam Cheq Sue :)
ReplyDeleteSesuai dipadan kan utk nasi ketumbar atau nasi putih saja...blh masuk list dulu resipi ayam msk merah bermadu pandan ni. thnks
@Mama Hawa/Mama Nani
ReplyDeletew.salam mama hawa.. lauk ni memang sedap di makan dengan apa jugak nasik kak...x cemuih
rajin sungguh, kalau ada adik lelaki, mau akak jadi 'ice-breaker' :)
ReplyDeleteAssalam cheq sue,Ct wat nasi ketumbar rini,tapi wat udang ros pandan,hehe..Ayam cheq sue nmpak sedap..Msk jns bersambal mmg best letak daun pandan n madu kan,wangi n sedap ajer,tapi jgn bermadu sudah lah,nehi2..HIHI..
ReplyDelete@IXORAROXI
ReplyDeleteHoh? uhuks uhuks uhuks...
nak makan akak...kena le merajinkan diri...
** errrrr...'ice-breaker' tu hape? (pura-pura bertanya) (*_*)
@Zaliedana
ReplyDeletetu la...cheq sue baru tgk je...kemain lagi menunye ye... kalau masak udang + pandan memang sedap...hilang bau hanyir...
** pi tumpang makan buleh? tak puas la makan semalam :)
Aduh... kalau dapat seketul pun jadilah, makan dengan nasi yg sebelah tu... teringin mencuba bila baca resepi tapi entah bila akan dibuat tak tahulah....
ReplyDelete- untung betul sesape yg dpt menjadikan cheq sue ni 'permaisuri' ...kan
ReplyDelete@Kakzakie
ReplyDeleteala kak...jangan seriau dengan resepi tu... masak merah aje ni sebenarnya.. diolah aje sesikit
@AI
ReplyDeletehoh.... kembang idung eh... he he he... banyak la ko punye bertuah al...
weee yeay yeay, nak cuba buatlah tapi kompem tak sedap cm masakan dlm gambar tu huhu...
ReplyDeleteUWAAAAAA.. cheq sue,slalo wat air liurku menitis tau^^ sangat jeles dengan masakmasak cheq sue neh.. nampak sungguh menyelerakan..!!
ReplyDeleteMODEL BURUNG & BUNGA?!
@Hanis MY
ReplyDeletesiak dok kata gitu hanis...mana tahu sedap lagi pada tuan jong buat ni...
@LuN@_aiDi
ReplyDeletekalau luna try buat...baru tau menyelerakan atau tidak..
yg nie mmg menyelerakan ler cheq sue... sedaaapnya.. tergoda akak tgk tau... x tahan tgk gambar ayam tu...sedaaapnya
ReplyDelete@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletetq akak... saya ni tak pernah la tak tergoda bila ke rumah akak tu... adoiiii kenyang jadik lapar