Friday, July 22, 2016

Kuih Jongkong Mangkuk

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Kuih jongkong ni dah lama saya buat, dah selamat pun masuk dan keluarnya. Kuih ni lebih kurang aje kot dengan kuih tepung pelita, cuma yang ni agak menawan sikitlah sebab ada warna kuning. Kiranya yang ni dah ditacap2 dengan mekap kasi wow! Dari segi rasa tak jauh sangat cuma yang lainnya kuih jongkong ni dimaniskan dengan gula perang. Ala2 bendera Kedah pulak bila sekali pandang.


Nah...dengan pengukus sekali ahkak up kan. Ni separuh adunan saja, dapat la 4 ketui mangkuk taufu fah yang leper sikit tu. Buat pun tak sempurna, tak ikut betul2 resepinya. Yang penting lepas masuk ke mulut jadik laaa. Letak dalam esbok makan time sejuk2 tu aduhhhh sedapnya! Serius cakap kuih ni memang sedap. Kalau kata yang saya buat ni kasi lembik2 sikit mesti lagi umphhhh



Wednesday, July 20, 2016

Program AMAL (Anak Muda Cakno Masyarakat) Dun Gaal #3

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Sambungan dari bahagian 2

Ini acara last, ngail botol. Adik saya yang prepare alat2 ni. Batang kailnya menggunakan batang salak, ambil belakang rumah. Permainan ni untuk sep2 jantan aje. Memula nak kira siapa yang dapat kail botol tapi sampai ke sudah tak dapat. Last baru kira siap yang paling cepat masukkan paku ke dalam botol, dia yang menang.


Sedia...
Test dulu lah jadi ke dok



Monday, July 18, 2016

Program AMAL (Anak Muda Cakno Masyarakat) Dun Gaal #2

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Sambungan dari bahagian 1.

Selesai 3 acara, seterusnya diadakan pula acara bagi kanak2. Suka je tengok bebudak dan mak budak berkerumun nak masuk acara.


Alat2 untuk acara baling bola dalam raga.


Friday, July 15, 2016

Program AMAL (Anak Muda Cakno Masyarakat) Dun Gaal #1

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Program sukaneka ni sebenarnya dah berjalan bulan Mac haritu, cuma saya yang tak sempat nak up N3 sebab tak sempat nak sort gambo banyak sangat. Kalau tak share rasa macam rugi pulak. Tapi suka saya nak ingatkan ini bukan N3 berbaur politik, cuma pada ketika itu program yang dianjurkan ni adalah dari parti pembangkang. Sebab itulah kalau tengok ada banyak gambar2 orang memakai baju hijau putih. Harap faham2 la ya!

Saya sebenarnya tak bercadang nak review aktiviti ni tapi masa saya balik kampung, saya bawa balik DSLR, jadi macam rugi la pulak kalau tak abadikan momen2 ni kan... Segan tak segan saya sempat la snap banyak juga gambar, kira2 jadi wartawan tak bertauliah la sat. Saya bahagikan N3 ni kepada 3 bahagian, sebab banyak nak kongsi.


Program ni diadakan di kampung sebelah, dekat saja dengan kampung saya. Kebetulan nak bawa My Mek ke sana saya pun ikut la sekali dan sempat jugak main boling kelapa walaupun tak menang. 


Wednesday, July 13, 2016

Puding Biskut Krim Kraker

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Sekarang ni macam tak berapa rajin nak masak, sebabnya kalau masak ni 2 3 hari pun tak habis lagi. Kadang2 sampai kena buang. Rasa sedih betul bila membazir makanan ni. Jadi takyah la masak kalau tak habis makan, kan?


Cuma puding ni saya buat sebab kuantitinya tak banyak. Itu pun saya buat separuh saja dari resepi. Dapatlah secoet puding at the end. Kiranya tak la sampai 2 3 hari nak perabis. Sekali pandang dalam gambar ni hudoh bebenor kejadiannya. Bukan apa, bila dah sejuk payah pulak nak keluarkan dari acuan. Jadi terpaksalah guna sudu untuk umpil bahagian tepinya tu.. hu hu hu..


Tuesday, July 12, 2016

Ramadhan & Aidilfitri 1437H / 2016

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Perghhh... lama giler tak update. Nasib baik masih ingat password nak log in. Konon nak steady up N3 tapi hakikatnya tak mampu nak tepati janji sendiri. Sejak lappy semput ni memang tak berapa ada mood nak ngadap, pakai HP lagi la tak koser. Apapun tak kisahlah ada N3 atau tidak. Dah namanya pun berblog untuk sendiri2 je biorkan aje...

Ketupat manis, nampaknya masih ada seni walaupun bungkus 2 kali je setahun



Thursday, June 23, 2016

SUMUT : 15 : Wrapped!!

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Mengingat kembali trip ni saya suka nak berkongsi. Ini merupakan trip pertama saya bergerak sendirian. Atas beberapa faktor saya nak mencabar diri sendiri samada mampu atau tidak. Banyak sangat pengalaman yang saya peroleh, yang sudah tentunya akan membuat saya lebih bersedia selepas ini. Apa bendanya?



1. Percaya pada diri sendiri, jangan mengharap orang tolong atau sesekali menyusahkan orang. Yang sebenarnya apa saja kita nak buat kalau ada kesungguhan dan keberanian, boleh saja asalkan sanggup menghadapi risiko. Masa menunggu paling seksa. Rasa nak terguling2 di KLIA sebelum dapat fly



Wednesday, June 22, 2016

SUMUT : 14 : Air Panas Si Debuk Debuk

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Air Panas Si Debuk Debuk ni merupakan destinasi terakhir dalam kembara kami. Setelah beberapa hari berlelah di jalanan dan juga beraktiviti, memng sedap dapat melegakan ketegangan di dalam air panas. Terasa longgar semua urat2 yang tegang dan sendi2 yang membengkak. Semua gambar di sini saya snap pakai HP aje, maaf kalau kualiti tak memuaskan.


Dari pintu masuk.


Tuesday, June 21, 2016

SUMUT : 13 : Tasik Lau Kawar

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Tasik Lau Kawar ni letaknya di kaki Gunung Berapi Sinabung. Sepatutnya kami tak boleh masuk disebabkan amaran ZON MERAH tapi Awan redah aje kot sebab dah alang2 di sana. Masuk saja di sana, saya fikir kawasan sekitarnya agak tidak terjaga, dengan rumput tinggi dan juga sampah sarap. Tak tahulah samada memang tak dihiraukan atau memang tak dibuat sebab kawasan tu di tutup.


Tasik ni agak luas jugak tetapi tidaklah dapat menandingi keluasa Danau Toba. Keadaan sekeliling hening dan tenang. Mungkin juga disebabkan tidak ramai pengunjung yang datang.


Monday, June 20, 2016

SUMUT : 12 : Gunung Berapi Sinabung

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

N3 ringkas...
Pada ketika kami melalui jalan ini, boleh nampak dari jauh ada kepulan asap dari puncak Gunung Berapi Sinabung (aktif). Kalau malam kata Awan boleh lihat ada cahaya api / lahar di puncak berkenaan. Rasa takjub dan takut, mengenangkan pada ketika itu tersangatlah dekat dengan salah satu gunung berapi aktif yang boleh meletus bila2 masa. Di kawasan itu juga telah diletakkan tanda ZON MERAH bererti amaran (ditutup) untuk semua aktiviti.

Maaflah gambar pun agak kabur / blur. Pada ketika ini bateri DSLR telahpun selamat jalan, dan rasanya nak hempuk kepala sendiri sebab lupa nak bawak charger.


Sunday, June 19, 2016

SUMUT : 11 : Berkhemah Di Puncak Bukit Sipiso Piso

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Selesai di Air Terjun Siparis, kami bersiap2 untuk turun. Tengah hari tu tetiba hujan turun agak lebat. Jadinya kami menapak turun dalam keadaan basah dan lecak. Nasib baik jugak la Cik Merah saya bertahan hingga ke akhirnya. Kalau putus di tengah jalan kang naya aje.Sampai di kampung yang saya tak tahu apa namanya, kami membersihkan diri dulu dan buat apa yang patut. Lepass tu tak tahu lah kami ke mana. Waktu dah hampir gelap ketika kami meninggalkan Gunung Meriah untuk ke destinasi tidur seterusnya.

Kat mana? Jangan tanya sebabnya pada ketika itu kami bergerak di dalam gelap, meredah laluan berliku dan berbukit. Katanya nak ke tapak khemah di Bukit Sipiso Piso, tapi manalah saya tahu kat mana tempatnya.


Sesampainya di puncak, sudah ada 1 khemah yang siap dipasang dengan penghuninya sedang berbual2 di dalam. Ketika ni Yovie dah tak bersama kami, dia tinggalkan Awan untuk meneman kami seterusnya. Sementara Awan memasang khemah dan membuat unggun api, kami menolong apa yang patut sebab mata dah mengantuk. Badan pun dah penat. Kesejukan di situ juga bagaikan menyuruh kami untuk berbungkus segera di dalam sleeping bag. Di sini ada sumber air bersih yang diangkut oleh penduduk tempatan ke atas. Tandas juga lebih sempurna jika dibandingkan semasa berkhemah di Gunung Meriah semalamnya. Bila saja selesai memasang khemah, kami tak menunggu lama untuk beradu di dalamnya.


Saturday, June 18, 2016

SUMUT : 10 : Air Terjun Siparis

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Masa nak mulakan trekking ke Air Terjun Siparis ni, agak cuak jugak bila memikirkan bagaimana treknya. Beralun ke? Berbukit ke? Berbatu ke? Atau landai ke... Bukan apa, dengan kondisi badan yang hanya tuannya tahu camana, aga risau jugak kalau2 kang menyusahkan orang lain pulak. Iya lah kalau kita lambat bak kekura kesiannnnn deme lain nak kena tunggu pulak. Si Yovie pulak kemain laju jalannya. Dengan kaki ramping dan langkahnya yang besar tu agak semput jugak saya nak mengejar.


Setelah berjalan tak ingat berapa lama... lalu sawah orang, kebun jagung, redah air sungai, kami sampai ke persinggahan pertama. Air terjun yang saya tak ingat namanya. Saya memang dah niat nak mandi, ye la tengah panas2 mau rugi kalau tak berendam. Yovie dulu lagi melompat terjum sambil merokok. Bila tengok dia saya pun tanpa segan terjun sekali. Ehhh... bukan terjun pun sebenarnya, hanya turun perlahan2 takut jatuh ke dalam kolam yang dalam. Memang puas dapat berendam air sejuk sampai ke tulang.



Friday, June 17, 2016

SUMUT : 9 : Berkhemah Di Bukit Pinus Siparis, Gunung Meriah

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Serius, bila Zilla kata kita akan berkhemah, saya agak libang libu di dalam dada. Dah berapa kurun tak tidur dalam khemah, tak trekking, boleh ke sampai ni? Perjalanan dari Taman Eden ke Gunung Meriah tak tahulah berjarak berapa jauh, dari petang sampai ke malam, dari terang sampai ke gelap kelam, saya sesungguhnya tidak tahu di daerah mana saya sedang berada.

Kami sampai di kaki Gunung Meriah ni dah malam, tak ingat pukul berapa. Terus get ready untuk ke Bukit Pinus (hutan pokok pain) untuk berkhemah. Dengan beg sandang yang agak boleh tahan berat + sakit belakang + sakit kat lutut, saya tawakkal ajelah untuk follow diorang yang cargas2 ni. Rasa semput pun tahan2 aje buat2 kuat. He he he... semangat kena ada weiii

Dek gelap malam tu, tak terbayang di mana khemah didirikan. Bagaimana keadaan sekeliling pun tak tahu. Hanya bunyi serangga dan juga semilir angin di kejauhan. Serius suasananya sangat tenang walaupun kat kepala ni macam2 yang difikirkan. Keesokan paginya barulah boleh nampak.... gini rupanya keadaan sekeliling.... Hutan pokok painnya sangat cantik dan ada juga kebun orang serta sawah padi huma berdekatan. Walaupun pada malam sebelumnya tak berapa nak lena tidur tapi gagahkan jugak. Khemah kat belakang tu la tempat saya beradu semalam. Hotel berjuta bintang katanya...


Thursday, June 16, 2016

SUMUT : 8 : Taman Eden 100 / Air Terjun Taman Eden

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Dari Huta Ginjang, kami meneruskan semula perjalanan SUMUT menuju ke Taman Eden 100. Masa ni dah tengah hari, tahu2 sajalah bila matahari tegak di atas kepala. Pada fikiran saya Taman Eden ni gamaknya macam hutan lipur la, ada air terjun, pertanian dan juga kawasan perkhemahan. Tujuan kami pada hari ni adalah untuk menjejak ke air terjun. Jadi kena menapak sikitlah ya...


Quot yang ohsem..
"Travel To The Deep Forest"



Saturday, June 11, 2016

SUMUT : 7 : Huta Ginjang / Bukit Doa

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Dari Air Panas Sipoholon, kami singgah dulu di Huta Ginjang. Walaupun perjalanan agak lama dek kerana terpaksa patah balik ke air panas kerana salah seorang ahli jemaah tertinggal beg sandang yang ada pasport di dalamnya. Haaaa... kau mampu? Kalau saya la gamaknya toreh tak berdarah la muka tu... Nasib baik ada lagi begnya walaupun pada ketika kami turun tu ada beberapa orang budak lelaki yang tengah naik. Alhamdulillah...


Destinasi Huta Ginjang / Bukit Doa ni saya tak pasti area mana tapi kedudukannya masih lagi menampakkan vew Danau Toba. Agaknya dari sisi yang lain kot selain pandangan dari kubur Kristian yang saya dah up kan sebelum ni. Masa kami sampai tu matahari tegak kat kepala, tapi masih tak dapat nak layan view sebab kabus yang tebal. Macam2 Yovie bagitahu, Pulau Mangga, Pulau Samosir... semuanya tak dapat dilihat dengan jelas.



Thursday, June 9, 2016

SUMUT : 6 : Air Panas Sipoholon

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Selepas dapat rehat, mandi, makan dan setel apa yang patut, barulah rasa bertenaga. Dah recharge gittew kan... Di kawasan tempat menginap kami ni memang terdapat banyak tempat mandi air panas, agaknya di kawasan tu memang ada banyak mata air panas semulajadi. Di belakang hotel kami aje tempat mandi air panasnya. Diorang dah gi berendam pada malam tu, tapi saya memilih untuk beradu dulu. Jadi tak merasa la berendam dalam ni. Keesokan paginya selepas check out, kami reramai ke belakang hotel untuk meninjau dan mengambil gambar tentunya.


Bila dah siang tu baru la nampak jelas di depan mata. Kata Yovie scenery di sini seperti di Pamukkale, Turki. Saya memang no idea la macam mana, tapi bila dah search dekat tenet mmmm memang nampak persamaan sedikit sebanyak. Dari depan Indomaret @ Indomart (lupe....) nampak berasap kemain lagi dekat belakang hotel.


Thursday, May 19, 2016

SUMUT : 5 : Kolam Mandi Air Soda, Desa Perbabu

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Dari Danau Toba, kami menuju ke tempat menginap di Sipoholon. Saya tak ambil pot dah ke mana2 yang Yovie bawa. Masa ni fikiran dah kosong. Perut lapar berkeroncong dan badan dah kepanasan sebab tak jumpa air. Badan pun dah bau masham.

Bila dah check in, saya sempat la melunaskan apa2 yang perlu sebelum menukar baju untuk ke tempat mandi Air Soda kata Yovie. Pelik juga memikirkan ada air soda macam 100 Plus ke... atau 7 Up ke dalam kolam tu. Dari tempat menginap tu tak la jauh sangat. Pemandangan kiri kanannya memang layan dengan sawah padi yang menghijau dan deretan gunung ganang di kejauhan. Kiranya kawasan ni terletak dalam kampung2 la agaknya.


Memula tu memang fikir nak mandi. Almaklumlah dah berapa lama tak jumpa air. Baju basahan pun dah bawa siap2 tinggal nak u jump I jump je. Tapi bila sampai di sana terus tak lalu nak mandi. Bukan sebab menengokkan keadaan kolamnya, tapi bila tengok keadaan sekeliling. Aiiiiii memang tak lalu sungguh la weh. Walaupun begitu ada jugak yang mandi, saya hanya main2 air gitu ajelah. Ambil syarat dah rasa kat kolam tu.


Tuesday, May 17, 2016

SUMUT : 4 : Danau Toba

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Dari Air Terjun Ponot, kami teruskan lagi perjalanan menuju ke Danau Toba. Sebenarnya bukan menuju sangat lah sebab Danau Toba ni di mana2 saja. Maklumlah dalam trip kali ni sebenarnya route kami ibarat berpusing2 di Danau Toba tu aje. Entahlah, nak cerita pun tak faham, cuma dengan kata lainnya... gi mari gi mari situ jugok. Haaaaa itulah lebih kurang.

Memula kami meninjau dari puncak bukit. Kawasan perkuburan Kristian pulak tu. Nasib baik masanya tengah hari, panasnya sampai mendidih dalam kepala. Kalau malau mau ada yang berkepit ketakutan. He he he...


Selalu dengar je orang cerita tentang Danau Toba, kali ni nampak jelas di depan mata. Pandangannya memang tak terkata. Sungguh cantik walaupun pada ketika itu cuaca agak berkabus @ berjerebu.
Airnya hijau, kebiruan, memang superb sungguh. Siapa sangka danau ni adalah hasil daripada
letusan gunung berapi dahulu kala.



Sunday, May 15, 2016

SUMUT : 3 : Air Terjun Ponot

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Dari Air Terjun Si Gura Gura, kami meneruskan perjalanan ke Air Terjun Ponot. Masa ni memasing dah kembali ke alam nyata, jadi boleh la bersembang dengan Yovie. Perjalanan taksoh cerita la, memang senak dalam perut dibuatnya. Patut la kata Yovie tak ramai yang datang ke air terjun ni sebab jalannya yang tak berapa nak cantik serta agak jauh. Kami sendiri pun hampir 6-7 jam dari Medan untuk sampai ke sini.

Masa ni saya dah mula rasa sakit kepala, maklum sajalah dah masuk hari kedua. Bukan kata nak komplen ke hapa tapi lumrahnya kita sebagai manusia memang begitu la kan. Tapi tak nak ambil pot sangat, saya buat2 tak tahu je, bila kena air, tambah2 yang sejuk dingin macam air terjun ni memang satu nikmat. Alhamdulillah...


Subhanallah... memang catik sesangat air terjun ni. Saya pun rasanya dah agak lama tak jejak air terjun. Sekali pandang macam nampak dua tingkat. Silapnya saya sebab bawak lense makro, jadi tak dapat nak zoom sangat, ambil gambar pun hati bengkek je. Jadi layan mana yang ada ajelah okeh


Saturday, May 14, 2016

SUMUT : 2 : Air Terjun Sigura Gura

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Aduhhh... niat nak update cepat2 macam terbengkalai ajer. Kemain bercinta nak on lappy. Kekadang tu bila online nak menulis tu termenung pulak yang lebih. Lappy ni pun maklumlah asyik meloading aje manjang. Kat sekolah pulak dok jauh pada akses intenet. Kalau nak update dekat tepon akak mintak mahap la ye... idok sesekali... bila tengok Cik Anne laju je update, makin terbakor teman rasa.

Apapun saya cuba la jugak tulis mana yang masih ingat. Sayang pulak kalau nak buat tak tahu. Kalau bukan untuk orang lain pun dah tentulah kisah2 ini untuk tatapan diri sendiri satu hari nanti.

Lepas pada touch down Medan dalam pukul 12 ke 1 pagi gitu lah, kitorang terus aje keluar untuk jumpa Yovie. Masa tu serius blur. Dengan tak mandi, dok bergelimpangan seharian di KLIA, dengan macam2 perasaannya, saya ikut je ahli jemaah. Seramai 7 orang, naik Avanza, macam sardin kemek kami di dalam. Saya tak ada masalah dengan benda tu, asalkan tak dok belakang sudah. Bukan apa, kalau dah mabuk panjang lak citernya.

Serius, untuk trip ni saya tak riki2 langsung. Apa tempatnya, kat mana, atau apa yang ada saya serius tak ambil tahu. Konon2 nak thrill la sangat... tapi bila fikir2 balik seronok jugak ikut trip cenggini... tak ada la perasan diva sangat.


Dari airport, kami meredah kepekatan malam menuju entah ke mana. Yang saya ingat, jalannya hampir sama semasa trip Acheh dulu, iaitu jalan ke Jantho. Walaupun perjalanan di waktu malam, menginjak ke pagi, memang sukar bagi saya nak melelapkan mata. Memang selalu pun kalau dalam kereta saya ngakk bisa tidur, jadi hanya melayan gelap malam dan mendengar suara Yovie menyanyi untuk menghilangkan mengantuk. Jeles jugak dengan geng2 lain yang boleh aje tidur...


Thursday, May 12, 2016

Descendants of The Sun (DOTS) : Links To Download

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

N3 permulaan bulan Mei...

Saya rasa korang sume dah layan citer DOTS ni kan... Saya sendiri pun tengok walaupun tak dapat semua episod. Konon malas nak ikut sebab kang asyik nak tengok aje. Tapi bila dah terjebak satu episod, terus melekat sampai last episod. Saya tak ingat stat tengok episod berapa, jadi agak ralat la sebab tak tahu cerita. Bila dibuat ulangan, tak sempat jugak nak tengok. Masa tu dekat KL dan yang akan datang ni saya nak balik kampung. Jadi riki2 dalam 4shared ada pulak link semua episod. Yang canteknya lagi ada subtitle BI lagi. walaupun saya baru download sebahagian, tapi saya kongsikan di sini buat peminat2 Captain Soo dan Dr Kang...


  1. http://www.4shared.com/video/j0tNX_pDba/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep_1.html
  2. http://www.4shared.com/video/MeCEDs3hce/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep_2.html
  3.  http://www.4shared.com/video/d2Clnhduce/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep_3.html
  4.  http://www.4shared.com/video/c5HZMHl6ba/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep_4.html
  5.  http://www.4shared.com/video/jlYOAuqNce/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep_5.html
  6.  http://www.4shared.com/video/eipypKvKba/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep_6.html
  7.  http://www.4shared.com/video/8YMAauMGba/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep_7.html
  8.  http://www.4shared.com/video/S7RhU3bCba/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep_8.html
  9.  http://www.4shared.com/video/E_22X0dTba/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep_9.html
  10. http://www.4shared.com/video/-Sqd3_MEba/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep10.html
  11. http://www.4shared.com/video/lK2Yr2mfce/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep11.html
  12. http://www.4shared.com/video/vaw_3GFUba/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep12.html
  13. http://www.4shared.com/video/vCqiqo4ece/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep13.html
  14. http://www.4shared.com/video/N8DbFohice/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep14.html
  15.   http://www.4shared.com/video/3FUNNYakba/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep15.html 
  16.   http://www.4shared.com/video/KXJV2ZYDba/Descendants_Of_The_Sun_HD_Ep16.html
Jangan lupa download ya!!


UPDATE 17.5.2016
Saya tidak berjaya mendownload dari link2 di atas. Bila klik dikatakan tiada link ditemui. Tapi saya telah mendawnload dari laman myasiantv (plih paparan 720)

"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"

Thursday, April 14, 2016

DIY : Pemegang Periuk

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Projek DIY pemegang periuk ni terbuat selepas ada belen kain cotton canvas yang saya buat sarung bean bag. Kebetulan pulak span keping memang ada. Dari tak buat apa2 terfikir nak buat pemegang ni. Kalau beli dah 3 4 ringgit agaknya sekarang. 

Bahan2 digunakan :
1. Kain - saya guna cotton canvas yang agak tebal
2. Span keping
3. Renda 

Jom kita tengok cara2 nak jahit. Kot dengan gambar ni dapat kefahaman lebih sikit deh...

Patutnya sebelum gambar pertama ni ada satu gambar lain lagi tapi saya lupa nak snap. Dari pengalaman saya 'berurusan'dengan span keping ni, agak susah nak fitkan ukuran span dengan kain. Sebelum ni saya pernah jahit span dan kain yang sama saiz, tapi bila siap ukuran dia jadi lari. Jadi kali ni saya lebihkan sikit spannya dan samakan kain di bahagian atas dan bawah. Kena pandai agak2 la ya. Mungkin ada cara yang lebih senang dari ni, boleh la dikongsikan kot2 ada yang tahu. Jahitan kain pada span dalam gambar tu suka hati la nak buat corak apa. Saya tu sengaja buat petak2...



Monday, April 11, 2016

Jus Honeydew & Saderi

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Kebetulan ada lagi honeydew, saya cuba pulak jadikan jus dengan saderi. Kalau sebelum ni biasa saya blend epal hijau dengan saderi ni, tapi kali ni saja nak try dengan honeydew pulak. Tak kenal maka tak cinta kan?


Rupa2nya sedap jugak kejadian jus ni. Kalau nak terangkan lebih2 tu tak berapa nak dapat ayat yang tepat. Cuma kalau korang nak tahu boleh la cuba sendiri. Yang saya buat ni nisbah honeydew lebih banyak dari saderi. Kalau honeydew kurang manis boleh la tambah sedikit gula. Pastu kalau suka boleh minum dengan ais. Cuba tau...
 "Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"

Thursday, April 7, 2016

Honeydew Milk Shake

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Naik cuti sekolah haritu, kekanda di rumah saya ni bawak 2 3 bijik tembikai susu. Saya memang suka, makan gitu aje lepas makan nasik memang heaven. Tapi bila dah banyak ni mula la tak termakan. Dari biar gitu aje saya cuba buat milkshake. Apa salahnya mencuba kan... Kalau ada ni boleh la buat, tambah2 sekarang musim panas yang amat.



Wednesday, April 6, 2016

Masak Lemak Keladi & Udang Harimau

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

N3 1 April. Seseungguhnya rasa lemau malas yang teramat nak update. Dah tak ada  kemahuan agaknya nak menulis kat blog ni. Apesal ekkkk? Dah jemu asyik dok perangat aje nak suruh rajin, tapi sudahnya setakat 2 3 n3 je yang mampu. Aduhai, nasib baik kita ni blogger suam2 aje, tak kisahlah ada atau tidak, yang penting ada sikit better dari tak ada langsung. Hurmmmm...


Alkisahnya masak lemak udang dengan keladi ni dah lama pun buat. Saya kalau amik keladi memang suka rebus siap2 kendian simpan dalam esbok. Jadi kalau nak masak boleh terus ambil aje. Udang ni pulak saya beli di kampung, kendian bawa balik ke CH. Kalau nak harap beli kat sini tak merasa la udang risau yunk oiii, udang tak rimau pun dah RM38 sekilo. Beli di kampung udang rimau ni baru RM34. Tu yang tak berapa nak membeli dekat sini.


Saturday, April 2, 2016

SUMUT : 1 : 11 - 16 Mac 2016

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Setelah setahun tak merasa naik kapal terbang... cop pasport... jenjalan di negara orang, akhirnya tahun 2016 ni saya  dapat la meneruskan kembali hobi yang satu ni dengan mengikuti percutian a.k.a trip ke Medan - Sumatera Utara (SUMUT) yang dianjurkan oleh rakan blogger Cik Zilla.  Dulu dah nak ikut SUMUT 1.0 tapi tak kena dengan cuti, jadi bila tengok SUMUT 2.0 ni terus je saya decide nak ikut. Kiranya tahun ni memang tahun nak perabis duit ke jalan2 la katanya.

Saya nampak n3 open trip ni masa dok jaga SPM 2015, terus je riki2 maklumat. Masa tu nak gi tapi taknak gi. Bila masuk 2016, macam senyap aje... tapi saya tanya Zilla balik. Rupa2nya trip ni on, jadi saya terus je bank in deposit. Kalau ikutkan saya tak kenal pun Zilla, sekadar menyapa di blog saja, tapi saya serahkan saja pada Allah agar mempermudahkan segalanya. Ini merupakan kali pertama saya jalan sendirian, dan berjumpa dengan kawan2 yang lain di dalam trip tersebut.


Dari CH, saya ambil cuti pada 11 Mac sebab taknak kelam kabut. Tapi pada akhirnya saya duduk melepak sensorang di KLIA sementara nak menunggu berjumpa dengan rakan2 lain. Dengan flight delay, sebenarnya penerbangan dah masuk awal pagi 12 Mac. Maka nak menunggu fly ty sempat la saya merasa jadi gelandangan hampir 8 jam di KLIA. Hu hu hu...


Friday, April 1, 2016

Cinta Tiada Akhirnya - 14

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera





Selesai urusan di Putrajaya, Zubir menelefon Nabila. Hajatnya untuk makan bersama. Sudah seminggu dia tidak berhubungan dengan gadis itu. Masing-masing sibuk. Ada sedikit rasa rindu dijiwanya.
‘Hai Nabila. Apa khabar?’ Ceria suaranya menyapa.
‘Eh Zubir. Lama tak dengar berita.’ Nabila agak terkejut dengan panggilan yang diterimanya.
‘Memang la Nabila. Sehari dua ni sibuk sikit. Awak free tak hari ni?’
‘Hmmmm, kenapa?’ Dahinya berkerut.
‘Jom saya belanja lunch.’
‘Lunch? Saya dah janji dengan Wari. Kalau awak tak kisah, come and join us.’

Allah, manalah dia sanggup menjadi orang ketiga antara mereka. Nanti dia pulak yang makan hati.
‘Kalau macam tu, lain kali la. Saya taknak la kacau.’
‘Sorry ye Zubir.’
Nafasnya bagai terhenti. Nabila ternyata masih milik Wari!




"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"

Friday, March 25, 2016

Nak Makan Kek Kononnya...

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Rasa nak lepuk je dahi sendiri bila kena order nak makan kek. Tapi tak ngapelah, kurang2 buleh gak sapot bisnes sahabat ni. Saya bukan apa, rasa malas nau nak baking, dah setahun kot tak jamah tools nih, entahlah angin membaking memang tak ada langsung. Tambah2 pulak banyak bahan yang tak ada dalam stok. Jadi paling mudah order ajelah dengan Cheq Da... terima yang dah siap aje.


Sebenarnya order kek ni bulan Januari lagi. Bersempena dengan tahun ke  13 merantau di CH ni. Sat sat aje kan... sebab tulah rasanya dah cukup kot dok sini, tak sabar nak tunggu permohonan tukar negeri bukak. He he he... Gitulah orang yang dok jauh dari kampung ni, lama mana sangat dapat bertahan..


Friday, March 18, 2016

Pucuk Ubi Goreng Belacan

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Kita mulakan dengan n3 2016. 

Saya memang penggemar tegar pucuk ubi, tak kiralah masak biasa2 atau masak luar biasa. Celur cicah budu atau masak lemak tempoyak atau masak goreng belacan, memang sesuatu yang saya tak akan tolak. Ini kali kedua masak pucuk ubi camni, kalau kali pertama dulu memang agak keras sikit. Jadi bila dah tahu saya rebus lama sikit dan hiris lebih halus.



Alhamdulillah hasilnya tak mengecewakan. Masih sedap dimakan begitu saja sebagai ratah ataupun makan dengan nasi panas.

Untuk resepi sama saja dengan resepi masak kangkung belacan. Semua boleh ejas ikut kesukaan.

** kasi panas enjin nak up n3 seterusnya. He he he..


"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"

Thursday, March 3, 2016

Sardin Homemade NOXXA (Resepi I)

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Dah agak lama juga membuat sardin guna NOXXA ni tapi tak menyempat memanjang nak publish. Asyik2 tengok orang buat saya pun teringin nak cuba. Walaupun sardin ni bukan makanan pilihan tapi nak juga tahu bagaimana rasanya sardin fresh yang dibuat sendiri. 


Saya buat guna ikan sardin / selayang hanya 10 ekor seperti di dalam resepi. Ikan pulak tak la bersaiz besar hanya sederhana saja. Memula tu berfikir2 jugak nak buat sardin ni sebab guna masa lama, pastu kena HP (high pressure) pulak. Risau la kan kot apa2. Tapi resepi ni menggunakan mode LP (low pressure) saya kira ok sikitlah dari HP kan...


Thursday, February 25, 2016

Projek Langsir - Rod Kayu #7

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Bila dah siap urusan jahit menjahit langsir... kena la pulak cari kayu atau rodnya. Untuk langsir bawah saya guna rail biasa saja, dah dah jumpa orang yang buleh pasang. Pening juga rasanya nak dapatkan rod untuk satu rumah...  Memula saya survey di kedai yang saya beli kain... harga sekaki RM10. Dah terfikir macam murah jugak tu... campur malas nak gi cari kat tempat lain. Saya ada juga search dekat internet tapi kebanyakan yang saya jumpa harganya belas2 ringgit sekaki.


Masa saya ke Salem Aziz Tanah Merah, kebetulan masa tu tengah sale hujung tahun. Bila tengok rod tu harga dalam RM8.50 sekaki tapi x beli sebab masa tu tak dapat ukuran yang betul2 lagi. Lepas tu dari anggaran kasar kalau saya beli rod dengan ukuran yang ada masa tu... banyak pulak yang saya kena potong untuk fitkan  dengan ukuran langsir dan pintu.


Monday, February 22, 2016

d'jahit by Cheq Sue

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Ini bukanlah untuk berniaga, tetapi lebih kepada untuk kepuasan dan pencapaian diri sendiri. Segalanya bermula pada penghujung tahun lepas. Saya saja fikir2 nak ada label sendiri. Selama ni dok jahit baju, jahit tudung, untuk pakai sendiri atau untuk orang lain, sayang rasanya jika tidak ada "sesuatu" yang menyatakan itu adalah titik peluh saya. Kadang2 bila jahit, dah siap, dan pakai, bila ada label yang menunjukkan ia milik kita, memang lain sangat2 feelingnya. He he he...


Melalui FB Geng Jahit, saya mula skodeng page label dan survey harga. Tapi sayangnya saya dah lupa pulak apa pagenya yang saya buat ni... Saya buat tak banyak, hanya 100 pieces aje. Cukuplah untuk kegunaan sendiri. Puas jugak fikir nak taruk nama apa. Yang penting taknak sama dengan label orang lain. Rasa2nya dah tak sama ni. Oleh sebab tahun lepas tema bunga saya adalah orkid maka saya mintak design orkid lah. 


Saturday, February 20, 2016

Cinta - Asmara

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera 

Lagu... yang selalu didengar di TV. Sedap liriknya. Zaman2 menghala ke tua ni banyak layan lagu2 slow aje... maklumlah memory dah takleh nak support lagu2 macam zaman muda dulu. Saya tak kenal pun siapa penyanyinya. Tak koser nak ambil tahu... 

Layankan ajer...


Semat2 penyanyinya. Orang sini ke dari Indonesia?



Thursday, February 11, 2016

Tabung Merah

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Tahun ni merupakan tahun kedua saya melaksanakan TABUNG MERAH. Kalau tahun lepas agak lambat sikit bermula, tahun saya bermula sejak 1.1.2016 lagi. Bukan nak menunjuk atau nak berbangga, tapi lebih kepada nak berkongsi apa yang saya buat.


Kenapa saya namakan tabung merah? Ini kerana tabung ni khas untuk simpanan duit RM10 sahaja. Kalau tabung biru atau tabung hijau macam tak berbaloi sebab hasilnya agak kurang. Kalau nak buat tabung oren pun macam tak best sebab biasanya duit not itu tak berapa banyak dalam dompet. Jadi pilihannya adalah not merah ni sebab biasanya agak mudah nak dapat dalam dompet. He he he...


Wednesday, February 10, 2016

Renew Pasport Di Jabatan Imigresen Negeri Kelantan

Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera

Saya ke Jabatan Imigresen Negeri Kelantan untuk memperharui pasport yang dah mati sejak 2015. Oleh sebab tahun ni ada beberapa tempat yang saya target nak pergi, maka keperluan pasportnya memang harus diutamakan. Kalau sebelum ni saya berurusan di imigresen Ipoh dan UTC Ipoh, tapi kali ni saya cuba di Kota Bharu pulak. Ini baru kali kedua datang ke sini. Kali pertama dulu, kebetulan masa tu urusan pemutihan warga asing, sampai penuh limpah dalam pejabat ni. Kali yang kedua ni pun sama, masih juga penuh dengan pengunjung yang mempunyai tujuan sama seperti saya. Nak tak nak memang kena buat jugak sebab malas nak datang lepas CNY nanti. Nak ke Ipoh pun malas jadi target mesti siap juga.