Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Kuih jongkong ni dah lama saya buat, dah selamat pun masuk dan keluarnya. Kuih ni lebih kurang aje kot dengan kuih tepung pelita, cuma yang ni agak menawan sikitlah sebab ada warna kuning. Kiranya yang ni dah ditacap2 dengan mekap kasi wow! Dari segi rasa tak jauh sangat cuma yang lainnya kuih jongkong ni dimaniskan dengan gula perang. Ala2 bendera Kedah pulak bila sekali pandang.
Kuih jongkong ni dah lama saya buat, dah selamat pun masuk dan keluarnya. Kuih ni lebih kurang aje kot dengan kuih tepung pelita, cuma yang ni agak menawan sikitlah sebab ada warna kuning. Kiranya yang ni dah ditacap2 dengan mekap kasi wow! Dari segi rasa tak jauh sangat cuma yang lainnya kuih jongkong ni dimaniskan dengan gula perang. Ala2 bendera Kedah pulak bila sekali pandang.
Nah...dengan pengukus sekali ahkak up kan. Ni separuh adunan saja, dapat la 4 ketui mangkuk taufu fah yang leper sikit tu. Buat pun tak sempurna, tak ikut betul2 resepinya. Yang penting lepas masuk ke mulut jadik laaa. Letak dalam esbok makan time sejuk2 tu aduhhhh sedapnya! Serius cakap kuih ni memang sedap. Kalau kata yang saya buat ni kasi lembik2 sikit mesti lagi umphhhh
Nah...sekali imbas rupa paras di dalam. Lelehan air gula tu yang tak menahannya. Rasa macam nak buat je karang.
Apapun kalau ada yang nak menikmati kuih ni jugak boleh la follow resepi di bawah ni.
KUIH
JONGKONG MANGKUK
Resepi : Kak Fida
Sumber : Mas
Bahan : 24
mangkuk plastik 100ml
Untuk
Lapisan Bawah :
gula melaka secukupnya dihiris2 halus atau gula merah
Adunan Hijau
:
1 cawan
tepung beras
2 sudu kecil
tepung sagu - saya guna tepung jagung
5 cawan
santan cair = ( 100 ml KARA + air ) 1 sudu kecil pes pandan
1 sudu kecil
air kapur
Adunan
Kuning :
1 cawan
tepung beras
2 sudu kecil
tepung sagu - saya guna tepung jagung
5 cawan
santan pekat = ( 400ml KARA + air )
2 sudu kecil
garam
sedikit pewarna kuning
Bubuh 1/2 sb hirisan gula
melaka/gula merah kedalam mangkuk2 kecil dan ratakan.Ketepikan.
Campur
kesemua bahan hijau,tapis dan masak hingga hampir pekat dan matikan api.
Tuang adunan
hijau tadi ke dalam mangkuk berisi gula melaka dan kukus hingga gula mencair.
Sementara
itu campur pula adunan kuning,tapis dan masak hingga hampir pekat dan matikan
api.
Tuang adunan
kuning ke atas lapisan hijau dan kukus lagi hingga kuih masak lebih kurang
15-20 min.
Keluarkan
kuih jongkong dan hidangkan suam atau dingin.
"Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku dan permudahkanlah segala urusanku.... Amin"
Yelah... biasa kakak buat guna warna putih dan hijau aje.
ReplyDelete