Assalamualakum... Selamat malam...
Alhamdulillah...terubat jugak kempunan nak makan lauk yang berasaskan kupang setelah berjaya membeli isi kupang segera. Memang la tak dapat nak tanding kupang fresh, tapi alhamdulillah...rezeki! Cheq sue dah pernah la rasa sebelum ni, macam mana kupang fresh...memang sedap giler lah...ratah gitu ajer... tapi ye lah...dah duduk pun atas gunung ni maneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee la nak cari.
Ada satu masa tu kan...che mat beli berkilo2 kupang..ari2 update resepi kupang...aduiiiii jeles beb...jeles! Kite mampu telan ayaq liuq aje...
Untuk resepi yang di CNP dari DTS ni, cheq sue tambah sebiji kentang yang telah digoreng dahulu dan dimasukkan jugak sedikit daun pandan untuk mendapatkan aroma yang menusuk jiwa... he he he...
SAMBAL TUMIS KUPANG
Sumber : Che Mat Gebu DTS
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan isi kupang segar, cuci bersih dan toskan
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa
2 keping nipis hirisan halia
Garam dan gula secukup rasa (atau secubit serbuk perasa)
3/4 cawan cili kisar (atau secukupnya)
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing dan terbit miyak. Masukkan jus asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
2.Tambah kupang dan hirisan bawang besar, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau roti..
Alhamdulillah...terubat jugak kempunan nak makan lauk yang berasaskan kupang setelah berjaya membeli isi kupang segera. Memang la tak dapat nak tanding kupang fresh, tapi alhamdulillah...rezeki! Cheq sue dah pernah la rasa sebelum ni, macam mana kupang fresh...memang sedap giler lah...ratah gitu ajer... tapi ye lah...dah duduk pun atas gunung ni maneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee la nak cari.
Ada satu masa tu kan...che mat beli berkilo2 kupang..ari2 update resepi kupang...aduiiiii jeles beb...jeles! Kite mampu telan ayaq liuq aje...
Untuk resepi yang di CNP dari DTS ni, cheq sue tambah sebiji kentang yang telah digoreng dahulu dan dimasukkan jugak sedikit daun pandan untuk mendapatkan aroma yang menusuk jiwa... he he he...
Kupang oh kupang... beli dari Gua Musang... Tiada lagi terbayang-bayang... Sudah disantap diri seorang...
Tengok...tengok je tau... (Yang besar2 sekor dua je...anak2 yang banyak)
Sumber : Che Mat Gebu DTS
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan isi kupang segar, cuci bersih dan toskan
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa
2 keping nipis hirisan halia
Garam dan gula secukup rasa (atau secubit serbuk perasa)
3/4 cawan cili kisar (atau secukupnya)
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing dan terbit miyak. Masukkan jus asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
2.Tambah kupang dan hirisan bawang besar, gaul rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau roti..
bjayo.. tgk gamba pom keno pege tisu.. kot neleh air liur.
ReplyDeletehahaha
kupang mmg sedap cheq..nk2 yg fresh fuhhhh, lala pun ida suka, lala banyak la kat japan
ReplyDeletekupang mmg sedap cheq..nk2 yg fresh fuhhhh, lala pun ida suka, lala banyak la kat japan
ReplyDeleteassalamualaikum...jalan2 di malam hari ni...singgah nak mkn kupang...
ReplyDeletesedapnya.... nak ckit pasti dah licin kan kan kan.. hehehe... x per jamu mata jer ler akak kan cheq sue... sedapnya nie
ReplyDeletekupang tu gapo???uhuhu..
ReplyDeleteostat : gitu nah... berat bena starow tu gak... nak ajok make skali abes doh
ReplyDeleteida... kupang ni memang laaaaaaaaaaaa tersangat sedap kalau dapat yang fresh...kat sini pun macam Jepun gak payah nak dapat
ReplyDeletetun..bukan malam dah tu... dah pagi ye... tuan tanah kedaung dah selamat beradu.. :)
ReplyDeletekak diana... heeeeee tau xpe... lain kali eh kita buat lagi
ReplyDeletecik pulau... kupang tu lebih kurang adik beradik lala, kepah la... tapi kalau tgk kulit dia ada hijau2 sket... orang putes kata MUSSELS
ReplyDelete- pernah makan semangkuk...pastu fenin lalat jadi nye...haha
ReplyDeleteolossss.... danrat gitumo nah kos... ** tapi kalo ada xleh makan si kupang ni xleh jugak... macam tu le ghopenyer
ReplyDelete